2020. május 6., szerda

Új kezdet

Á

dámtól Nóéig sok idő eltelt, azonban az ember nem a javulás, az igazi fejlődés útján indult el (Móz 5,1-6,8). Nem Istenhez közeledik, hanem inkább távolodik Tőle. Így azután nem jobbá válik, hanem eljut oda, hogy Isten bánja, hogy megteremtette őket. Ez az ember mélypontja, Isten bánja azt, amire korábban azt mondta, hogy jó. És mindez az engedetlenség következtében megjelenő bűn következménye. Ezért a bűnt komolyan kell venni, mert nem jelentéktelen valami, hanem életromboló. Isten velük van, végig kíséri őket, csak Felé kellene fordulni, azonban ők maguk mennek. Mindenhová fordulnak, csak Istenhez nem. Úgy tűnik, továbbra is sátán ötleteire hallgat az ember. Vajon ma kire hallgatunk? Istent keressük, Hozzá közeledünk? Sajnos, nem igazán ezt látni. De kérhetjük az Urat, hogy könyörüljön rajtunk, fordítsa szívünket magához. Így eljött egy pont, amikor lezárja a történetet, de nem megsemmisít, hanem újat kezd. És itt Isten drága kegyelmével találkozunk, mindent eltörölhetne, végezhetne az emberrel, de nem teszi, hanem további lehetőséget ad neki. Csodálatos az Úr. 

Az ige arról is bizonyságot tesz, hogy ebben az eltávolodó időszakban is voltak, akik keresték az Urat, volt, aki Vele járt. Isten adott olyan személyeket, akik Róla tettek bizonyságot, akik nem a korszellemhez igazodtak. Énók megmutatta, hogy egy teljesen rossz irányba tartó emberiség között is lehet Istennel járni, és nem kötelező a hitetlenség útjára lépni. A fejlődés, a tudás mindig nagy buktató volt. Az embert megkísértette, hogy tudása révén önállósuljon. Azonban az ember Isten nélkül nem teljes értékű. Istentől elválva a sátán irányít, azonban az Úr Jézushoz kiáltva kiszabadulhatunk hatalmából. Ő azért jött, hogy megszabadítson és új életet adjon. Ővele lehet másképp, Isten akarata szerint. Ő őriz meg a világ sodrásától is.

Az életkort is lerövidítette Isten, a bűnt, a keveredettséget nem lehet örökké itt tartani. Egyre jobban csúszik lefelé az ember, Isten megállapítása szerint, és Ő jól diagnosztizál, „az ember szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz”. A szívből már csak gonosz dolgok jönnek elő. Sátán így megrontotta az ember lényét, minden gonosz, és ezen csak Isten tud segíteni. Ha ezt látom, és új szívet kérek. Nincs más lehetőség. Az elmúlt évezredek is azt mutatják, hogy az ember képtelen szíve állapotát megváltoztatni. Csak az újjászületés oldja meg a problémát, és ez az Úr Jézus érdeméért, kegyelemből mehet végbe.

Megrendítő olvasni, hogy Isten bánkódik az ember miatt, és hogy nincs más, mint újraindítani néhány emberrel az életet. Azt azonban jó látni, hogy van, még mindig van olyan ember, akivel újra lehet kezdeni. Nóé kegyelmet talált Istennél. Nóét nem az ár sodorta, hanem kereste Istent. Egy ilyen istentelen világban is meghallotta az Úr szavát, és kapcsolatban volt Vele. Nem a körülményeken, hanem rajtunk múlik, hogy halljuk-e Istent. Ő keres, szól, de ezt a szót nekem kell meghallanom és komolyan vennem. Nóé megragadta Isten kegyelmét. Elfogadta a mentő tervet, és részt vett benne, még akkor, amikor semmi nem látszott az ítéletes időből.  Isten keres és hív, azt akarja, hogy megmeneküljünk. Akkor hív, amikor még nem is gondolunk ítéletre, nehéz időszakra. Azonban vegyük komolyan a jeleket, és amíg lehet, induljunk Felé. Legyen mindennél fontosabb Isten és az Ő országa a számunkra. Keressük az Urat, adjunk oda mindent Érte. Hiszen Ő is mindent odaadott a kereszten. Életét tette le, hogy élhessünk.

Keresztelő János megjelenése jelzi: egy új kezdődik (Mt 3,1-12). Isten munkálkodik. János jön, és azt hirdeti, amit Isten rábíz. Mit hirdet az életünk? Az ő élete Jézusra mutatott, Jézushoz készítette az utat. Megtérésre szólít fel. És ez azt jelenti, hogy még lehetséges megtérni, még nyitva van a szoros kapu ajtaja, és be lehet lépni rajta. Beléphetünk még Isten országába. Az ország Jézusban eljött, itt van, de beléptem-e már? A megtérés azt jelenti, meglátom, hogy rossz irányba haladok, Isten nélkül élek, de  most megfordulok. Nem akarok tovább az Úr nélkül haladni, nem akarok bűnben élni, és segítségek kérek Tőle. Én nem tudok megváltozni, mássá lenni, de kérem az Úr segítségét. Be akarok lépni Jézus által Isten országába, és ha már bent vagyok, akkor végigjárom az utat. Isten országának rendje szerint vezetem az életem. Most már Ő a királyom, és arra figyelek, mit akar Ő.

Jánosnak az egész élete alátámasztotta az üzenetet, úgy élt, ahogyan beszélt. Ha mindennél fontosabb Isten országa, akkor ő mindent alárendel neki. Az életformája is egészen más volt, mint ahogy a világ útján járók éltek. Van-e különbség az hívők és a világ élete között? Látszik-e, hogy nekünk Isten országa  a fontos? János azért szólít fel megtérésre, azért hirdeti Isten országát, mert ez Isten akarata, és tudja, hogy ez a megoldás az ember számára. Mindig Isten akarata a legjobb megoldás.

Az emberek megvallották bűneiket, és bemerítkeztek. Tehát nem csak meghallgatták, majd elmentek, hogy ez ránk nem vonatkozik, hanem meglátták bűneiket, és kifejezték: szeretnének Istennel új életet kezdeni. A keresztelés azt jelentette, hogy meghalok az eddigi Isten nélküli, bűnös életemnek, és elkezdek kegyelemből egy új életet Istennel, bűn nélkül. A vízből való felbukkanás arra mutat rá, hogy meghaltál a réginek, de Isten egy új életre támaszt fel. Enélkül nem megy. Itt nem megjavulásról, hanem a bűnnek való meghalásról van szó. És amíg ez meg nem történik a kereszten, amíg meg nem halok az Úr Jézussal, addig igazi változás nem lesz.

János nem akar megváltóként fellépni, rámutat: utána jön, aki hatalmasabb nála, aki nem csak hív a megtérésre, hanem képessé is tesz rá. Nemcsak hirdeti a bűnbánatot, hanem megtisztít a bűntől. Az Úr Jézus megszabadít a bűn hatalma alól. Szavának ereje van, majd vérét adja, hogy eltörölje bűneinket, és meggyógyítson sebei által. Azonban a gyógyuláshoz látnunk kell betegségünket. Fel kell ismerni: beteg vagyok, halálos beteg, és csak Jézus tud meggyógyítani. Ezt követően pedig ezt az Orvost segítségül is kell hívnunk. Hívjuk Őt, kérjük, hogy gyógyítsa meg az életünket.

 

 

 

MÉG MA, MÉG JÉZUS HÍV

 

1.  

Még ma, még Jézus hív,

Nyíljon az ajtó, táruljon a szív,

Holnap talán késő!

 

2.  

Jövök Hozzád, Uram,

Kérlek, fogadj el, halljad meg szavam,

Tarts meg mindörökké!

 

3.  

Jézust áldjad, szívem,

Halála árán van új életem,

Illesse Őt hála!

 

4.  

Zengjünk mind Neki hát,

Dicsérjük együtt Isten szent Fiát!

Téged is vár még ma!

 

 

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése