2011. október 26., szerda

Öltsük fel az új embert!


Ú
gy látom Salamon tisztában volt az ember helyzetével, világosan látta, hogy a bűn határozza meg a személyiségét. Nem elég csak szép szóval irányítani, nevelni, hanem van, amikor fenyítésre van szükség. Tegnap is erről olvastunk és ma is. Ez azt jelenti, hogy a szép szó bűnös természetünket nem hatja meg, mert a romlott szív is tud szépen beszélni, képes ígérgetni, de már nem képes az ígéretet megvalósítani. Ezt ma nagyon látjuk, hiszen a politika is ígéreteken alapszik, aztán azokat nem tartja be senki. Pál apostol is megtapasztalta mindezt és így ír róla: „Hiszen nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat. Ha pedig azt teszem, amit nem akarok, akkor már nem én teszem, hanem a bennem lakó bűn” (Rm 7,19-20). Majd ebben a gyötrő küzdelemben így kiált fel: „Én nyomorult ember! Ki szabadít meg ebből a halálra ítélt testből? Hála az Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus” (Rm 7,24-25)! Tehát ő megtalálta a megoldást. Jézus Krisztus szabadít meg ebből a romlott állapotból. Szükség van a nevelésre fenyítésre,  de a végső megoldást a szabadítás adja. Ezért bátran kiálthatunk, az Úr meghallgatja, és könyörül rajtunk. Egyedül Neki van hatalma elvégezni azt az átformálást, az újjá teremtést, aminek következtében már nemcsak akarjuk a jót, hanem képessé is válunk annak megcselekvésére. Önerőből nem megy, de azért hív el követésére, hogy ezután már Lénye által tegyük akaratát. Ő az, Aki megcselekszi mindezt bennünk. Ha Ő bennünk él képesek vagyunk nemet mondani a rosszra és tenni azt, amit az Igében kijelentett az Úr. 
Az előbbiekkel is összefügg a következő gondolat: „Ha nincs kijelentés, elvadul a nép, de boldog lesz, ha megfogadja a tanítást (18). A Károli fordítás pedig így adja vissza: „Mikor nincs mennyei látás, a nép elvadul.” Ha nincs Ige, ha nincs élő kapcsolat az Úrral, a bűn, a gonosz, a lelki gyom burjánzik el az élet minden területén. A bűn nem csupán az egyes ember életét formálja, hanem az egész társadalomra kihat. Egy egész közösségen meglátszik, hogy mi vezérli, Isten lénye, vagy a benne levő gonosz, a bűn. Így azután, ha úgy nevelkednek fel generációk, hogy nem kapnak igei tanítást, nem ismerik Gazdájukat, elvadulnak. Mai világunkban látjuk mennyire vadak lettünk, ami azt jelenti, hogy a vadhajtásokat Isten nem metszette le és azok burjánoztak el, annyira, hogy már a bűn cselekedetei tűnnek fel normális magatartásnak. Azonban az is igaz, ha van mennyei látásunk az is meglátszik, annak nyomán eltűnik a szabadosság, akkor már nem én leszek a középpontban, már nem az vezérel, hogy mi jár nekem, hanem mit akar Isten elérni az én életemmel. Akkor már az Ő szava fog alakítani, és így építő, a Lélek gyümölcsét termő lesz az életem. Figyeljünk ma is a mennyei látásra, Urunk vezetésére, lássunk túl a félelmet keltő körülményeken, a zűrzavaron és ismerjük fel Isten országának jelenlététét, oltalmát.
Pál apostol is arra buzdít, hogy használjuk Isten országának fegyvereit, annak erejét (Kol 3,5-11). Nem elég azt mondani, hogy életünk el van rejtve a Krisztusban, hogy mennyei polgár vagyok, hanem képviseljem is azt, és éljek annak erejével, lehetőségeivel. Az apostol Jézus tanítványait harcra szólítja fel, azonban ez a harc nem mások, hanem önmagunk ellen történik. Bizony más ellen harcolni könnyebb, mást felelőssé tenni a magunk hibáiért, mást okolni elrontott életünkért sokkal könnyebb. Ma sokan mások ellen harcolnak, azt gondolva, ha legyőzik, akkor minden rendbe jön. Ám ez nem így van, mert mi maradunk ugyanazok. Megmarad félelmünk, lustaságunk, gyengeségünk, a bennünk lévő kívánság. Pál azonban ezekkel fordít szembe, tehát a harcot önmagunk ellen kell megvívni, és ez nehéz. Nehéz magunkat legyőzni, mert önmagunkkal szemben tele vagyunk irgalommal, és engedékenységgel.
Az apostol azonban komolyan felszólít, hogy öldököljük meg tagjainkban, ami csak erre a földre irányul, és egy bűnkatalógust sorol fel. Érdemes csendben végig gondolni hogyan is állunk ezekkel? Küzdünk-e ellenük, vagy békés egymás mellett élést gyakorlunk. Ami annyit tesz, hogy mi hagyjuk ezeket nyugodtan megnyilvánulni. Hányszor halljuk ezeket a verseket és a folytatást úrvacsora osztás végén, talán már kívülről tudjuk is, de vajon harcolunk-e ellenük, és felöltjük-e az új embert? Miért lényeges ez a fajta harc? Mert azt olvassuk, hogy ezek miatt haragszik Isten.
Amíg nem születik meg az új ember, addig ez a fajta élet a természete, de amikor Krisztusba kerülünk le kell vele számolni, és ehhez megkapjuk a képességet, mert az Úr elvágja a kötődést. De, újra vissza akarnak térni, ezért kell harcolni ellenük, vagyis nem engedni, hogy a kitisztított házba visszatérjenek. A következő felsorolást is engedjük végig a szívünkön, és amikor ezt tesszük, legyünk őszinték, merjük megvallani azt, ami megtalálható nálam is. Ne tűrjük meg magunkban tovább a hazugságot semmilyen formában, merjük vállalni magunkat úgy, amint vagyunk, korunkat, képességünket, az idő múlását. Ne akarjuk egymást sem becsapni, hanem a Szentlélek által legyünk őszinték. Ehhez azonban állandó kapcsolatra van szükség Urunkkal és egymással is. A Vele való kapcsolatban megtisztul és megújul a lényünk, amikor ez megtörténik, akkor egymással is képessé válunk beszélgetni, képessé válunk a másikra odafigyelni. Fontos, hogy azok a házaspárok, akik az Úr tanítványai, együtt igyekezzenek az Urat megismerni. Ha ez megtörténik egymást is jobban megismerik, jobban segítik, és így átélik, hogy Krisztus lesz az életükben minden. A gyülekezetek viszonylatában is ez a cél, megismerni egyre jobban az Urat, és cselekedni az Ő akaratát.


Rád tekint már hitem

Rád tekint már hitem
Megváltóm, Istenem
a Golgotán:
Halld könyörgésemet,
És vedd el vétkemet;
Mostantól hadd legyek
Tied csupán.

Szívemet töltse be
Kegyelmed ereje
Buzgósággal!
Meghaltál érettem:
Add: szívem s életem
Teérted éghessen
Forró lánggal.

Ha elfog útamon
Félelem s fájdalom:
Fogd kezemet!
Derítsd fel éjemet,
Szárítsd fel könnyemet:
Tévelygésben ne hagyd
Én lelkemet!

Éltem ha fogyva-fogy,
És a halál ahogy
Jön már felém:
Megváltóm ments te meg
Kétségtől engemet,
Nálad hogy üdvömet
Meglássam én.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése