2013. május 17., péntek

Világosság



 A krokodil nagyságának és erejének a leírása Isten hatalmát szemlélteti (Jób 41,1-26). Aki ilyen állatott megteremtett mennyivel bölcsebb és hatalmasabb teremtményeinél. Az egészben az a biztató, hogy ez a hatalmas Teremtő megszólítja az embert, oda lehet menni Hozzá, mert nem ellenünkre van. Olyan jó, hogy reggelenként fel lehet Őt keresni, amikor nehezen szedjük össze magunkat, nincs erőnk a folytatáshoz, az Ő lábainál megújulhatunk. Isten szavából ma is erő árad. Ma is olyan energiát tartalmaz, ami ha bekerül az életünkbe, feltöltődünk általa. Sok beteg és nyomorult ember tapasztalta meg, hogy gyógyító, megújító erő áradt ki Jézusból, amikor Hozzá fordultak segítségért. Az Ő lénye képes megerősíteni, feltölteni, azért vagyunk sokszor erőtlenek, fásultak, dekoncentráltak, mert nem tudunk megújulni. A testünket karbantartó anyagok nem képesek lelkünket is feltölteni, ezért van szükség az Igére, belőle Isten szava árad felénk. Ez a szó ma is teremtő hatalom, létrehozza azt, ami hiányzik belőlünk. Ehhez azonban arra van szükség, hogy minél több időt töltsünk jelenlétében. Legyünk Vele zavartalanul, figyeljünk Rá, olvassuk minél többet a Szentírást, hosszú fejezeteket, vagy akár egész könyveket is egyfolytában, így mélységében is láthatjuk Isten munkáját, felismerjük terveit. Az ilyen bibliaolvasás hasonló a zuhanyozáshoz, átmossa lényünket a beleáradó Ige. Kimossa a rosszat, megtisztít és krisztusi indulatokkal, gondolatokkal, tervekkel tölt fel.
A krokodilt látva elénk tűnik a csodálatos harmónia, ami ebben az állatban megnyilvánul, és az egész teremtésben megtalálhatjuk. Semmi nem véletlenül jött létre, hanem minden mögött Isten pontos alkotói tevékenysége húzódik meg. A rendet mi változtatjuk káosszá, de Isten nem így teremtett, Ő mindent jónak alkotott, ami javunkra szolgál. A világot szemlélve lehetünk hálásak, meg kell tanulnunk szemlélni a teremtettséget, és felismerni benne Isten hatalmát. A csendes szemlélődés áhítatot vált ki bennünk. Szükségünk van a csendre, mert ott hallhatjuk meg a szelíd és halk hangot.
A krokodilról szóló leírást olvasva megláthatjuk, hogy Isten mindennel ellátta, amire a félelemmentes élethez szüksége van. Nem szorul másra,  képes megoltalmazni magát, igaz, a védelemre csak a bűn miatt van szükség. Annak nyomán fordultak szembe egymással Isten teremtményei. Az Úr számunkra is megadja mindazt, ami szükséges a félelemmentes élethez. Krisztusban elérhető minden, ami által kiteljesedő, egyre növekvő életet élhetünk.  Krisztussal együtt minden a miénk, és ez csodálatos. Nem kell keseregni, félni, mert amire szükségünk van az eredményes, szolgáló élethez, azt mind megkapjuk. Tele van a Szentírás olyan ígéretekkel, amelyek arról tesznek bizonyságot, hogy Isten gondját viseli az övéinek. Bizalmunkat vessük mi ezekbe az Igékbe.
János evangéliumát kezdjük el ma olvasni (Jn 1,1-8). Jó belépni az evangéliumok életterébe, és látni az Úr Jézus életét. Jó szemlélni Őt, figyelni, ahogyan alázatosan él ebben a világban. Bemutatja számunkra az Ő élete, hogy ellenséges terepen is végig lehet menni biztonságban, lehet másképp, az Atya akarata szerint élni akkor is, ha a körülöttünk való világ nem úgy él. Próbáljuk úgy olvasni mindennap a kijelölt részt, hogy teljes mértékben Jézusra figyelünk. Hozzá visszük szívünk nyugtalanságát és engedjük, hogy megbékéltessen magával. Ahol ott a Jézus, ott a nap ragyogva süt, ott szűnnek a bajok, tűnnek a fellegek.
János evangéliumának szimbóluma a sas, mert olyan magasságokba vezet, ahová a többi evangélista nem visz el, olyan távlatokat vonultat fel, amiket csak itt láthatunk. Engedjük, hogy a Lélek egyre mélyebbre vezessen Jézus lényének ismeretében.
Jézus az Ige, Isten teremtő szava, Általa lett minden. Úgy jött el a világba, hogy szavára most is történések mennek végbe. Szava ma számunkra ír és gyógyító erő. Ő az élet. Ha tudni akarjuk, mi az élet, nézzünk Őreá, csendesítsük el szívünket, és figyeljünk Rá. Engedjük, hogy vezessen az élet útján.
Eljött, mint világosság, hiszen a fényre szükségünk van, mert a sötétben félelem és hideg van. Ő melengeti meg a szívünket, Ő ad számunkra igazi világosságot, aminek a fényénél jól haladhatunk az élet útján. A probléma azonban itt jelentkezik, nem akarjuk ezt a fényt beengedni az életünkbe. Pedig fény nélkül nincs élet, de már megszoktuk a sötétséget, a bezárkózást. Ki kell tárnunk szélesre lelkünk ablakait, hogy Isten világának ragyogó fényei beáradjanak. Ahogyan a szoba ablakát kinyitjuk, úgy nyissuk ki életünk ablakait is, hogy ömöljön az életet adó világosság, a friss levegő.
Isten elküldött egy embert, Keresztelő Jánost, hogy bizonyságot tegyen a világosságról, hogy elmondja, megjelent a Fény. Ő vállalta mindvégig, hogy csak tanú, elfogadta a rábízott feladatot, kijelölt helyét. János alázatos ember volt, soha nem akart másnak látszani, mint ami. Jó, ha mi látjuk, kik vagyunk, mi a feladatunk, és sem többek, sem kevesebbek nem akarunk lenni. János azért látta jól magát és helyét Isten üdvtervében, mert a pusztában tartózkodott. A csendből lépett ki az emberek közé. A csendben hallotta meg az Úr szavát, ott kapta meg azt az üzenetet, amit magával kellett vinnie. A pusztai felkészülés alatt töltötte fel zsebeit, és tudott azután adni másoknak is reménységet, isteni útmutatást. A mi feladatunk is a bizonyságtétel a Világosságról, nem kell keresni, mert már megjelent. Szolgálatunk célja, higgyenek az emberek. Mindenki higgyen, ezt akarja az Úr. Mert hit nélkül, Krisztusba vetett hit nélkül nincs igazi élet, nincs üdvösség.



Jézus, Te égi szép


1.  
Jézus, Te égi szép tündöklő fényű név,
Legszentebb énnekem e föld ölén.
Benned van irgalom, erőd magasztalom,
Terólad zeng dalom, ragyogj felém!

2.  
Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj,
Míg Ő hord karjain, hű Mestered!
Elhagynak emberek, mit árt, ha Ő veled,
Töröld le könnyedet: Jézus szeret!

3.  
Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,
Ne rejtsd el, mesterem, tetszésedet!
Vezérelj így magad, mutasd meg utadat,
Idegen tájakon jár gyermeked.

4.  
Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen
Fényedből fénysugár az életem,
Míg a homályon át a lelkem otthonát,
Világosságodat elérhetem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése