2011. szeptember 5., hétfő

Az Úr hűsége

I
sten szavát, az élet beszédét nem elég csak hallgatni, hanem a szívünkbe kell fogadni (Példb 3,1-18). Ez azt jelenti, hogy az Ige lényünk részévé válik, ha ez nem történik meg, könnyen elfeledjük. A felejtés szükséges, mert ha nem felejtenénk el dolgokat, összeroppannánk alattuk, azonban nem mindegy, hogy mire emlékszünk és mire nem. Ha megfigyeljük, észrevesszük, hogy sok értéktelen mondás és gondolat évtizedek múlva is eszünkbe jut, azonban a vasárnap hallott igehirdetést és a reggel olvasott Igét nem tudjuk felidézni. Miért van ez? Talán azért, mert nem hangolódunk teljesen Urunkra, hanem már az igeolvasás során a mindennapi gondok kötnek le bennünket. Így nem igazán ivódik lényünkbe az Úr szava. Ha nincs bennünk, nem tud irányítani, vezetni, tanácsolni, mert nincs, ami előjöjjön.
Salamon határozottan felszólít, ne felejtsük el az Úr tanítását. Ezzel azt kéri, tegyünk tudatosan a felejtés ellen. Mit tehetünk? Azt, hogy próbáljunk kívülről megtanulni bibliai verseket, azokat igyekezzünk minél többször napközben is felidézni. Ugyanígy a napi igeszakasz tartalmát is fogalmazzuk meg a magunk számára többször, és idézzük fel napközben is azt, amit mára Atyánk mondott nekünk. Ne elégedjünk meg azzal, hogy elolvastuk, hanem igyekezzünk beépíteni életünkbe, engedjük, hogy mint a táplálék felszívódjon és bekerüljön lelki vérkeringésünkbe.
Hangsúlyozza a szerző a szeretet és a hűség fontosságát, amelyet korunkban is komolyan kell venni. Egyre szeretetlenebbekké, önzőbbekké válunk. Mindenkit csak a saját boldogulása, a maga előnyei érdekelnek. A jelszó, nekem minden meglegyen, nekem jó legyen, a többi nem számít. Ezzel a gondolkodással nem veszünk másokat figyelembe és a magunk előnyeinek a biztosítása közben kárt okozunk a másik embernek. Pál elmondja, hogy „a szeretet nem keresi a maga hasznát” (1Kor 13,4-5). Ehhez azonban arra van szükség, hogy a Szeretet lakjon a szívünkben. Én magamtól képtelen vagyok  nem a magam hasznát keresni, de Jézus meg tudja tenni bennem és általam.
A hűség ma szinte hiánycikk, azonban ha élő kapcsolatra jutunk Urunkkal, meglátjuk az Ő hűségét és hála tölti el a szívünket. Az Úr hűséges a velünk kötött szövetséghez, megtartja akkor is, ha mi hűtlenekké váltunk. Hogyan? A megbocsátás által. A hűség megnyilvánulása a megbocsátás. Aki megbocsát, az hű marad társához, az Úrtól kapott szolgálatához.
Meg kell tanulnunk teljes szívvel bízni az Úrban. Ki kell mondani, hogy Rábízom magam a mai napon is, mert Ő tudja mi a jó nekem. Sőt Ő jobban tudja, mint én, hogy mi az, ami a javamra válik. Tudjunk úgy neki kezdeni az új iskolaévnek, hogy Rátámaszkodunk. Nemcsak a saját képességeinkre építünk, hanem Urunk kegyelmére. Az Úrban bízni azt jelenti, hogy minden élethelyzetben Rábízom magam, azzal a tudattal, hogy az én Uram érti a dolgát, kezében jó helyen van az életem.
Az Úr odafigyel övéi életére, mint a jó szülő is gyermekére. Ha azt látja, hogy rossz irányban haladunk Isten is int és dorgál. Miért? Mert szeret. A szeretet nem azt jelenti, hogy mindent ráhagyunk a másikra, hanem azt, mivel szeretjük, azért ha szükséges fenyítést is alkalmazunk, hogy általa felismerje a jó utat. Amikor Isten fenyít, vegyük komolyan. Ne azt mondjuk: miért büntet az Isten, hanem kérdezzük, mi a célja vele, mit akar elvégezni az életemben?
Pál efézusi munkája nyomán megláthatjuk, hogy a keresztyénséget csak komolyan érdemes csinálni (ApCsel 19,18-22). Ez nem pénzkereseti lehetőség, nem a népszerűség egyik formája, hanem ha nem szívből követjük az Urat, veszélyes területté válik. Istent becsapni nem lehet, teljes szívünket igényli, és nem fogadja el a fél szívet, nem tűri meg övéi életében a bálványt, az okkult praktikákat.  Szkéva fiainak esete a hívők többségét rádöbbentette, hogy a gonosszal nem lehet játszani, és a varázslás, a horoszkópok, az okkultizmus nem ártatlan szórakozások, hanem bűn, amit fel kell számolni.
A felszámolásnak két fázisa van. Az első, amikor meglátom ezeket az életemben és bűnként vallom meg őket az Úr előtt. Ha felismertem, hogy ez bűn, akkor kérem az Urat bocsásson meg, és szabadítson meg ezeknek az ördögi dolgoknak a hatása alól.  A második fázis pedig az, hogy mindent, ami ehhez a területhez tartozik, eltávolítok a házamból. Semmit nem lehet emléktárgyként megtartani, mert a gonosz eszközei nem dísztárgyak. Ezeket meg kell semmisíteni. Efézusban így tettek, mert felismerték, hogy az Úr Jézus mindenre elég, és hogy Ő a legnagyobb kincs.
Ha nem távolítjuk el a bűn kellékeit az evangélium terjedésének akadályává válnak.  Az Ige csak tiszta edényeken keresztül árad tovább. Jó az Úr előtt végig gondolni mi az az életemben, ami akadályozza az Ige terjedését.
Megláthatjuk még azt is, hogy Pál a terveit is a Lélek által készíti.


Az üdv, mit Krisztus Jézus ad

1.  
Az üdv, mit Krisztus Jézus ad, örök, teljes, szabad.
E szent örökséget, szívem, fogadd el teljesen!
2.  
Bízzál az Úr szavába’ hűn, mert kételkedni bűn!
Az Isten többet adni kész, mint hinné emberész.
3.  
Az Ige tisztán hirdeti, s az Úr hű, higgy Neki,
Hogy teljes váltságot hozott Megváltó Krisztusod.
4.  
Váltsághalála, élete, Lelkének szent tüze
Művét mind benned végezi, míg végbe nem viszi.
5.  
Úr Jézus, szívem itt hozom, Tenéked áldozom.
Benned teljes szívből hiszek, rólad vallást teszek!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése