2020. szeptember 27., vasárnap

Az idő rövidre van szabva

 

A

bnér meglátta az idők jeleit, és Isten munkáját Dávid életében (2Sám 3,22-4,13).  Látja, hogy Isten Őt választotta, így most már azon fáradozik, hogy Dávid egész Izráel felett uralkodjon. Elmegy Hebrónba, és támogatásáról biztosítja.  Hűséget és szövetséget kínál.  És Dávidban nincs gyanakvás, Istenre figyel és ezért bizalommal fogadja Abnért. Jó látni, ahol jelen van Isten ott van bizalom, ott nem a rosszat látják a másikban.  Dávid mindig imádságban dönt és az Úr elé viszi országa ügyeit. Tudja, hogy az egész Izráel Isten népe, és az Úr azt akarja, hogy az ország egy király uralma alatt éljen. Tulajdonképpen Dávid uralkodása alatt átragyog Isten kegyelme. Nem az emberi indulatok, gondolatok a főszereplők, hanem Isten. Dávid élete fölött Isten a király. Ez különbözteti meg Saultól. Dávid nem függetleníti magát Istentől, hanem alárendeli magát Neki. A hívő életének ez a lényege, Isten az én királyom. Nem én rendelkezem magammal, hanem az Úr Jézus Krisztus. És ahol ez megvalósul, az meg is látszik. Ott más döntések születnek.  Miért? Mert az Úr indulata nyilvánul meg.  Nem véletlenül írja Pál apostol: „Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is volt” (Fil 2,5). Az Úr Jézus indulata pedig nem gyanakvó, nem bosszúálló, hanem megbocsátó és bizalommal teljes. Dávid elfogadja Abnér közeledését, szándékát és Isten kegyelmét kínálja fel neki és Izráel számára is. Abnér élni akar a lehetőséggel és elfogadja Dávidot az ország királyának.  Isten ad lehetőséget, hogy Jézust tegyük életünk urává, és Isten országa polgáraiként éljünk. Ezzel a lehetőséggel élnünk is kell.

Azonban Jóáb másként látta Abnért, ezért megölte őt.  Tehát Jóáb nem az Úrra bízta a dolgot, személyes indulatok vezették. Soha nem jó, amikor a magunk érzelmei, gondolatai után megyünk. Talán féltékennyé vált  Abnérra, úgy gondolta, ő jobb hadvezér lehet, és akkor őt Dávid félreteszi. Joáb nem igazán értette meg Isten országát, nem látta, hogy itt nem pozíciókról van szó, hanem Istennek való szolgálatról. Kiváltság, ha az Ő országában és az Ő népét szolgálhatja valaki. Jóáb úgy vélte neki meg kell védenie eddigi pozícióját, hatalmát. Isten országában azonban nem így megy ez, Isten adja annak, akinek akarja, aki szereti Őt, és engedelmes Neki. Saultól is elvette a királyságot, és Dávidnak adta.

Izráel nagyobb része, a tizenegy törzs nem ismerte fel Isten akaratát. Látható, hogy Saulnak nem a nép hitének az erősítése volt az elsődleges szempont, hanem saját hatalmának a kiépítése, és megerősítése. Isten nélkül mindez hiábavaló igyekezet. Ha nincs jelen Isten, és nem az Ő áldása ragyog rajtunk, minden hasztalan erőlködés. Ezt láthatjuk Abnér halála után, mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti, ezért ölik meg Isbósetet. Nem ismerik Dávidot, nem tudják, hogy neki nem öröm Saul és fiai halála. Gyilkossággal nem lehet nála pozíciót fogni.

Az apostol rámutat, az idő rövidre van szabva, senki nem tudja, mikor jár le földi ideje, így mindent rendeljünk alá, Krisztus szolgálatának (1Kor 7,25-8,13). Mindennel úgy éljünk, hogy az ne vonjon el minket az evangélium hirdetéséről.  A férfi és a nő kapcsolata is Krisztus követésében teljesedhet ki. Akkor igazán előrevivő, ha mindketten szeretik és szolgálják az Urat. A házasságnak nem eltávolítani, hanem inkább még közelebb kell vinnie az Úrhoz. Mindkét fél olvassa az igét, és segíti egyik a másikat, hogy állhatatosan és osztatlan szívvel ragaszkodjon az Úrhoz.  Az Úrhoz való hűségben segíthetik egymást a házastársak. 

Pál arra is figyelmeztet, mindennel úgy éljünk, hogy ennek a világnak az ábrázata elmúlik. Semmi sem tartós ezen a földön, ezért ne engedjük, hogy bármi fontosabb legyen Isten országánál. Bármivel rendelkezzünk, Isten ajándékaként tekintsünk rá, de ne kerüljön az ajándékozó elé.  Mert az ajándékozó fontosabb az ajándéknál. Bizony gyakran megtörténik, hogy amit kapunk arra nagyobb figyelmet fordítunk, mint arra, akitől kaptuk.  Így vagyunk Istennel és egymással is. Azonban a földi dolgok elmúlnak, maga a föld is, mert új teremtést hoz létre Isten. Az új földre semmi nem kerül át a régiről, csak azok, akik hittel befogadták Jézust a szívükbe, és Neki engedelmeskednek. Ne rendezkedjünk be tartósan ebbe a világba, mert ez elmúlik, így a mi távlati célunk az örök otthonunk, amit Jézusban ajándékoz övéinek az Atya.

Fontos vezérgondolat, az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet pedig épít. Itt az agapéról, tehát az isteni szeretetről van szó. Ennek a szeretetnek az előzménye, Isten megismerése. Aki Krisztusban megismeri Őt, átadja Neki az életét, és bűnbánatban részesül, megtapasztalja a Szentlélek jelenlétét. Miért fontos a Szentlélek általi betöltekezés? Mert a Szentlélek gyümölcsöt terem. A Szentlélek nélkül csak erőlködés az életünk. Azonban a Krisztusba, mint szőlőtőbe oltott életünk, teremni fog. Krisztus nélkül nincs gyümölcs, mert Nélküle semmit sem cselekedhetünk. A Szentlélek gyümölcsének egyik szeme, vagy gerezdje, az agapé szeretet.  Ez a szeretet tesz képessé a másik emberre való odafigyelésre, az érte való lemondásra. Aki agapéban él, az nem magára figyel, nem azt szajkózza, minden szabad nekem, hanem segíti azt, aki még nem tart ott.  Az erősebb segíti a gyöngébbet, vagyis úgy él, hogy ne visszatartson a hittől, vagy eltávolítson, hanem még inkább Krisztushoz vonzzon. Ez akkor lesz lehetséges, ha egy adott élethelyzetben, le tudok mondani arról, amit nyugodtan megtehetnék, de a Krisztusban testvéremnek az kísértést, problémát jelent. Mivel tudom, hogy érte is meghalt az Úr, vagyis az ő élete is sokba került a Megváltónak, vigyázok rá, és segítem, hogy megállhasson a hitben.

 

 

Teremtő Istenünk

 

1. Teremtő Istenünk, :/: Édes Atyánk nékünk! Hatalmas vagy, Irgalmad nagy: Ínségem-

ben, Szükségemben, Kérlek, engem ne hagyj!

2. Szívem benned bízik, :/: Hozzád fohászkodik; Nézz csendesen, Kegyelmesen, Fáj-

dalmimon, Bánatimon Könyörülj kegyesen.

3. Tudom, hogy kegyelmed :/: Enyhít mindeneket, Bús szíveket, Sebeseket, Szegény-

ségben Ellankadt fejeket.

4. Jelen van az idő, :/: Hogy te, jó segítő, Meghallgatod Siralmimat, Nékem adod Taná -

csodat,

Mert tudod sorsomat.

5. Megváltó Istenünk, :/: Szabadító Urunk: Vagy paizsom, Fő orvosom, Reménységem,

Idvességem, És gyönyörűségem.

6. Azért, ó, Jézusom, :/: Legbölcsebb orvosom, Siess, siess, És lelkemnek Segítője

Légy testemnek, Megepedt szívemnek!

7. Nálad lehetetlen, :/: Tudom, semmi sincsen. Nyújtsd kezedet: Bús szívemet, Erősítsd

bágyadt lelkemet, Mert áldlak tégedet.

8. Szent Lélek Istenünk, :/: Vigasztaló Urunk: Bátoríts meg, Oltalmazz meg, Igaz hitben,

Szerelmedben Minden jókkal áldj meg!

9. Keresztemben tűrést, :/: Adj boldog szenvedést, Hogy abban ne Zúgolódjam, És bú-

ban ne Tántorodjam, Hozzád folyamodjam.

10. Légy erős gyámolom, :/: Csak rád támaszkodom. E világi Életemben, Halálom után

mennyégben Véled legyek, Ámen.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése