2013. május 6., hétfő

Csak egyedül Jézus


E
lihú látása szerint Isten többször is ad lehetőséget a bűnösnek a megtérésre, élete megváltoztatására (Jób 33,23-33).  Isten azt akarja, hogy a nyomorúságok Hozzá vigyenek közel, általuk is keresi a szívünket. A bűn felismerése, van, hogy kimunkálja bennünk a bűnbánatot és rádöbbent, hogy az Úr kegyelmére van szükségünk.
Ebben a néhány versben felragyog a kegyelem, megjelenik a Megváltó, aki magára veszi a bűnt, és kiment az örök halálból. Mi már tudjuk, hogy Isten nem bűneink szerint fizet nekünk. Mi is lenne velünk, ha aszerint fizetne, ahogy élünk, vagy amit érdemlünk? Bizony elvesznénk, mert senki nem állhat meg az Úr előtt, senki nem képes tartozását rendezni. Egyedüli esélyünk az Úr Jézus Krisztus, Aki magára vette bűneinket, és a keresztfára szegezte adós levelünket. Így azután bátran, de az adós alázatával jöhetünk Urunkhoz. Aki felismeri, hogy képtelen rendezni adósságát és kéri bűneire a bocsánatot, az megtapasztalja, hogy el van engedve minden vétke, és új életet kezdhet.
Elihú rátér Jób szavainak megválaszolására, és ezt mindenki füle hallatára teszi. Meggyőződését mindenki előtt vállalja. Nem fél a vitától, a mások véleményével való konfrontációtól sem. Számunkra is fontos, hogy amiről az Igéből meggyőződünk, azt vállaljuk. Merjük Isten akaratát képviselni világunkban, akkor is ha azt nem fogadja el mindenki.
Rámutat Isten igazságára, kifejti, hogy az Úrnál nincs gonoszság, és Neki mindenre gondja van. Isten nem fordult el a bűnös világtól, hanem továbbra is törődik vele. A földet fenntartja és igazgatja, az ember számára pedig lehetőséget kínál az újrakezdésre, a kapcsolatfelvételre. Azért is küldte el Fiát a világunkba, hogy ami megszakadt az Édenben, azt most Krisztus által helyreálljon. Isten kapcsolatban akar lenni velünk. De mi élünk-e ezzel a lehetőséggel, Ráhangolódunk-e mindennap? Tudjuk-e úgy kezdeni napjainkat, hogy először az Ő jelenlétébe helyezkedünk, figyelünk szavára és mi is szólunk Hozzá?
Az apostol megmondta az igazat a galatáknak ottani ellenfeleiről, ők azonban nem hálával vették a figyelmeztetést, hanem megsértődtek (Gal 4,17-26). Pál túllát a külsőségeken és rámutat, hogy nem jó szándékkal buzgólkodnak köztük. Mert nem az a lényeg, hogy valamit csináljunk, hanem az, hogy milyen szívvel és milyen indulattal tesszük. Mindig fontos, hogy mit akarunk elérni tettünkkel. De benne feszül az is Igénkben, hogy nagykorú tanítványoknak meg kell látni a szolgálattevőket vezérlő indítékokat. Mert nem mind arany, ami fénylik, szól a közmondás. A galaták becsapódtak, nem látták meg, hogy rossz irányba, vissza a szolgaságba terelik őket. Nekünk is figyelnünk kell, nehogy visszatérjünk a bűn, a gonosz szolgálatába.
A galatákat a törvényhez terelték vissza. Ahhoz a törvényhez, amely nem tud megmenteni, ami maga is Krisztusra mutat, és így szól: átadlak Neki, én tehetetlen vagyok, de az Úr tud cselekedni. Pál számára fájdalmat okoz ez a helyzet, azonban nem adja fel, azon munkálkodni, hogy Krisztus ábrázolódjon ki bennük. Krisztus legyen minél nagyobb. Aki átéli, hogy Ő a szabadító, hogy Ő mindennél nagyobb, az nem akar visszatérni a törvényhez. Hágár és Sára története által szemlélteti számukra a törvény rabságát, és a Krisztus szabadságát.  Sára gyermeke jelenti az élet szövetségét, a kegyelemét, ami hit által hoz életet számunkra. Aki megszabadult a bűn szolgaságából vigyázzon, hogy ne kerüljön semmilyen törvénynek, szabálynak a hatalma alá. Egyedül az Úr Jézus képes megszabadítani, és Ő tud megőrizni a szabadításban is. Nincs szükségünk másra, csak egyedül Jézusra.


Áldjad, én lelkem, a dicsőség



1. Áldjad, én lelkem, a dicsőség erős királyát! Őnéki menynyei karokkal együtt zengj hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang, Mind az ő szent nevét áldják!
2. Áldjad Őt, mert az Úr mindent oly szépen intézett! :/: Sasszárnyon hordozott, vezérelt, bajodban védett. Nagy irgalmát Naponként tölti ki rád: Áldását mindenben érzed.
3. Áldjad Őt, mert csodaképpen megalkotott téged, :/: Elkísér utadon, tőle van testi épséged. Sok baj között Erőd volt és örömöd: Szárnyával takarva védett.
4. Áldjad Őt, mert az Úr megáldja minden munkádat, :/: Hűsége, mint az ég harmatja, bőven rád árad. Lásd: mit tehet Jóságos Lelke veled, És hited tőle mit várhat.
5. Áldjad az Úr nevét, Őt áldja minden énbennem! :/: Őt áldjad, lelkem, és Róla tégy hitvallást, nyelvem! El ne feledd: Napfényed Ő teneked! Őt áldjad örökké! Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése