2011. szeptember 12., hétfő

Figyelj a Pásztor hangjára!

S
alamon a szülői útmutatás fontosságát és annak megtartását helyezi szívünkre (Példb 6,20-35). De mindjárt jegyezzük meg, hogy olyan tanításról van szó, amely a Biblián alapszik és a szülők élete hitelesít. Tehát lényeges, hogy a szülők Isten Igéjét adják tovább gyermekeik számára, mert az igazi tanács és útmutatás. Ennek is azonban akkor lesz gyermekeink számára hatása, ha mi magunk is Isten szavához szabjuk az életünket. Akkor veszik komolyan szavainkat, ha mi magunk is aszerint éltünk. Ma gyakran úgy várnak el a gyermekektől rendes magatartást, jó gondolkodást, helyes tetteket, hogy maguk a szülők sem úgy cselekedtek.
Azt is le kell szögezni, hogy az engedelmesség nem azt jelenti, hogy amit a szülő mond mindent meg kell tenni, hanem azt üzeni, csak azt tegyük meg, ami egybecseng Isten akaratával. Ha a szülő, vagy a minket tanító személy olyan dolgokat vár el tőlünk, amelyek ellentétesek Isten akaratával vagy egyenesen szembefordítanak Vele, azt nem kell megtenni. Elsősorban Istennek tartozunk engedelmességgel.
Már említettük, hogy nem csupán Salamon, hanem az Úr is szól ezeken a verseken keresztül. Sőt mondhatjuk, Isten az, Aki szól Salamon által, ő juttatja el hozzánk Isten üzenetét. Így tehát amikor Salamon írását olvassuk, mennyei atyánk hangját halljuk. Így már jobban értjük, hogy lámpás a parancs és világosság a tanítás. Hiszen az emberi tanítások és parancsok gyakran még jobban összekuszálnak bennünket. Isten szava azonban lámpás, ezt erősíti meg Dávid is a saját tapasztalatával,„lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága” (Zsolt 119,105). Az Isten Igéje utat mutat a számunkra, világít, hogy meglássuk a jó utat, felismerjük a helyes, Isten akaratával egyező döntést. Szükségünk van az Ige világosságára, mert ma nagy a sötétség. Saját bölcsességünk alapján eltévedünk, hiszen ma az értékek felborultak, a rossz értékké vált, a jót sok területen értéktelennek tüntetik fel.  Az a magatartásforma, ami a Szentíráson alapul és évszázadok alatt bevált, mára elveszítette vonzerejét, sőt egyenesen félre dobták. Ma a média adja a fiatalok elé a követendő életformát, amelyben már nincsenek elfogadott formák, nincs állandó mérce. Ez azonban egyre mélyebbre sodorja az embert, a bűn hatalmat vesz felette és már képtelen lesz kikeveredni belőle.
Az igei útmutatás azonban jó irányba vezet, Isten szavának van ereje megőrizni a gonosztól. Amennyiben figyelünk az Igére és valóban lámpásként használjuk, akkor még idejében felismerjük a csapdákat is ki tudjuk kerülni őket. Isten igéjének komolyan vétele őrizhet meg a társkeresés idején, sőt óvhatja meg házasságunkat is. Igazi védelmet az Úrral való állandó kapcsolat jelent, Ő tudja megőrizni szívünket idegen kívánságoktól, és vágyaktól. Ha tudom, hogy Isten ajándékot készített a számomra, és a maga idejében megadja azt nekem, akkor nem figyelek másokra, és nem engedem, hogy a test szépsége, a külső hatást gyakoroljon rám. Az ellenség pont a külső vonzására épít, a test szépségét, előbbre helyezi a belső értékeknél, tulajdonképpen azonosítja az embert a testtel. Azonban több az élet, mint a test.  A társválasztásnál nem elsősorban a külső, hanem a belső értékekre kell figyelni. Az Úr erre teszi a hangsúlyt és olyan társat készít, akinek a belső értékei szépek, akinek Isten maga az érték, az első. Az Úr legyen a legnagyobb érték számunkra, illesse Őt az első hely az életünkben. Ami azt jelenti, hogy döntéseimben is Övé az első hely, a döntő szó.
Nézzük tovább Pál búcsúzását az efézusi vénektől (ApCsel 20,25-32). Elmondja, hogy már nem fogják őt látni, ez nem azt jelenti, hogy mindjárt meg fog halni, hanem, hogy az Úr Jézus más irányba vezeti őt. Pál megkapta az Úr kijelentését, hogy Rómába is el kell jutnia az evangéliummal. Pál eddig sem turistaként járta Efézust és a többi helyet, nem pusztán baráti látogatást tett, hanem Isten országát hirdette. Felmutatta, hogy ebben a bűnnel terhelt és ítéletre érett világban jelen van Isten országa. A bűn és engedetlenség világából most még be lehet lépni Isten világába. Az oda vezető út kapuja szoros, vagyis nem megy oda be minden, ami ebbe az életbe belefér. Kívül marad a bűn, és csak a megtisztult, szabadulást átélt megkegyelmezett bűnös mehet oda be. Isten országában más a rend, az erkölcs és más a cél is, mint a mi világunkba. Ott nem az ember, hanem az Úr Jézus Krisztus van a középpontban. Aki belép abba az országba, az úgy éli tovább földi életét, hogy Isten országa törvényei határozzák meg tetteit. Pál apostol Jézussal járta útját.
Pál Isten teljes akaratát hirdette, tehát nemcsak azt mondta el, ami belepasszolt hallgatói elképzelésébe, hanem azt is tovább adta, ami nehéz döntést igényelt, vagy fájdalmas volt a számukra. Az apostol mindig Isten akaratát tartotta szem előtt. Hirdette, hogy egyedül Jézus elég, mellé nincs szükség semmi másra. Ennek volt a következménye, hogy Efézusban minden okkult könyvet és a gonoszhoz fűződő eszközt tűzre vetettek. Vállalták az anyagi kárt is, csakhogy hűsek legyenek az Úrhoz.
Az efézusi gyülekezetet a vénekre bízza Pál. A vének olyan hívő emberek, akik nem biztos, hogy idősek, de a hit területén előrébb, és mélyebben járnak, mint társaik. Az apostol hangsúlyozza, hogy viseljenek gondot magukra is. Csak az tud másokat vezetni, aki maga is beáll Jézus nyomába, aki elmélyül az imában és a Ige tanulmányozásában. Ha másokat akarunk vezetni, nekünk is növekedni kel.
Felkészíti a véneket az ellenség támadására. Komolyan kell venni, hogy a gonosz mindig rombolni, pusztítani akarja Isten népét. A farkas gyakran bárány képében bukkan fel, azonban Jézus gyermekeinek ezeket fel kell ismerni és el kell tőlük határolódni. Bizony ez nem könnyű, hiszen gyakran mellettünk ülnek a padokban, vagy éppen feletteseink, gyülekezetben, az életben. Azonban a tanítvány képes felismerni a Pásztor hangját, és így csak Őreá hallgat. Figyeljünk mi is a Pásztorra, és álljunk ellen a farkasoknak.

1. Velem vándorol utamon Jézus,
Gond és félelem el nem ér.
Elvisz, elsegít engem a célhoz,
Ő, a győzelmes, hű vezér,
Ő, a győzelmes, hű vezér.

2. Velem vándorol utamon Jézus,
Ott az oltalom hű szívén.
Ha a szép napot fellegek rejtik,
Ő az éltető, tiszta fény.
Ő az éltető, tiszta fény.

3. Velem vándorol utamon Jézus,
Ez a vigaszom, baj ha jő.
Bármi súlyosak rajtam a terhek,
Segít hordani, ott van Ő,
Segít hordani, ott van Ő.

4. Velem vándorol utamon Jézus,
Bár az út néha oly sötét.
Soha nincs okom félni a bajtól,
Amíg irgalmas karja véd,
Amíg irgalmas karja véd.

5. Velem vándorol utamon Jézus,
Túl a sír sötét éjjelén.
Fenn a mennyei, angyali karban
Nevét végtelen áldom én,
      Nevét végtelen áldom én.

     Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése