2020. szeptember 21., hétfő

A régi nélkül

 

S

aul ideje lejárt, és amint megmondta Sámuel próféta elesett az ütközetben (2Sám 1,1-16). Eddig volt idő megtérni, változtatni, de ez letelt. Nem ragadta meg a felkínált lehetőséget és meghalt.  Saul soha nem viszonyult Dávidhoz úgy, mint az Úr felkentjéhez, ezzel szemben Dávid mindig Isten felkentjét látta Saulban és úgy is viszonyult hozzá. Annyira megrendítő, hogy nem örömmel veszi a király halálát, hanem meggyászolja. Fáj neki, hogy az ellenség legyőzhette és megölhette őket.  Pedig a király halála szabaddá tette az utat a trón felé. De őt nem a hatalom vonzotta, hanem Isten szolgálata, és dicsérete. Hányszor ragadhatta volna magához  erőszakkal a hatalmat, de nem tette, kivárta az elkészített időt. Ő mindent az Úr kezéből várt és Tőle fogadott el. Nem megszerezni akarta a trónt, hanem Istentől ajándékba kapni. Ez nekünk is üzenet, ne szerezni akarjunk, hanem kapni az Úrtól.  Az Úr Jézus úgy mutatja be mennyei Atyánkat, mint aki ad jókat, azoknak, akik kérnek tőle.

Az is megragadott, hogy Dávid úgy tekint mindenre, a hatalomra is, mint Isten ajándékára.  Tőle kapja. És Pál apostol is azt hangsúlyozta, mindenre úgy nézzünk, mint amit az Úrtól kaptunk. Mid van, amit nem Tőle kaptál, ha pedig kaptad, mit dicsekszel vele.  Fontos úgy tekinteni életünkre, és minden dolgainkra, hogy azt kaptuk.  Egy ideig a miénk és aztán itt hagyjuk. Ezért ne engedjük, hogy bármihez is hozzánőjön a szívünk. Mindent hálával a szívünkben fogadjunk.

Ebből a részből megemlítem még az amáléki hírvivőt.  Mennyire csak a saját érdekeit tartja szeme előtt. Nem érdekli mások tragédiája sem, csak azt nézi, hogyan húzhat hasznot belőle.  Ez az ember ott lehetett Saul közelében, látta és hallotta, mindazt, ami történt. Úgy gondolkodott, Dávid biztos örülni fog Saul halálának, hiszen a király az ellensége volt. Ő így tudhatta, és arra épített, aki értesíteni fogja őt Saul haláláról, azt meg fogja jutalmazni. Ez az ember tisztában volt azzal, hogy Dávid lesz a király.  A maga népe között megszokta, hogy az egymással szemben álló felek ellenségek, és amikor az egyik győzelmet arat, megjutalmazza azt, aki az ő ellenségét megölte.  Mivel hallotta Saul szavait, úgy gondolta, azt mondja, ő megölte Sault, és ez jó pontot jelent majd neki Dávid szemében.  Milyen is az Istent nem ismerő ember.  Nem tudja ki az Isten, így nem ismeri népe fiait sem. Népe pogány szokásaiból indul ki, és ezt várja Dávidtól is. Azonban Dávid nem megjutalmazza, hanem halálra ítéli. Senki sem emelhet kezet Isten felkentjére.  Senkinek nincs joga, a másik embert megölni.  Nem részesítheti kegyes halálban sem. Isten az élet Ura. Dávid tehát bemutatja az Isten akarata szerinti magatartást. Mit látnak a mi életünkben.  Védjük-e az életet? Hogyan viselkedünk, úgy, mint azok, akik nem ismerik Istent, vagy úgy, hogy láthatóvá válik, Krisztushoz tartozunk?

Pál apostol nem szép igehirdetéseket tart, nem szórakoztat, hanem az igével gyógyít (1Kor 5,1-13). Ehhez rámutat a beteg helyre, és aztán az ige szikéjével eltávolítja azt. Jobban mondva, a gyülekezetnek kell a problémás személyeket eltávolítani. Miért? Mert Bekerült a gyülekezetbe a régi életükből egy bűnös gyakorlat, és ez megrontja az egész gyülekezetet.  Meg kell tanulniuk, hogy a hitvallásnak és életnek egybe kell csengenie.

Nagyon fontos dolgot mond el. Krisztushoz megtérni az élet legkomolyabb dolga.  Azt jelenti teljes életfordulat. Átadom Neki az életem feletti uralmat, nemet mondok arra, ahogyan eddig éltem.  A bűnből, az Isten nélküli életgyakorlatból nem maradhat semmi. Ha nem tisztíttatom meg, ha nem ítélem kárnak és szemétnek, mindazt, ami a régi életemben fontos volt, és szokásaimat nem igazítom Krisztushoz, akkor a régi élet maradványa megfertőzi az újat.  És ez kihat az egész gyülekezetre. A régi kovászt ki kell takarítani, hogy új tésztává legyünk. Ezt ma is meg kell szívlelnünk. Nem lehet a krisztusit a régivel elegyíteni. Hibás felfogás, amikor csak egy nagyon rossz dologtól akarunk szabadulni, de az életünk egésze nem változik. Az Úr Jézus is elmondta az újbort új tömlőbe kell tenni. Ő nem keverte a régit az újjal. Teljesen újat hozott. És ez az igazi megoldás. A régi minden maradványa elrontja az újat. És ez nagy probléma. Ha a régi életünk megoldási, életvezetési szokásait belevisszük az új életünkbe, megjelenik a romlás.  Ha a korábbi gyakorlathoz tartjuk magunkat, és a férfi nő kapcsolatot a nem hívők szokásai szerint alakítjuk, ha minket is ugyanúgy a pénz ösztönöz, vagy a hatalom utáni vágy, megromlik az életünk és a gyülekezet is. Mi a megoldás?  Ki kell takarítani mindazt az életünkből ami nem egyezik, az igével.

Rámutat Pál a szabadulás, gyógyulás módjára is. Nem más, mint az Úr Jézus Krisztus, Aki, mint húsvéti Bárány áldoztatott meg. Azt jelenti, Őreá vethetjük bűneinket, mert Ő a bűnért való áldozatként halt meg. Magára vette, mint a bárány a bűnt, és meghalt helyettünk. Az Úr a megtisztulási lehetőség.

Lényeges még az is, Pál nem a gyülekezet külső dolgait tartja fontosnak. Nem az a lényeg, sokan legyünk, és ezért megtűrjük a bűnt. Mert ha rámutatunk a bajra, akkor megsértődnek, és kevesebben leszünk. A gyülekezet Isten lámpása, ezért mindig tisztának kell lennie, ha bekoszolódik az üveg, azt meg kell tisztítani.  Az Úr azt akarja, hogy az életünk vonzza az embereket Isten országába. Nem a ragyogó épületek, a népszerű programok, hanem a megszentelt életek hívogatnak az Úrhoz. A megszentelt és hiteles élet reményt ad a világnak. A ragyogó, de üres, vagy bűnnel terhelt épület nem lesz vonzó.

 

 

JÉZUS, TE ÉGI SZÉP

 

1.  

Jézus, Te égi szép tündöklő fényű név,

Legszentebb énnekem e föld ölén.

Benned van irgalom, erőd magasztalom,

Terólad zeng dalom, ragyogj felém!

2.  

Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj,

Míg Ő hord karjain, hű Mestered!

Elhagynak emberek, mit árt, ha Ő veled,

Töröld le könnyedet: Jézus szeret!

3.  

Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,

Ne rejtsd el, mesterem, tetszésedet!

Vezérelj így magad, mutasd meg utadat,

Idegen tájakon jár gyermeked.

4.  

Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen

Fényedből fénysugár az életem,

Míg a homályon át a lelkem otthonát,

Világosságodat elérhetem.

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése