2011. szeptember 29., csütörtök

Ige és ima

A
 csüggedőnek rossz napja van, állítja Salamon (Példb 15,14-33), és ezt mi is tapasztaljuk. A hangulatunk befolyásolja szinte az egész napunkat. A reggeli ébredés rányomja bélyegét és meghatározza a nap milyenségét. A csüggedt és komor lélek kapcsolatai is veszélybe kerülnek, mert a borús hangulat másokat is megfertőz. Ha rossz a kedvünk ingerlékenyebbé válunk, apró kellemetlenség, amelyet máskor észre sem veszünk, most felkorbácsolja indulatainkat. Ilyenkor, jaj, annak, aki utunkba kerül. Van, akire úgy hat a búskomorság, hogy befelé fordul, visszahúzódik, még a családjához, a munkájához sincs kedve. A jókedvűnek pedig mindig ünnepe van, olvassuk Igénkben. De hát hogy is van ez, egyik ember csüggedt a másik vidám, egyszer ilyen, a hangulatunk máskor pedig olyan? Ki vagyunk szolgáltatva érzelmeinknek? Néha úgy tűnik igen. Azonban Isten gyermekei átélik, hogy már nem a régi természet, hanem Krisztus indulata él bennük. Ez azt jelenti, hogy már nem vagyunk kiszolgáltatottak, már nem szükségszerű az érzelmek hullámain hányódni. Lehet győzni felettük.
A tanítvány is ébredhet fáradtan, törhet rá rossz hangulat, de nem kötelező ezek hatása és irányítása alá kerülni. Lehet győzedelmeskedni felettük. Hogyan? A zsoltáros a következőket mondja:  „Örömre derülnek, kik rátekintenek” (Zsolt 36,6). Gyökössy Endre írja: „amire nézek az vagyok”. Tehát azon múlik lelki állapotunk, hogy kire nézünk, a csüggedt ember is tud felfelé nézni, és ha megteszi, átéli, hogy föntről fény ragyogja  be a szívét. Aki rátekint, felvidul (Kecskeméthy), így tehát tekintsünk rá a mai nap folyamán. És ha így teszünk, megtapasztaljuk, hogy felvidulunk. Jézus és a csüggedtség nem férnek meg egy szívben, ha Ő beköltözik, a csüggedtségnek távozni kel. A fény kiűzi a sötétséget.
Még a test és a lélek kapcsolatához tartozik a 30. vers is, amelyben azt mondja el a szentíró, hogy a minket körülvevő hír, a befogadott információ is befolyásolja hangulatunkat, állapotunkat. Ha sok lehúzó hírt, tragikus eseményt hallunk, ha sok nyomorúságot sugárzó képanyagot engedünk lényünkbe rossz hangulatunk lesz. Nem mindegy, hogy lefekvés előtt milyen könyvet olvasunk, milyen filmeket nézünk, mert ezek meghatározzák éjszakai nyugalmunkat és így ébredésünket is. Jó ha Igével alszunk el. Különösen az evangéliumok fejtenek ki jó hatást lényünkre, mert általuk Jézus lényével kerülünk kapcsolatba. Ezt követően pedig olvashatunk zsoltárt, mert az a saját imádságunkká válik és kitisztítja szívünket az egész napi bosszúság, harag, és fáradtság maradványaitól és feltölt az Úr békességével. Tehát a Biblia olvasás során lélek átömlesztésen mehetünk keresztül, így reggelre pihentebbek, megtisztultabbak, örvendezőbbek leszünk. Az ilyen reggel mindenkire pozitív hatással lesz.
A lelki állapotunkat, a hangulatunkat nagymértékben meghatározza a megelégedettség. Aki tud megelégedni, aki kész elfogadni, hogy nem kell másokhoz mérnie magát, nem kell a mások által diktált tempót tartania, az kiegyensúlyozottá válik. A kiegyensúlyozottságot, a megelégedettséget az Úr jelenléte biztosítja. Az a tudat, hogy én Hozzá tartozom, és így Ő minden szükségemről gondoskodik, ez békességgel tölt el. Ha Rábízzuk magunkat a megélhetés terhei legördülnek a vállainkról, mert tudjuk, az Úrnak gondja van ránk.
A szentíró azt is felismerte, hogy az ember életében nem az a cél, hogy minden meglegyen, hogy mindenből neki legyen a legújabb vagy a legtöbb, hanem az, hogy az Úr jelenléte által békesség és szeretet hassa át a szíveket. Ahol az Úr jelen, ahol lénye betölti egy ház lakóit, ott olyan atmoszféra keletkezik, ahol a kevés is áldást jelent.  Ott jó lenni, mert az Úrral lehetünk együtt. Ilyen helyen Jézus van a középpontban és a jelenlevők úgy ülik körbe Őt, mint annak idején Márta házában. Itt az Úr szava irányítja az életet.
Megtörtént a helytartó váltás Cézáreában (ApCsel 25,1-4.), Pál pedig még mindig egy helyben toporog. Már két év telt el amióta Cézáreába érkezett, ügye nem jutott előbbre, de mégsem látunk csüggedést, vagy haragot a szívében. Bizony nekünk elég a kiboruláshoz, ha valahol két órát kell várni ügyeink intézése végett. Miért a különbség? Mi az oka, hogy mi azonnal türelmetlenné válunk, és kiborulunk. Talán az, hogy Pál látta maga előtt a célt, tudta mi lesz ennek az útnak a vége, tisztában volt küldetésével. Látunk-e célt magunk előtt, vagy csak sodor az élet tengere, dobálnak ide-oda a különböző hullámok? Látjuk-e mi az Úrtól kijelölt feladatunk?
Másrészt Pál apostol ezt az időt is a bizonyságtétel idejeként élte meg. Tehát már Cézáreában is igyekezett Jézusról beszélni, Vele megismertetni másokat. Nem csak arra koncentrált, hogy majd ha megérkezik Rómába, ott fog szolgálni, hanem napról-napra szolgálta Megváltóját. Sőt ebben az időszakban leveleket is írt. Tehát megtalálta az elfoglaltságot, és evangéliumi tartalommal töltötte meg napjait.
Az új helytartó Fesztusz felmegy Jeruzsálembe, és a zsidó vezetők legfontosabb kérdése még mindig Pál, még mindig az ő elpusztítása.  Ennek elérése érdekében megpróbálják a helytartót befolyásolni, ám őt nem tudják céljaik elérésére felhasználni. Nem Pált küldi Jeruzsálembe, hanem a vádlókat kéreti Cézáreába. Milyen hatalommal is rendelkezik a gyűlölet, lám az idő múlása sem tudja megszüntetni, ez számunkra is fontos üzenet és azt jelzi, a sérelmet, haragot, igyekezzünk rendezni, igyekezzünk bocsánatot kérni és megbocsátani, mert ha nem így teszünk a harag gyűlöletté alakul, és évek múltán is felbukkan. Azonban az Úr Jézussal rendezett sérelem a bűnbocsánat által megsemmisül. A bűnbocsánat azt jelenti, hogy Isten Jézusért megbocsát és a vétket a tenger mélyére veti. Ami volt, már nincs. Az Úr könyörüljön rajtunk, hogy így tudjuk elrendezni sérelmeinket és ne söpörjük lényünk mélyébe, amint a zsidó vezetők tették.


Imádkozzatok, és buzgón kérjetek!

1.  
„Imádkozzatok, és buzgón kérjetek!”
Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg!
Tiszta szívet és Szentlelket adj nékünk,
Hallgass meg, Fiad nevében ha kérünk!
2.  
„Keressetek buzgón, és megtaláltok!”
Téged keresünk, Uram, hogy bűn, átok
Erőt ne vegyen mirajtunk; légy nekünk
Égi utunk, igazságunk, életünk!
3.  
„Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!”
Elfáradtunk, Uram, e világ zaján.
Ó, nyisd meg az égi béke szép honát,
Add, hogy zenghessünk örök halleluját!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése