2011. október 13., csütörtök

A Lélek hullámhosszán


Nemrégiben hallottam, amint egy előadó elmondta, hogy ma a lelkigondozás folyamán az alapvető viselkedési mintákról is kell beszélni. Az emberek jó része nem tudja, hogy bizonyos helyzetekben hogyan kell viselkedni, mit illik és mit nem illik. Salamon igyekszik népe számára lefektetni az együttélés szabályait és rámutat a legfontosabb magatartás mintákra (Példb 23,1-18). Az első versekben a fegyelmezettséget és a mértékletességet emeli ki. Sőt ezekben a sorokban meghúzódik a tisztelet is az iránt, akivel szemközt ülünk. Tanuljuk meg becsülni és tisztelni a másikat, amikor valaki meghív vagy beszélgetünk vele, ne legyen magától értetődő, ne is a felsőbbrendűség érzésével, hanem krisztusi indulattal forduljunk a másikhoz. Már a megjelenésünk fejezze ki Isten alkotása iránti tiszteletünket, akkor is, ha emberileg nem tiszteletre méltó az a másik ember. Urunk is mindig megközelíthető és közvetlen volt, lényéből az Atya szeretete áradt a kitaszított és megvetett felé is, ezért tudtak bizalommal jönni Hozzá.
Fontos még a fegyelem, amely által vágyainkat és indulatainkat helyezzük kontroll alá. Meg kell tanulni féken tartani önmagunkat, és ne engedjünk az irigységnek sem Az irigység a megelégedett szívet elkerüli. Aki elfogadja helyzetét, lelki testi és anyagi állapotát az megelégedett ember. Fontos meglátni, hogy Isten nem egyforma anyagi szintre és jólétre akar mindenkit felhozni, nem az a cél, hogy mindenki ugyanolyan anyagi javakkal rendelkezzék, hanem, hogy megismerje Megváltóját, és Vele éljen áldott és szolgáló kapcsolatban.
Többször megemlíti a szerző az ősi határt, amellyel egy család, vagy egy törzs örökségét védelmezi. Tartsd tiszteletben azt, ami a másiké. A tízparancsolat pedig ezt mondja, ne kívánj semmit, ami a te felebarátodé (2Móz 20,17). A vitás kérdésekben csodálatos erejű az elengedés tudománya, ha valaki el tudja engedni a vagyont, hatalmat, pozíciót. Jó példa erre Ábrahám és Lót kapcsolata, amikor Lót külön akart válni Ábrahám rábízta rokonára a választást. El tudta engedni azt a földet, ami előtte terült el, és rábízta magát az Úrra. Ábrahám az elengedés által áldást nyert az Úrtól, és gazdag területet kapott. Lótnak pedig sok nyomorúsága származott abból, hogy a szemeire, és testi kívánságára hagyatkozott.
A másik ember sorsának figyelése helyet,t az Úr felé fordítja a szívünket. Azt kéri, mindennap keressük az Urat, és a Vele való naponkénti közösség lelkigondozólag fog ránk hatni. Aki az Urat keresi, szavára figyel, annak a szívében nem üti fel a fejét az irigység, mert átéli, hogy mennyei Atyja tudja, mire van szüksége, és azt biztosítja is a számára. Az Úr gondviselésére való hagyatkozás szabaddá tesz önmagunktól, a másoknak való megfelelés kényszerétől, a szerzési vágytól. A mai ember számára a vásárlás, a szerzés vált pótcselekvéssé. Üres szívét különféle fogyasztói cikkekkel próbálja megelégíteni, ám a lélek csak az Úrnál csendesedik le, és talál megelégedettséget. Az Úrral való naponkénti kapcsolat jövőképet is ad. A mai világ egy el reménytelenedet világ, aki azonban beletekint az Ige tiszta tükrébe, az előtt kitárul kegyelemből egy új dimenzió, Isten országa. Ennek az országnak nincs vége, ott Isten uralkodik, és oda a gonosz, és a halál sem teheti be a lábát. Ott Isten van mindenekben.
Pál apostolnak és munkatársainak pozitív tapasztalataik vannak a barbárok közt. Nem azt kapták, amire számítottak, hanem nagyszerű vendéglátásban volt részük. Mondhatnánk azt is, az Úr előttük járt és megkészítette az evangélium számára az utat. Néha számunkra furcsa módon munkálkodik az Úr, és keresi emberek szívét. Ezen a szigeten, az őket befogadó elöljáró apja betegszik meg. Mi úgy gondolnánk, hogy Isten nem engedheti meg, hogy azokkal történjen baj, akik jót tesznek, akik befogadók.
Pál apostol felismerte, hogy ez a betegség a bizonyságtétel kapuja, azért adatott, hogy rajta keresztül felragyogjon az Úr hatalma, és eljusson hozzájuk a kegyelem üzenete. Pál, amikor értesül, az esetről azonnal cselekszik. Mennyire a Lélek hullámhosszán van Pál, tudja, mikor mit kell cselekednie. Nincs kapkodás, de nem látunk késlekedést sem. A Szentlélek vezeti Őt. Úgy amint az idős Simeon életében is láttuk, annyira az Úrra volt hangolva, hogy érzékelte, amikor a Lélek azt üzente, most indulj, most menj a templomba. Ebből a harmóniából születik meg a gyermek Jézussal való találkozása, és így ragyog fel előtte Isten tervének beteljesedése, és jut békességre, mert tudja, eljött a Megváltó.
Aki a Lélek hullámhosszára hangolja szívét, az mindig a megfelelő ritmusban fog cselekedni. Annak az élete nem marad ki semmiből, ami hasznos, ami szükséges, de nem is fog szétforgácsolódni felesleges dolgok között.
Azt is meg kell még említeni, hogy nem a velük lévő Lukács doktort kérik fel gyógyításra, mert akkor nem volna igazán bizonyságtétel. Pál teljes mértékben az Úr Jézusra hagyatkozik, Lukács pedig elfogadja mindezt, és nem állítja félre Pált, mondván, ne avatkozzon abba, amihez nem ért. A beteg és az elöljáró megtapasztalják, hogy imádság által cselekszik AZ Úr, és hogy Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének (Jak 5,16). Az elöljáró apjának a betegségén keresztül Jézus jelent meg a szigeten, a gyógyulás pedig út volt a többi szigetlakó szíve felé. Urunk adja, hogy mi így ismerjük fel az evangélium tovább adására készített alkalmakat, és így legyen minden tettünk bizonyságtétel.


Jézus, Te égi szép

1.
Jézus, Te égi szép tündöklő fényű név,
Legszentebb énnekem e föld ölén.
Benned van irgalom, erőd magasztalom,
Terólad zeng dalom, ragyogj felém!
2.
Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj,
Míg Ő hord karjain, hű Mestered!
Elhagynak emberek, mit árt, ha Ő veled,
Töröld le könnyedet: Jézus szeret!
3.
Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,
Ne rejtsd el, mesterem, tetszésedet!
Vezérelj így magad, mutasd meg utadat,
Idegen tájakon jár gyermeked.
4.
Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen
Fényedből fénysugár az életem,
Míg a homályon át a lelkem otthonát,
Világosságodat elérhetem.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése