2018. május 14., hétfő

Kiáradt a kegyelem


A
 prófétától kapott üzenet után Aháb harcba indul (1Kir 22,29-54). Nem engedelmeskedik az Úrnak, végigviszi, amit eltervezett. Úgy gondolja, Istent meg lehet majd téveszteni. Ha vereségről és az ő haláláról beszélt is Mikejáhú, nem veszi komolyan, úgy gondolja, kijátssza Isten akaratát. Álruhába bújt, mennyire naiv elképzelés, azt jelzi ez, hogy nem ismeri az Urat. Bálványok szintjén kezeli. Úgy véli, Izrále Istene sem képes többre, mint a Baal.
Azonban Istent nem lehet megtéveszteni, sem az ítéletet a magunk trükkjei által elkerülni. Mert bár a másik embert megtéveszthetjük, becsaphatjuk, de Istent nem. Az Úr felé nem működnek trükkjeink. Isten előtt az engedelmes szív számít. Ha őszintén meglátom és megbánom a bűneimet, és kérem az Úr kegyelmét, elmaradhat az ítélet. Mert Isten a megtérésünket akarja elősegíteni az ítéletes események által is.
Amikor Isten más véleményen van, vagyis nemet mond az elképzelésünkre, gondoljuk át, amit üzen, és bízzuk Rá magunkat. Fogadjuk el, hogy úgy a jó, ahogy Ő mondja. Aki ismeri Őt, az el is fogadja Isten útmutatását. Ne az vezéreljen, hogy minden áron keresztülviszem, amit akarok, megvalósítom a tervem, hanem fogadjam el, hogy úgy jó, ahogyan Isten kijelenti a számunkra.
Aháb Jósafát élete árán trükközik, feláldozná a saját életéért Júda királyát. És ez már több mint trükk. Gonoszság. Csak önmaga számít, a másik élete semmit. Kész játszani mások életével. De korábban is ez volt rá a jellemző. Egy darab földért képes volt Nábótot halálba juttatni. Ennek az embernek mások élete nem számít, saját karrierje és hatalma érdekében bárkit beáldoz. Mi van a szívünkben? Fontos-e a másik is, vagy csak én? Az Úr Jézus a saját életét áldozta fel értünk. Nem másokat küldött halálba, hanem vállalta a halált a bűnös emberért. Azonban a prófécia beteljesedik, Aháb meghal, Isten pedig megmenti Jósafátot.
Jósafát Ahábbal való barátsága komoly leckét tartalmaz, ne fogjunk össze az Úrra nem hallgató emberekkel, ne támogassuk terveiket könnyelműen. És ami lényeg, ne utólag, hanem előre kérdezzük az Urat. Ha ő is így tesz, nem kerül ebbe a helyzetbe. De ő bizonyítani akart Ahábnak, de ne a világnak akarjunk bizonyítani. Úgy tűnik, Jósafát tapasztalatlan volt a harcban, nem látott át a szitán, nem vette észre, hogy mit akar Aháb. Világos, hogy az ellenség a királyi öltözetben lévő vezetőt fogja támadni. Azt is szem előtt kellett volna tartani, hogy Júda nem határos Arámmal, és ha Isten nem küldi, akkor neki nem kell ebbe a háborúba beleavatkozni. Ez nem az ő dolga. Jó, ha mindig világosan szem előtt tartjuk, mi az Istentől kijelölt dolgunk.
Jósafát életének értékelése teljesen pozitív, bár azért egy 'csak' jut neki. Ez a 'csak' az áldozóhalmok megtűrése. Ez egy nehéz dolog volt, és Jósafát sem volt képes megbirkózni vele. Ezekben a népakarattal való kompromisszum húzódik meg. Azonban az Úr azt várja, hogy minden bűnt, bálványt távolítsunk el. Egy ilyen jelentéktelennek tűnő dolog könnyen tévútra visz. Jelentéktelennek tartották az áldozóhalmok meglétét, de nem jelentéktelen, mert félszívűvé teszi a népet, és fontos kapcsolópontot jelent a gonosz számára. Az áldozóhalmok mindig nyitott kaput jelentenek a bálványok és az istentelen életforma előtt. Egyedül az Úrnak nyissuk ki életünk kapuját. Ne dédelgessük a bűnt, akkor sem, ha ez másoknak tetszik.
Pál apostol szívét teljesen az Úr Jézus tölti be, nem lát maga előtt mást, csak Őt (Rm  5,1-21). Rá mutat, mint egyedüli megoldásra. Isten minden áldása, segítsége Benne található meg. Nincs győztes élet Jézus nélkül. Jézus által árad ki a kegyelem az emberre, Általa érhető el ez a forrás. Ő biztosítja a hozzáférést Isten kegyelmi trónusához. Jézus szabaddá tette az utat a kegyelemhez, Nélküle nem élhetjük át. De halála eltörölte az akadályt, zöld lámpát helyezett az útra, és mehetünk egészen Isten trónjáig. Jézus kereszthalála jelzi, hogy a bűnös jöhet, mert ki van fizetve az adósság. Isten nem rajtunk kéri számon a tartozást. Barabbás is szabad lehet, mert az Úr meghalt helyette.
Isten országának minden áldása, erőforrása Jézusban hozzáférhető. A jelszó a birtokunkban van. Az Ő neve a jelszó. Éljünk vele, használjuk, mert „nincsen üdvösség senki másban, mert nem is adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által üdvözülhetnénk” (ApCsel 4,12). Nincs más név, csak a Jézus neve, az Ő neve jelzi: Szabadító. Csakis Ő szabadít meg bűneinkből, félelmeinkből, a világ hatalmából.
Isten mindig időben cselekszik. Jézust is időben, a megfelelő időben adta oda bűneinkért. Nem várta meg, hogy mi hozzuk rendbe az életünket, mert ez nem lehetséges. Oda jött utánunk, ahol vagyunk. Nem kerül el a mélységekben, jöhet Hozzá még a legbűnösebb is. Krisztusban van békességünk. Általa Isten megbékéltet magával. Letehetjük a fegyvert, jöhetünk bátran, és új életet kezdhetünk Vele. Ellenségből Krisztus jó vitézeivé válhatunk. Az Úr seregében van a legjobb helyünk, Ő gondoskodik harcosairól, ők pedig szolgálnak. Krisztus vitézei nem az emberek ellen, hanem az emberekért végzik szolgálatukat. A lélekmentés a feladatuk.
Bőségesen kiáradt a kegyelem. Minden ember jöhet, minden bűnre van megoldás, és ez nem más, mint Jézus kereszthalála. Ez a kegyelem ma is elég.


 Ó, HÁLA AZ ÚRNAK

1.  
Ó, hála az Úrnak, zengjünk Neki hát,
Mert úgy szeretett, hogy id’adta Fiát,
A kínra, halálra küldötte el Őt,
Megnyitni a mennyet a bűnös előtt.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

2.  
Ó, teljes az üdv, amit ád ez a vér,
Ó, drága a kincs, amit Isten ígér.
Ha bánva bűnét, jön a leggonoszabb,
Az Úr neki még ma bocsánatot ad.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

3.  
Szent az, mit az Úr mond és szent, amit ad,
És szent öröm az, mely az Úrba’ vigad,
De még magasabb lesz az égi öröm,
Ha Jézus előtt vigadunk odafönn.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése