2020. május 5., kedd

Vezetés


A
 bűneset után is kap még lehetőséget az ember (1Móz 4,1-26). Az Édent ugyan el kell hagynia, de a bőrruha jelzi, hogy Isten nem hagyja őket magukra. A megváltozott körülményekre is felkészíti őket. Az engedetlenség előtt nem volt szükség ruhára, de most már igen. A természet is átalakult, a bűn mindent megváltoztatott. Azonban Isten a bűntől megfertőzött világ felett is Úr. Aki keresi Őt, és segítségül hívja, az megtapasztalja ezt a hatalmat.
Az első emberpár elkezdi önálló életét, és megtapasztalja Isten ajándékozó szeretetét. Gyermeket kapnak. Az élet ajándék, Isten ajándéka, ezt fejezi ki Éva megnyilatkozása: férfit kaptam az Úrtól. A mai napig a gyermek ajándék, Isten nem vonta meg kegyelmét, az ember romlott állapotban is szaporodhat. Kain után még egy gyermekük születik, Ábel. Isten megáldja a kapcsolatukat. De a bűn ráteszi pecsétjét az életükre. Most látják, hogy az engedetlenség által milyen súlyos bajt zúdítottak magukra és az emberre. Megromlott Istennel a kapcsolat, de ez megjelenik egymás között is. A családban is felüti fejét a bűn. Mindent átjár, nincs olyan terület, amit ne fertőzött volna meg. És ezt nem képes az ember eltávolítani. A bűn ellen nem tud védőoltást kifejleszteni. Ezt egyedül Isten képes megoldani. Azonban ehhez kell majd a Megváltó, aki a gonosz fejére tapos. Az Ő vére megtisztít a bűntől.
Sét születése után azt olvassuk, akkor kezdték segítségül hívni az Úr nevét. Úgy tűnik, addig azt gondolták, magukban is megoldanak minden problémát. Hányszor mi is hasonlóképpen vélekedünk. Megoldjuk, összefogunk, megtaláljuk az ellenszert, és minden rendben lesz. Énós idejében azonban rádöbbentek, hogy akkor jönnek rendbe a dolgok, ha Istenhez fordulunk. Segítségül hívni azt jelenti, megvallom: én nem tudom a problémát megoldani, és Istent kérem, hogy tegye ezt meg. De ezen túl azt is üzeni, hogy felismerik: a legfontosabb az Úrral való kapcsolat. Nem elég csak egy problémától megszabadulni, nekünk a Szabadítóra van szükségünk. Bár ma is meglátnánk ezt, és úgy hívnánk segítségül, mint akiknek Isten jelenlétére, az Ő szavára van szükségük. Nem elég megszabadulni a koronavírustól, a szívben lévő vírustól kell megszabadulnunk. Mert ha továbbra is a bűn tölt be, és nem Isten uralkodik bennünk, a legpusztítóbb dolog megmarad. A bűn a legpusztítóbb, szembefordítja egymással azokat is, akik összetartoznak, akik szereik egymást. A bűn következtében Ádám és Isten közé odaállt valami, és ez most beférkőzik a családba is. Kain és Ábel közé férkőzik a harag. És ez elválasztja őket egymástól.
A harag azért jelenik meg, mert Kain kapcsolata megromlott Istennel. Nem lája, hogy neki Isten kegyelmére van szüksége. Nem ismeri fel, hogy Isten elé hálával és bűnbánattal kell járulnia. Vér nélkül nincs bűnbocsánat, és ezt Ábel megértette, Kain nem akarta érteni.
Jó látni, hogy Isten nem hagyja Kaint sem magára, keresi őt, beszél vele, ha jól cselekszik, emelt fővel járhat. A jó cselekvése, hogy kapcsolatba kerül Istennel, Őt keresi, és akkor másképp látja majd a másik embert is. Amíg Istennel nem békül meg, addig Ábelben vetélytársat lát. Már nem testvér, hanem vetélytárs. Kain azonban nem akar az Úr előtt leborulni, nem kér segítséget. A harag rossz tanácsadó, de Kain rá hallgat. Ha Istent behívjuk az életünkbe, uralkodhatunk a bűn felett, de Nélküle nem. Egyedül nem tudjuk legyőzni a bűnt.
Isten mindig időben szól, lehetőséget ad, hogy ne egyedül, hanem Vele forduljunk szembe a bűnnel. A kereszt az a hely, ahol megtapasztalhatjuk az igazi segítséget. Aki bűnbánattal érkezik, az bocsánatot nyer az Úrtól. És aki Istennel megbékül, az meg tud békülni a másik emberrel is.
Heródes nagy lehetőséget kapott, megismerhette volna a Szabadítót, de ő ezt elutasította (Mt 2,19-23). Ahelyett, hogy leborult volna Előtte, az életére tört. Azonban hiába féltette hatalmát, eljött az idő, amikor mégis megüresedett a trónja. Senki nem képes a hatalmát megtartani, egyszer letelik az idő. Heródes nem élt a lehetőséggel, és Megváltó nélkül halt meg. A halált nem tudta megülni, mert őt csak az Úr Jézus képes megsemmisíteni. Hiába a nagy hatalom, a sok pénz, a politikai befolyás, a halálra nincs Heródesnek hatása. Jézust meg akarta ölni, ám Isten a Fiút megmenti a kezéből. Később majd Heródes fia is lehetőséget kap Istentől, és ő sem él vele. Mennyi elszalasztott lehetőség. Isten ad nekünk alkalmat a Krisztussal való találkozásra, ne szalasszuk el. Ragadjuk meg az Úr kezét, és kérjük, könyörüljön rajtunk.
József addig marad Egyiptomban, amíg nem kap jelzést, hogy hazamehet. És ő engedelmes, akkor mozdul, amikor Isten jelez neki. Mondhatná, most nem alkalmas, olyan jól beindult az ácsműhely, majd később. Nem, összepakol és megy. Mert József állandóan felfelé figyel, és ha Isten szól, annak mindent alárendel. Ilyen vagyok én is? Mindent alárendelek Isten szavának? Nem azt nézem, most megfelel-e indulni, mozdulni, nyereséggel vagy veszteséggel fog-e járni, hanem megyek, mert Isten küld?
Amikor tétovázik József, az Úr továbbsegíti. Talán arra gondolt, Betlehem most már biztonságos hely lehet, azonban Jézusnak Názáretben kell felnevelkednie. Az igének be kell teljesednie. Isten korábban ezt kijelentette, és most ügyel rá, hogy így is legyen. Miért? Azért, mert az ige Isten útmutatója, aki keresi az Urat, az az ige által rátalál. A próféciák Isten jelzőtáblái, mutatják az utat. Elmondják, hol találhatom meg, Akit keresek. És útközben is segítséget kínálnak. Amikor elbizonytalanodok, kigyullad egy ige. Amikor a bölcsek kiléptek Heródes kapuján, ismét meglátták a csillagot. Amikor elkezdünk ismét az Úrra figyelni, megérkezik a vezetés is. 


Bár bűn és kín gyötör

1. Bár bűn és kín gyötör, És nehéz bár szívem, A Sátán életemre tör: Kétségbe nem
esem.

2. Bár vétkem súlya nagy, Mégis hozzád jövök. A bűnnek gyűlölője vagy, De kegyelmed
örök.

3. Az én erőm kicsiny, S a bűn erős nagyon: Te tudsz s akarsz segíteni, Hát segíts ba-
jomon!

4. Az ég oly messze van, Még messzebb tőled én, De szent igédben írva van, Hogy ir-
galmad enyém.

5. Nem félek senkitől, Hisz te vigyázsz reám, Már bánat és gond sem gyötör: Meghall -
gatod imám.

6. Jézusban bízva én szívemet átadom, Mert így, tudom: akármi ér, Atyám szeret na -
gyon.


Isten áldásával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése