2020. május 1., péntek

Ajándék


M
ózes első könyve visszavisz minket a kezdethez, az élet kezdetéhez (1Móz 1,1-25). A Biblia kijelentése nélkül semmit sem tudnánk arról, honnan és hogyan jött az élet. Az ige azonban elmondja: minden Istennel kezdődik. És ez a hír a legnagyszerűbb, amit csak hallhatunk. Mert ha Istennel kezdődik, akkor jól kezdődik. Minden, ami Tőle indul, az jó. Mert egyedül Isten a jó, Benne nincs semmi rossz. Így azután, ami a kezéből kikerül, az is jó. Végig is vonul ezen a fejezeten, minden teremtési nap után a megállapítás, hogy jó. Isten csak jó dolgokat hoz létre.
Már ebben a fejezetben jelen van a Szentháromság: Isten, Lélek és Ige. Tehát már itt bemutatkozik Isten, nem rejtve áll elénk, elmondja, kicsoda Ő. Jó, hogy megismerhetjük, jó, hogy kijelenti magát, mert ha nem tenné, nem jutnánk el Hozzá. Isten azonban nem állt meg itt, még közelebb jött hozzánk, emberré lett, és olyan dolgokat mondott el magáról, és mutatott meg, amit másképp nem tudhatnánk meg. Jézusban emberré lett, eljött, hogy helyreállítsa a megszakadt kapcsolatot. Jött, hogy a Közte és köztünk lévő vonalat megjavítsa, és így elérhető legyen a számunkra. Beleállította a keresztet a világba, és ott  áll helyre a kapcsolat. Mindent megtett, hogy amit elveszítettünk, azt ismét megtalálhassuk. Isten nélkül boldogtalan, magányos az ember. És ha Ő nem közeledik felénk, csak pótszerekhez jutunk. Történelmünk megmutatja, hogy Isten nélkül mire jutunk, ellenségeskedés, erőszak, pusztulás mindenfelé és minden szinten. Azonban Jézusban helyreállhat az élet.
A teremtés Róla beszél, csodálatos kreativitásáról és hatalmáról. Megtervezte és létrehozta a világot, és mindezt szeretetből. Isten szeretet, ezt látjuk, mert csak a szeretet hoz létre életet, mert a föld nem holt tárgyakkal lett berendezve, nem egy kiállítási terem ez. A földön minden él, amit Isten létrehozott. Életet csak szeretet hoz létre, és mivel Ő az Élet, életet ad tovább.
Kezdetben Isten megteremtette a földet, és Lelke lebegett fölötte, körülvette, óvta és védte. Majd Isten szólt, és szavából élet áradt. Amit mondott Isten, az meglett. Az élet mindig Vele kezdődik, Ő akarja, hogy legyen. Így tekinthetünk önmagunkra is, Ő akarta, hogy legyünk. Nem véletlenül vagyunk a világban, Neki terve van velünk. Ez azt is jelenti, hogy így nézhetünk más népekre, a másik emberre is. Senki sem véletlenül születik, hanem Isten akaratából. Ezért segítsük a másikat, hogy megtalálja élete célját. Ezt azonban csak az Istennel való kapcsolat által találhatjuk és érthetjük meg. Az élet Isten ajándéka, a földet is Tőle kaptuk. Ez a legszebb ajándék. És a legnagyobb, amikor Önmagát adja Isten nekünk, ideadja, hogy megérinthessük, megszólíthassuk, hogy Vele élhessünk áldott kapcsolatban. És nemcsak ideadta magát Isten, hanem oda is adta értünk a kereszten, hogy örök életre mentsen meg. Micsoda szeretet ez, és aki ezt meglátja, az csak kinyújtani képes érte a kezét, és bűnbánó, alázatos szívvel elfogadni a kegyelmet, az új életet. Jézust szemlélve megláthatjuk, mennyire távol van az Atyától a szívünk, milyen bűnös, de felragyog benne az új esély. Jézus által van megtisztulás és új kezdet. Mert nemcsak kezdet, hanem új kezdet is van. Isten Fia által lehetővé tette, hogy ha el is rontjuk az életünket, de kegyelemből, Vele újrakezdhetjük.
Isten Jézusban új életet is ad annak, aki keresi Őt. Aki rádöbben, hogy üres a szíve, az élete, és elkezdi Istent keresni, annak kijelenti magát, és az kap új szívet, új életet. Miután a bűn elrontotta a Vele való kapcsolatot, elszakított Istentől, új szívre és új kapcsolatra van szükségünk. Mindezt az Úr Jézusban kaphatjuk meg. Aki új kapcsolatba kerül Istennel, az az életre talál rá, és boldog lesz. A boldogság forrása Isten, az Ő jelenléte, mert minden, ami jó, Belőle fakad.
Az Újszövetség is kezdetről beszél, a kegyelem korszakának kezdetéről (Mt 1,1-17). És ez a korszak az Úr Jézus Krisztusban érkezett el a világba. Az Úr Jézus Isten kegyelmét hozta el a bűnös és elveszett emberiség számára. Mi ebben a  korszakban élünk, nagy lehetőséget kaptunk arra, hogy éljünk is a kegyelemmel, éljünk belőle. Azonban ezt a lehetőséget meg kell ragadnunk. Kiáltanunk kell Urunk segítségéért. Jézus nélkül nem tudjuk kiaknázni ezt a lehetőséget. Nélküle képtelenek vagyunk változtatni az életünkön. Rossz az irányunk, és ezt csakis Ő és az Általa küldött Szentlélek képes megváltoztatni. Isten lelke fúj, és ha a vitorlánkat beleállítja a szélirányba, Ő életre viszi csónakunkat. Nélküle azonban nem ott érünk partot, ahol szeretnénk.
Az Úr Jézus nemzetségtáblázata bemutatja az embert, a bűnös, Istentől elszakadt embert, akitől annyi, de annyi rossz kitelik. Isten nélkül a bűnt halmozzuk, elrontjuk a saját és a másik ember életét. A bűnös ember pusztítja önmagát, és a környezetét is. Amikor az ember egyedül próbálkozik emberré lenni, az nem igazán sikerül.
Jó azonban látni, hogy Isten nem engedi rossz irányba haladni az Általa teremtett embert. Megvan a terve a megmentésünkre. És ez már az Ószövetség idején meglátszott. Ott, ahol mi nem tudtunk megoldást találni, ahol úgy láttuk, nincs tovább, ott az Úr cselekedett. Megmutatta, hogy Vele és Általa mindig van tovább.
Isten mindig menti az embert. Mi bajba kerülünk, a bűn teljesen tönkretesz, és nem tudjuk, hogyan kerüljünk ki belőle, de Isten a segítségünkre jön. A nemzetségtábla is ezt mutatja. Olyan embereket karolt fel és emelt be Jézus vérvonalába, akik ezt nem is gondolták volna. Emberek, akiknek rossz irányba haladt az élete, de Isten megkönyörült rajtuk. Jelzést kaptak az Ő hatalmáról, kegyelméről, valóságáról, és ezek az emberek ezt a kegyelmet megragadták.
Ez a nemzetségtábla arra is rávilágít, hogy Jézus története valóban isteni történet. Mert ha ez csupán egy híres ember története lenne, akkor megszépítették volna a vérvonalat. Isten nem szépít, vállalja a bűnöst, és ezért érezhetjük Őt magunkhoz közel. Nem tartotta rangon alulinak bűnösök közé születni. Ez is jelzés: mindenki jöhet. Aki látja bűneit, és szabadulni szeretne belőlük, és új emberé akar lenni, az jöhet. Nincs olyan bűn, ami távol tarthatna az Úrtól, a kegyelemtől. Mindez mutatja: csak rajtunk áll. Akarok-e szabadulni, újat kezdeni, Krisztust követni? Ha igen, megkapom Jézusban az esélyt. Ő megment, és innentől kezdve Őt követhetem. Mert nem azért bocsát meg, hogy tovább járjak a bűn útján, hanem azért, hogy Neki éljek.


Bár bűn és kín gyötör

1. Bár bűn és kín gyötör, És nehéz bár szívem, A Sátán életemre tör: Kétségbe nem
esem.

2. Bár vétkem súlya nagy, Mégis hozzád jövök. A bűnnek gyűlölője vagy, De kegyelmed
örök.

3. Az én erőm kicsiny, S a bűn erős nagyon: Te tudsz s akarsz segíteni, Hát segíts ba-
jomon!

4. Az ég oly messze van, Még messzebb tőled én, De szent igédben írva van, Hogy ir-
galmad enyém.

5. Nem félek senkitől, Hisz te vigyázsz reám, Már bánat és gond sem gyötör: Meghall -
gatod imám.

6. Jézusban bízva én szívemet átadom, Mert így, tudom: akármi ér, Atyám szeret na -
gyon.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése