2020. szeptember 24., csütörtök

Istennél van megoldás

 

D

ávid elfoglalta a trónt, de még csak Júdában uralkodik (2Sám 2,12-32).  Az Úr vele van, azonban Saul hatása még mindig érződik Izráelben. A többi törzs nem ismerte fel Isten választását. Nem látják, hogy az Úr Dávidot kente fel. És ez Saulnak köszönhető. Világosan látszik milyen kárt okozott a hatalomhoz való ragaszkodás.  Izráel és Júda csapatai harcolnak egymással, sok ember hal meg idő előtt és feleslegesen. Isten népe egymást pusztítja.  Nagyon szomorú, amikor Isten gyermekei egymást bántják, akadályozzák, ahelyett, hogy erejüket egyesítve a gonosz ellen, a lelkek mentéséért fáradoznának. Az Úr azért bízta ránk az evangéliumot, hogy elérjünk vele másokat.  És így minél több ember felszabaduljon a gonosz, a bűn hatalma alól.  Ahol Isten országa teret kap, ott minőségileg más lesz az élet. Sok ember élete változhat meg, ha nem egymás ellen fordulunk, nem egymást győzködjük dogmáink igazáról, hanem tesszük, amit az Úr Jézus mondott. Így szólt a tanítványaihoz: „Menjetek, és hirdessétek mindenütt: Elközelített a mennyek országa! Betegeket gyógyítsatok, halottakat támasszatok, leprásokat tisztítsatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen adjátok” (Mt 10,7-8)! Isten országának ereje ér el hatást, és ez az erő az evangélium által munkálkodik.

Még egy problémát látunk Saul híveinél, nem keresték az Urat. Nem kérdezték meg mitévők legyenek, hanem emberi elképzelés alapján döntöttek.  Dávidot Isten hívta el, és Júda népe tette királlyá, míg Isbósetet egyedül Abnér, a hadsereg parancsnok választotta ki.  Dávidot felkenték és ez mutatta, hogy megértették, Isten őt választotta ki. A felkenetés jelzés, Isten cselekszik, Dávidot adta Saul helyére.  Abnér maga dönt, és ennek meg lesznek a következményei. Amikor nem az Úrtól kérünk el dolgokat, személyeket, hanem magunk választunk, egyéni érdekek mentén, mindig következményei vannak. Sok ember hal meg, hosszú évekig háborúskodás támad, mert emberi döntés született.  Legyen mindig az első, hogy Istent keressük. Bármire van szükségünk, Tőle kérjük. Szabad személyeket is elkérni, egy-egy szolgálatra, feladatra.

Az apostol tovább tanít, mégpedig Isten országa házassági rendjéről (1Kor 7,1-16). A férfi, nő kapcsolat fontos Isten előtt, megélése a házasságban történik. A házasság a biblia szerint kapcsolat egymással, és kapcsolat Istennel.  Sátán célja a kapcsolat szétbontása. A kapcsolat megélése azt jelenti, időt fordítunk egymásra. Minél több időt szán egymásra, és tölt el együtt, a házaspár annál erősebb lehet a kapcsolatuk.  Az idő egymásra fordítása törődést a kapcsolat ápolását jelenti. Pál hangsúlyozza a hívő házasságban, és általában is a házasságban fontos, hogy minél több időt tölthessen együtt a férj és a feleség. Sátán ma pont ezt támadja. Mindent elkövet, hogy minél kevesebb időt töltsenek együtt a házastársak. A mai világ egyre távolabb sodorja egymástól az embereket. Sátán elvitte otthonról a férjet és a feleséget is, mindketten máshol, gyakran más időpontban dolgoznak.  Így kevés időt töltenek együtt.  Ha több időt töltenek az emberek idegenekkel, mint a házastársukkal nagyobb a kísértés ehetősége, könnyebben széthull a kapcsolat.

A következő fontos üzenet, ami mindaz egyéni kegyességünkre, mind a házasságra hatással van. Jusson időtök az imádkozásra! Ezt kell megvizsgálni, jut e időnk imádkozásra? Ebben a nagy rohanásban elhatározzuk-e, tartjuk az Úrral a kapcsolatot. Ennek az egyik formája az imádkozás. Természetesen lehet menet közben is imádkozni, odadobni egy segíts Uramot, de az igazi imádság, kapcsolat. A kapcsolathoz pedig idő kell. Annál mélyebb lesz a kapcsolatunk az Úrral, minél több időt fordítunk bibliaolvasásra és imádkozásra.

Jusson időtök, tehát ez a mi döntésünkön múlik. Úgy tervezzük meg a napunkat, hogy mindenképpen beleférjen az imádság.  Sőt legyen egy rögzített időpontja, és ha rendszeresen ahhoz tartjuk magunkat, jobban megismerjük az Urat, egyre erősebbé válik Vele és egymással a kapcsolatunk. Egyéni és közös imádság erősítik a házasságot.  Mert azt jelenti ez, nem magunkban, hanem az Úrral vagyunk. Az imádkozásnak stresszoldó szerepe is van, mert ima közben az Úr kezébe helyezzük minden dolgunkat, és így aggodalom és félelem nélkül állhatunk fel és mehetünk tovább. Aki az Úr kezébe helyezi, minden gondját azért élhet felszabadultan, mert tudja, az Atya kezében minden jó helyen van. Ő a maga idejében cselekedni fog.

Isten országában a házassági kapcsolat bizonyságtétellé válik. A kívül valók meglátják azt a pluszt, amit az Úr jelenléte visz bele két ember közös életébe. Isten gyermekei, már az Úrra figyelve mindent másképp élnek meg, mint a világ fiai.  Nem kötelező a válás, meg lehet oldani a problémát, Krisztusban.  Most már nem vagyunk kényszerpályán, nem  azt tesszük, amit a nem hívők az adott helyzetben, hanem az Úr előtt oldhatjuk azt meg.  Az imádság szerepe nagy, mert ima közben az Úr formál, és megoldást kínál. Így lehet az életünk bizonyságtétel.  Nem az a reakció, mint a világban, akkor menjünk külön utakra, hanem keressük együtt az Urat. Az Úr jelenlétében gyógyulnak a sebek, gyógyul a kapcsolat. Istennél van megoldás mindenre. Vegyük igénybe az Ő megoldását!

 

 

Mily jó, ha bűntől már szabad

 

1. Mily jó, ha bűntől már szabad, Az Úr szolgája vagy; A bűn szolgája gyáva rab, A

Krisztusé szabad.

2. A bűn sötétben tévelyeg És bajba dönt vakon; De Krisztus kézen fog s vezet Világos

utakon.

3. A bűnben kín van s gyűlölet, Mi mást, más minket öl; Öröm köt egybe s szeretet Az

Úr szívén belöl.

4. Már szolgád lettem, Jézusom, Ki értem áldozál; Más uram nincsen, jól tudom, Mert

bűnből kihozál.

5. Légy áldott, Krisztusom, te nagy! Hadd adjam át szívem: Vedd szívesen, hogy hol te

vagy, E szív is ott legyen.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése