2013. február 21., csütörtök

Teljes átalakulás



J
ákób valóban más ember lett, nemcsak új nevet kapott, hanem átalakult a gondolkodása is (1Móz 33,1-20). Most már másképpen közelíti meg az előtte álló feladatokat, más a hozzáállása. Az Úrral való tusakodása óta nem megúszni akarja a helyzetet, nem az vezérli, hogy neki ne legyen baja, hanem férfiasan vállalja eddigi élete következményeit, és szembenéz bátyjával.
Amikor Isten kézbe veszi az életünket, minden megváltozik, ez a változás elsősorban a szívünkben és a gondolkodásunkban megy végbe. Merjük vállalni magunkat, nem térünk ki a felelősség elől és igyekszünk Isten akarata szerint megoldani dolgainkat. Ami szembetűnő, eltűnt a félelem, már nyoma sincs, így Jákób nem a menekülést választja, hanem az élre áll, és mindenki előtt közeledik Ézsaú felé. Isten műhelyében eljutunk az önmagunkkal és az előttünk álló problémákkal való őszinte szembenézésre. Az Úr tanítványa nem fut, nem menekül, hanem szembefordul ügyeivel és Gazdája vezetésével megoldja azokat. Tudja, hogy az Úr előtte jár és a másik oldalon is elvégzi a maga munkáját, amint itt is látjuk ezt.
Jákób alázattal közeledik bátyjához, hétszer hajol meg előtte, ez a teljesség száma. Teljes szívvel megalázza magát, őszinte szándékkal közeledik, ezt fejezi ki. Igen, már nem hazudik, nem trükközik, már lehet benne bízni, és ez nagy szó. Egy eddig megbízhatatlan ember megbízhatóvá válik, mert Isten legyőzte a szívét, és újjá formálta. Ez csoda, de ez ma is megvalósulhat, Istennek van hatalma a ma még megbízhatatlan embert is megbízhatóvá formálni.
Nagyon megragadó számomra, ahogyan a családjáról beszél Ézsaúnak: „A gyermekek, akikkel Isten megajándékozta szolgádat” (5. Károli fordítás). Isten ajándéka a gyermek, igen, most már nem gond és nyűg, hanem ajándék a társ, a gyermek. Jákób valóban más emberré lett, már nemcsak a vagyon az áldás, hanem család, az emberi kapcsolatok is. Sőt felismeri, hogy igazából ez az áldás.  Ezt azonban a kegyelem végezte el benne, de el tudja végezni bennünk, mert ilyen mentalitásváltozásra nekünk is szükségünk van. Kérjük el az Úrtól, hogy másként tekintsünk egymásra, fedezzük fel Isten ajándékát társunkban, gyermekeinkben, gyülekezetünkben.
Azt is figyeljük meg, hogy Ézsaút is alakította az Úr, nem fegyverrel, hanem öleléssel fogadta testvérét. Nem úgy alakult a találkozás, ahogyan Jákób gondolta, félelme alaptalan volt. De, ahhoz, hogy így rendeződjön ez a kapcsolat, fel kellett vállalni múltját, rá kellet bíznia magát Istenre és el kellett indulni Ézsaú felé alázattal. Ha nem tesszük meg az első lépést, minden marad a régiben. El kell indulni a probléma felé, és közben megtapasztaljuk az Úr munkáját. Ahogyan később a tíz Jézustól segítséget kérő leprásnak el kellett indulni a templom felé és útközben megtisztultak, úgy kell nekünk is elindulni hitben, és útközben munkálkodik az Úr.
Az apostol rámutat, a zsidók és mindazok, akik régóta Isten népéhez tartoznak abban a kiváltságban részesültek, hogy Isten rájuk bízta Igéjét (Rm 3,1-8). Ige, Isten népének nagy felelőssége van, ők hordozzák ma is az Igét, Isten vetőmagját. Hogyan viszonyulunk hozzá? Hintjük-e? Az a feladatunk, hogy a vetőmag földbe juttatásával fáradozzunk.  Ehhez azonban látnunk kell az Igében lévő hatóerőt, ehhez hitre van szükség. Hisszük-e, hogy Isten szava ma is ugyanaz, ma is erő van benne, ami képes átalakítani életeket? Az Ige ma sem tér vissza az Úrhoz üresen.
Az a csodálatos, hogy a menet közben jelentkező hitetlenség sem tudja hatástalanítani az Igét. Gyakran elkeseredünk a hitetlenség láttán, azonban ne törje ez meg lendületünket, hanem folytassuk tovább a munkát, mert az Ige majd elvégzi a maga munkáját. Istent nem kell félteni, Neki meg van a maga módszere, meg vannak a lehetőségei arra, hogy elérje a szívünket. Isten hűséges, írja Pál, és ez orvosság a lelkünk számára.


Hinni taníts, Uram, kérni taníts!


1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet, Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!
2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy, Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!
3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengeségemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!
4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelmesen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése