2013. február 8., péntek

Hosszú távon Krisztussal



Á
rad az áldás Izsák életére, megtapasztalja, mivel azon a földön maradt, ahová Isten állította, áldottá válik az élete (1Móz 26,12-34). Mert Isten számára a száraz időszak sem akadály. Ő a pusztát meg tudja újítani, és képes virágzó kertté alakítani. Ezért figyeljünk Rá, és hozzuk elé kiszáradt életünket. Az Úr ismét termővé teheti azt. Talán pont azért volt az éhínség is, hogy kiderüljön, mit tesz ebben a helyzetben Izsák. Az Úr megvizsgálta, hogyan reagál erre a helyzetre elhívott szolgája. A próbák mindig segítik a megoldási képességeinket. Izsák nemcsak várta, hogy majd Gerárban átvészelheti ezt a nehéz időszakot, hanem elindult megkeresni az apja által ásott kutakat, amiket a filiszteusok betemettek. Meglátta, kutakra van szükség, ha van kút, a pusztában is virágozni fog az élet. Azonban a kutakért tenni kellett, ki kellett mozdulni a biztonságos városból, keresni kellett, majd megtisztítani a kutakat. Ezt neki kell megtenni, a munkájára az áldást az Isten adja, de a kutakat neki kell megtisztogatni.
Életünk megújulása, tikkadt lényünk felfrissülése érdekében vízre van szükségünk. Az úr Igéjében adja az élő vizet, azonban nekem kell mélyre ásni benne. Nekem kell megtisztogatni a kutat, azaz kigyomlálni minden olyan elképzelést, tanítást, ami nem igei, ki kell a lényemből iktatni a bűnt. Az Úr útján járó élet kiteljesedik, Isten nem nyomorgásra hívja el övéit, hanem gazdag életre. Isten országának szépségeit, örömeit is szabad felfedeznünk. Úgy megáldja az Úr Izsákot, hogy még a filiszteusok  is észreveszik, sőt megirigylik. Látják, hogy becsületesen, tisztességes munkát végezve is lehet élni, növekedni. Engedjük, hogy érvényesüljön és kiteljesedjen az Úr áldása mindennapjainkban.
A siker útja küzdelmes, a filiszteusok mindent megtesznek, hogy akadályozzák a növekedést és, hogy bosszantsák Izsákot. A gonosz mindig résen van, mindent megtesz, hogy elvegye a kedvünket a munkától, a haladástól, azonban Istenre figyelve a kutakat ki lehet ásni, vagy lehet újakat keresni. Így cselekedett Izsák is, továbbvándorolt és új kutakat ásott.
A küzdelem soha nem könnyű, támadások között senki nem szeret élni, így volt ezzel Izsák is, ezért az Úr megjelenik és erősíti. Ne félj, mondja Isten a számára. Igen, ne félj, mert az Úr útján vándorolva nem szükség félni, sőt lehet félelem nélkül élni, hiszen Ő az igazi oltalom. Az ellenség támadása ellenére megáldja őt az Úr. Istent a gonosz soha nem tudja megakadályozni, ezért bízzunk Benne mi, menjünk előre bátran hitben és engedelmességben.  A bátorító igére nekünk is nagy szükségünk van, mert a félelem olyan könnyen utat talál a szívünkhöz, míg gyakran a kegyelem olyan nehezen jut el lényünkbe.
Izsák áldott élete meggyőzte a filiszteusokat is, felismerték, az Úr vele van, ezért nem érdemes harcolniuk ellene. A mindennapokban látható áldás átalakítja környezetünket, szépen lassan megváltoztatja a körülöttünk élők gondolkodását és magatartását. Mindehhez türelmes és engedelmes életre van szükség. Aki éli az igét, annak az élete éltetővé válik.
Pál apostol látja, hogy a problémák ellenére is hálával tartozik Istennek ezért a gyülekezetért (2Thessz 2,13-17). Tudja, hogy szereti őket az Úr. Határozottan írja, szeret titeket az Úr. Minderre azért van szükség, mert a közöttük végbemenő harcok, az ellenség munkája láttán egyesek úgy gondolták ,nem szeret az Isten bennünket. Amikor bajok, tragikus események történnek, gyakran Istent vádoljuk, azt gondoljuk, nem szeret, sőt ver minket. Ez nem így van, nem Isten akarja életünk nyomorúságait, hanem a Tőle való elszakadás következményei ezek. Az Úr ott van a nyomorúságban is, lázadás helyett segítségül hívhatjuk és megtapasztaljuk kegyelmét, segítségét. A nehéz helyzetek van, amikor Isten közelébe segítenek, kimunkálják, hogy végre forduljunk Hozzá, hívjuk segítségül.
Istennek hosszú távú terve van övéivel, ezt támasztja alá, hogy üdvösségre választott ki minket. Tehát Isten terve a földi élet utánra is vonatkozik, az itteni küzdelmek túlívelnek ezen a néhány esztendőn, mert ezt követően örök dicsőség lehet a részünk.
Amíg itt vagyunk, amíg nem jutunk el Krisztus dicsőségébe, állhatatosságra van szükségünk. Kapaszkodjunk Urunk kegyelmébe, semmiféle támadásra, csábításra ne adjuk fel a Benne való bizodalmat. A gonosz gyakran nagyszerű ígéretekkel, projektekkel akar magához csábítani, ne dőljünk be trükkjeinek, hanem figyeljünk az evangéliumra, amely mindenkor lámpás előttünk az úton.


Bár bűn és kín gyötör, És nehéz bár szívem


1. Bár bűn és kín gyötör, És nehéz bár szívem, A Sátán életemre tör: Kétségbe nem esem.
2. Bár vétkem súlya nagy, Mégis hozzád jövök. A bűnnek gyűlölője vagy, De kegyelmed örök.
3. Az én erőm kicsiny, S a bűn erős nagyon: Te tudsz s akarsz segíteni, Hát segíts bajomon!
4. Az ég oly messze van, Még messzebb tőled én, De szent igédben írva van, Hogy irgalmad enyém.
5. Nem félek senkitől, Hisz te vigyázsz reám, Már bánat és gond sem gyötör: Meghallgatod imám.
6. Jézusban bízva én szívemet átadom, Mert így, tudom: akármi ér, Atyám szeret nagyon.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése