2011. október 27., csütörtök

Ahogyan az Úr, úgy tegyetek ti is


Á
gúrt nem ismerjük, nem tudjuk kicsoda, de a fennmaradt szöveg alapján megállapíthatjuk, hogy őszinte ember (Példb. 30,1-9). Vállalja Isten előtt, hogy elfáradt, belefáradt a bölcsesség keresésébe, mert az igazi bölcsesség Isten ajándéka.  Megragadott, ahogyan leírja, elfáradtam, már nem tudom tovább csinálni, megállok. Most már az Úrra vár, Hozzá fordul és Tőle kér. Ezt kell megtanulni nekünk is, őszintén látni magunkat, erőnk és lehetőségeink végességét, és azt elismerni. Vállalni kell, ha elfáradunk, ha nem tudjuk már tovább úgy alakítani dolgainkat, mint eddig. El kell ismerni, hogy egy bizonyos kor után nem bír már annyit az ember, mint korábban. De lehet változtatni, lehet megállni, és az Úrhoz fordulni, tőle várni, ha megtesszük, minőségileg alakulunk át.
Ágúr kimondja azt a megtapasztalást, hogy Istennek minden szava színigaz. Tehát átélte, hogy amit Isten mond, azt meg is cselekszi. Bizonyságtevők hosszú sora mondhatja el ezt, és hangsúlyozhatja számunkra, Isten szava megbízható. Így a Szentírás is megerősödik számunkra, olvashatjuk azzal a bizonyossággal, hogy az élő Úr szól általa, és amit olvasunk igaz. Ezért rábízhatjuk magunkat az Igére, hiszen ez az egyetlen megbízható kalauz, az egyedüli tiszta fény, amelyet követve célba érhetünk. A Szentírásra rábízhatjuk magunkat, mert ezredéveken keresztül változatlan formában áll az emberek előtt, másrészt az előttünk járt generációk hosszú sora tapasztalta meg, hogy az Ige valóban életnek kenyere, valóban üdvösségre vezérlő kalauz. Olvassuk mi is bizalommal, és azzal az elhatározással, hogy komolyan vesszük szavait, és megcselekedjük, amit általa Urunk mond. Hiszen azért mondja, hogy ne csak olvassuk, hanem tegyük is. A Biblia elsősorban nem szórakoztató irodalom, hanem Istennek beszéde.
Még kiemelném azt a kérését, hogy se szegénységet, se gazdagságot ne adjon neki Isten. Fontos, mennyire tisztában van azzal, hogy minden az Úr ajándéka. Nem a saját szerzeményének tartja a gyarapodást és nem a véletlennek az elszegényedést sem.  Tudja, hogy a gazdagság nem megoldás, nem lehet cél az ember számára, hanem mindaz, amit az Úrtól kapunk, eszköz, az Ő dicsőítésére, és a Neki való szolgálatra. Ma úgy gondoljuk, minden jár nekünk; amit megszerzünk, az csak a miénk, a vagyonban látjuk a boldogságot, a beteljesedést, pedig ezek mulandóak. Könnyen jött pénz, könnyen megy, mondták felénk, és így is van, sokan élik át ezt manapság, de a tékozló fiú is ezt élte meg. Amit otthonról hozott, gyorsan elment, és ottmaradt üres zsebbel, üres szívvel, de átélte, hogy ezt a szívet Isten feltöltötte önmagával. Megtapasztalta, hogy nem a tele zseb a fontos, hanem az, hogy otthon legyen az ember. Otthon, az Atya házában.
A gazdagság és a szegénység is veszélyeket rejt magában, és Ágúr ezt felismeri. Nagyon becsületes ember, mert ki meri mondani, hogy ő is megtagadhatja az Urat. Nem hárítja el magától álkegyesen, hogy ő nem képes ilyenre, hanem ismeri a szívét, tudja, hogy az embertől, és így tőle is minden kitelik. Ezért Isten oltalmára bízza magát, csak Ő őrizheti meg a szélsőséges viselkedéstől, úgy, hogy annyit ad neki, amennyire szüksége van. Ezt az alázatot, és becsületességet mi is eltanulhatjuk tőle. Komolyan kell venni, hogy egy apró változás a körülményeinkben, megszokott életritmusunkban és mindjárt mások leszünk. Könnyen oda van a békességünk, türelmünk, vége szeretetünknek és bizalmunknak. Ha ezt a veszélyt látjuk, mi is az Úr árnyékába menekülünk.
Pál apostol elmondja számunkra, hogy a tanítványság cselekvő, aktív életforma. Már a tegnapi Igében is cselekvésről, harcról beszélt (Kol 3,12-17). Sőt vetkőzésről és öltözésről, ezek sem elméleti dolgok. Mert például reggel, amikor felkelünk, levetjük magunkról azt a ruhát, amiben aludtunk, és nappali öltözéket veszünk magunkra. Valóban le kell vetni a régit és fel kell venni egy újat (másikat). Így mondja az apostol is, a régi ruhát, amelyben aludtunk, vagyis ami a régi életünkhöz tartozik, vessük le, mert nem lehet a régi fölé húzni az újat, hanem le kell cserélni. Megjegyezném még ide, hogy Pál a régi, az óember szokásairól beszél, amit le kell vetkőzni. Tehát nem csupán undok cselekedetekről, bűnökről van szó, hanem a régi ember, szokásokat épített ki bennünk, amiket talán észre sem veszünk, vagy nem tartunk Isten akaratával ellentétesnek, mert megszoktuk, mert ezt láttuk elődeinknél is. Pál azt mondja, ne tűrjük meg ezeket sem, mert idővel fölénk kerekednek. Ezért az Úr előtti csöndben nézzük meg, mik azok a szokások, amik belénk rögzültek, de nem az Úr formálta ki bennünk, hanem még a régi életünkhöz, a világhoz tartoznak.
Most már világosan leírja az apostol, hogy amit mond, azt valóban tegyük is. Mégpedig Jézust állítja elénk példának, ha nem tudjuk egy adott helyzetben, hogyan cselekedjünk, akkor Pál azt tanácsolja, úgy tegyetek, ahogyan az Úr is. Tehát a számunkra soha nem a barátaink, ismerőseink, a népszerű emberek tettei a mérvadóak, hanem Jézus élete. Mindig ez vezessen, ahogyan Ő is tett. Itt is leír egy listát Pál, amit a hívő embernek meg kell tennie, mert Krisztus lénye árad belőle. Ezek fölött is csendesedjünk el, engedjük végig a szívünkön és vizsgáljuk meg, jelen van-e bennünk a könyörületes szív, a jóság, alázat, szelídség, türelem. El tudjuk-e viselni, szenvedni egymást, figyeljünk az egymást kifejezésre, nemcsak nekem kell elszenvedni a másikat, gyakran így gondoljuk, és ezért mártírnak látjuk magunkat, hanem engem is el kell szenvednie a másiknak.  Lássam meg, gyakran szenved a másik tőlem. Ha ezt meglátom és elfogadom könnyebb lesz, a másikat elhordoznom, sőt ahogyan az Úr nekem megbocsát, én is kész leszek megbocsátani. Ide tenném még azt a gondolatot, hogy nemcsak a másik embernek, hanem az Úr Jézusnak is szenvedést okozok, már a kereszten is miattam, érettem, és helyettem szenvedett. Urunk formáljon úgy, hogy a kölcsönös megbocsátás nyomán hálaadással énekeljünk az Úrnak.

Hála, hogy itt a csendes reggel

1. Hála, hogy itt a csendes reggel,
Hála, hogy éjre nappal jő,
Hála, hogy minden órám gondját
Elhordozza Ő.

2. Hála barátért, testvérszívért,
Hála, ha bennük bízhatom,
Hála, hogy minden ellenségnek
Békéd hozhatom.

3. Hála a munka áldásáért,
Hála a boldog percekért.
Hála, hogy adtál dalt is, fényt is,
S adtál szép zenét.

4. Hála, ha olykor bánat támad,
Hála mindegyik jó szóér',
Hála, hogy éltem intésedre
Céljához elér.

5. Hála, hogy a te Igéd jár át,
Hála, hogy a te Lelked hív.
Hála, szeretet áldó árját
Érzi minden szív.

6. Hála, hogy a te szent nagy fényed, –
Hála! – szívemen átragyog.
Hála azért is ím, hogy néked
Hálát adhatok!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése