2018. május 8., kedd

Menj és készülődj!


Ú
gy zajlik tovább az élet Izráelben, mintha mi sem történt volna, nem ment végbe gyökeres változás (1Kir 20,1-22). Isten hatalmas csodákat vitt végbe, ennek ellenére nem tisztították meg az országot a bálványoktól, nem tértek vissza az Úrhoz. Illést is megfenyegették, de nem szaggatták meg a szívüket, nem tartottak igazi bűnbánatot. Annyiszor szólt már az Úr, melegszik még a szívünk, mozdul a kezünk-lábunk, és tesszük, amit mond? Az Úr szava valóban zsinórmértékünk? Minden dolgunkat, anyagi ügyeinket, vállalkozásunkat, mindent igei alapokra fektetünk?
Ennek ellenére az Úr még mindig keresi Izráel népét királyával együtt. Az arám fenyegetés mögött is Isten kegyelme húzódik meg. Rá akarja őket döbbenteni arra, hogy a bálványok nem érnek semmit. A Kármel-hegyi csoda és a több évi aszály után ismét esőt kapnak, és ez sem lágyítja meg a szívüket, hátha majd a fegyveres ellenség miatt Istenhez fordulnak. Mennyit próbálkozik velünk is az Úr, de mindig találunk valami olyan megoldást, ami által elbújunk az Úr elől.
Megdöbbentő, hogy Ahábnak eszébe sem jut Istenhez fordulni, azonnal kész Benhadad feltételeit teljesíteni. Csak nyugtunk legyen, inkább odaad mindent, ami kedves, ami érték, urának és királynak nevezi az ellenséget. Inkább behódol, csak maradjon a nyugodt, kényelmes jólét. Egyáltalán nem gondol Istenre, és ez már a mélységek mélysége. De nem vagyunk mi is gyakran ilyen megalkuvók, feladjuk krisztusi értékeinket a kényelemért? A harc helyett a posványsávot választjuk. Az ellenség azért támad, hogy Isten megvizsgálja a reakciónkat. Felméri, van-e hit a szívünkben, merünk-e nemet mondani a gonosznak Őt segítségül hívva? Isten gyermeke nem enged a bűnnek, a világnak, hanem ellene fordul hit által. Úgy, ahogyan Dávid is tette, ellene ment egy szál parittyával Góliátnak, mert hitte, hogy Istene hatalmasabb ennél az óriásnál. Az Úr neve ma is győzedelmes, általa van gyógyulás, szabadulás és új élet. Jézus nevében van örök életünk is.
Az ellenségnek megjött az étvágya, mert a gonosz mindig többet akar, egyre nő az éhsége. Itt már ellenáll Aháb, az Úr pedig egy próféta által bátorítja a harcra. Isten üzeni: Én ma a kezedbe adom az ellenséget, ebből fogja megtudni, hogy Isten az Úr. Azért történik mindez, hogy Isten megmutathassa hatalmát népe számára. És ezzel az a cél, hogy megtérjenek Őhozzá. Rá kell döbbenni: Isten él, keres, nem mondott le rólunk. Várja, hogy őszintén Neki adjuk az életünket. Ez azt jelenti, hogy most már Őt szolgáljuk, minden kérdésben Őt kérdezzük, és várjuk is Tőle a választ. Vannak dolgok, amikben a választ csak el kell olvasni, és komolyan venni, mert Isten már elmondta akaratát.
A harcot magának Ahábnak kell megkezdenie. Te magad kezdd meg, vagyis indulj el hitben. Ne mást küldj előre, hanem te indulj, ezzel is bátorítod a katonákat. Isten gyermekei mindig hitből élnek, mert ők nem a meghátrálás emberei, hanem a hitéi. Ahábot is erre akarja rávezetni az Úr. Az Úr Jézus is így hívta el követőit: jöjj és kövess engem. Ő ment elöl, a tanítványok pedig mögötte, és mint Jó Pásztor ma is eszerint cselekszik. Előttünk jár, csak a nyomaiba kell lépni.
A győzelem után sem dőlhet hátra a király, mert az ellenség újra támadni fog. A gonosz, a világ soha nem adja fel, egy ideig távol marad, de csak azért, hogy elhiggyük, hogy végérvényesen győztünk, nem fog már többet bántani. De ez nem így van, az ige figyelmeztet, menj és készülődj, ismét ellened vonul Benhadad. Ne dőlj hátra, ne úgy élj, mint a bolond gazdag, egyél, igyál én lelkem, sok javad van sok esztendőre eltéve, hanem készülődj. Vagyis a nyugodtabb időszak mindig a felkészülés időszaka. Lelkiekben, igei alapon kell megerősödnünk, készen állni a harcra. Menj és készülődj, ez a feladat, készüljünk az újabb harcra. Fontos közben a vigyázás is, nehogy a jólét idején elnehezüljön a szívünk, és ne akarjunk vagy ne is tudjunk már harcolni. Legyünk éberek, és álljunk meg hitben!
A zsidók másokat igyekeztek a törvény ismeretére megtanítani, a keresztyéneket is a törvény megtartására akarták kötelezni (Róm 2,17-29). Pál felteszi a kérdést: aki mást oktatsz, magadat nem tanítod? Vagyis te nem veszed komolyan Isten szavát? Isten igéjét nemcsak tanítanunk, hanem megélnünk kell. Az Úr szavának a tanítványok életében kell meglátszódnia. Mindannak, amit az Úr Jézus tanított, a mi életünkben kell valósággá válnia. A környezetnek látnia kell, hogy mi az ige szerint élünk, és ez az ige jó és jobbá teszi az életet.
Mit látnak az életünkben? Különbözik-e a nem hívőkétől? Mit is mond ránk a világ? Mi is ugyanúgy élünk, mint ők? Olyanok a vágyaink, mint másoknak? Minket is a jólét jellemez? Nálunk is csak a pénz a központi téma? Gazdasági életünk különbözik-e a nem hívőkétől? Mi is szerzünk, mint a világ, vagy az Úrtól kérünk? Valóban engedjük, hogy Ő gondoskodjon rólunk?
Fontos üzenete az igének: nem az a hívő, aki külsőleg az, hanem az, aki belsőleg az. Nem a keresztelés, a konfirmáció vagy a lelkészi diploma tesz tanítvánnyá, hanem a megtérés és az ebből fakadó élő kapcsolat. Amiben már nem én rendelkezem magammal, hanem az Úr rendelkezik vele. Engedjük, hogy a Lélek körülmetélje, újjá tegye a szívünket, mert az új élet a szívből fakad. Nem parancsszóra szeretjük az Urat és engedelmeskedünk neki, hanem hálából, amiért eltörölte bűneinket és kifizette adósságunkat, és így kegyelemből lehet örök életünk.


A NAGY MÉLYSÉGBŐL SZÜNTELEN

1.  
A nagy mélységből szüntelen
Hozzád kiáltok, Istenem.
Haláltól mentsd meg lelkemet,
Fogadj be engemet!
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!
2.  
A bűn sarában élve lenn
A jóra lelkem képtelen.
Fogadd be gyenge gyermeked,
Fogadj be engemet!
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!
3.  
A bátorságom gyávaság,
A bölcsességem kábaság,
Más nem segíthet, ha Te nem.
Fogadj be, Istenem!
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!
4.  
Az életem üres, szegény,
Nincs benne fény, de van remény,
Hogy Akinek kegyelme nagy,
Vesznem engem se hagy.
Amint vagyok, jövök,
Amint vagyok, jövök.
Énértem is omlott a vér,
Fogadj be Jézusér’!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése