2013. május 28., kedd

Neki kell növekednie

A
z idő telik, új király ül Babilónia  trónján, a keretek, a formák és a szokások változnak, ám a lényeg, az ember ugyanaz (Dán 5,1-12). Amit Nabukadneccar felépített, azt most Bélsaccar leépíti. Maradnak a bálványok és belép a tivornyázás. A elődei által felépített hatalmat és gazdagságot éli ki ez a király. Amivel mások fáradoztak, azt könnyű elszórakozni. Egy kicsit a mai világunk képe is benne van. Amit az elődök felépítenek, amiért keményen dolgoztak, azt a maiak felélik.  Életszemléletté vált a bulizás, csak ital és nők legyenek, mindenki tapsoljon és mulasson. Ma is elterjedtek a nagyszabású alkalmak, bármilyen ünnep, nevezetes alkalom enni, inni, mulatni kell. A mulatozás alatt a bálványok, az istentelenség kerülnek előtérbe. Az alkohol hamar kivetkőzteti magából az embereket, vagy éppen előhozza az eddig rejtve levő valóságot. Bemutatja, ilyenek vagytok, ez van bennetek.
A lakoma erkölcstelenséggel és istentelenséggel párosul. Bélsaccar átlépi a határokat és elhozatja a jeruzsálemi templomból való edényeket és azokból isznak. Az alkohol hatására a gonoszság is jónak tűnik, a gyávaság bátorsággá válik. Könnyű kigúnyolni Isten népét, könnyű bántani, azt aki nincs jelen. A király tettével sikert arat bérenceinél, de van, Akinek nem tetszik mindez. Van Valaki, Aki Bélsaccar fölött áll. Amikor azt gondolja valaki, hogy ő a csúcs, neki mindent lehet, Isten bemutatkozik. Mert van egy határ, ameddig el lehet menni, de azután Isten jelez, ez már az Ő felségterülete, csak levetett saruban lehet tovább haladni. Aki hajlandó saruit levetni és leborulni az Úr előtt, az tovább mehet, aki ezt nem teszi meg, aki nem hajlandó elismerni, hogy fölötte is vannak, az megáll, az eltétetik az útból.
Egyszer csak különös dolog történik, egy kéz jelen jelenik meg, amely írni kezd a falon.  Isten bemutatkozik, elmondja, hogy Ő ott is jelen van, ahonnan kizárják. Számára nincs akadály, és minden ember élete megítéltetik. Nem az ember ítélkezik Isten felett, hanem fordítva. Bár, ezt gyakran összekeverjük. De sokan gondolják, ők vonhatják felelősségre a Teremtőt. Azonban, ez nem így van. Mindegyikőnk életében eljön a pillanat, amikor az Úr elé kell állnunk, és megmérettetünk. Milyen jó, hogy mi már tudjuk, eljött az Úr, hogy magára vegye az ítéletet. Aki hisz Őbenne, annak örök élete van.
Amikor Isten bejelentkezik, megváltozik a kép, az addigi hős, és bálványozott király remegni kezd. Eddig mindenki nagy hangulattal mulatozott és gúnyolta Istent és népét, most remegnek a térdek. Amikor Isten lép oda, eltűnik  a magabiztosság, a csúfolódás és talán megjelenik az imádság és az áhítat. Isten jelenlétének megtapasztalásakor oda lesz a bátorságunk, átéljük bűnös voltunkat, nem okoskodunk, hanem megalázkodunk. Az Úr azért cselekszik, hogy erre segítsen el bennünket. Az írás a falon lehetőséget ad az elgondolkodásra, a magukba szállásra. A jel azért van, hogy komolyan vegyük. Van még lehetőség bűnbánatot tartani. Péter apostol, amikor átélte a csodálatos halfogást, belerendült Jézus lényének nagyságába, felhagyott az okoskodással és leborult az Úr lába elé. Ott látta magát végre, annak, aki, bűnös embernek.
Az írást sokan látják, de nem tudja senki elolvasni és megérteni. Csak az érti, aki ismeri az üzenet küldőjét.  Milyen sokan olvassák, hallgatják Isten Igéjét, de nem értik. Nem értik, mert az Istentől jövő üzenetet csak alázatos és imádságos szívvel lehet érteni. Isten szava nem jóskönyv, amit felütök és meg van a válasz. Az Igét csak az őszinte kereső, az Istennel napi kapcsolatban lévő ember értheti meg, a Szentlélek által. Isten Igéjének üzenetét a Szentlélek tárja fel a számunkra. Szentlélek nélkül csak titkosírás marad a Biblia.
Isten mindig gondoskodik arról, hogy üzenete célba érjen. Most is van, aki tudja mi a megoldás. Az anyakirálynő emlékszik Dánielre és tudja, hogy őreá van szükség. Mai tanítványok eszükbe jutunk-e a keresőknek? Rádöbbennek-e a körülöttünk élők, hogy hozzánk lehet fordulni, mert mi ismerjük az Igét. Milyen jó ha a mai hívők képesek tolmácsolni Isten üzenetét környezetük számára. Miért vagyunk a világban? Mi is azért, amiért Dániel. Tolmácsoljuk Urunk üzenetét az Őt ismerők számára. Nem véletlenül olyan a világ körülöttünk amilyen, lehetőség a bizonyságtételre. Dániel sem panaszkodik az Úrnak, miért engedted meg, hogy ebbe a pogány birodalomba kerüljek, hanem felismeri a lehetőséget és él vele. Amit kapott, tovább adja.
A Világosság azért jött a világba, hogy belevilágítson a sötétségbe (Jn 3,22-30). Így azután Jézus tovább indul és viszi a fényt. Viszi az új élet lehetőségét mindenki számára. De már nem egyedül megy, hanem mennek vele azok az emberek, akiket az elmúlt időszakban elhívott, a tanítványok. Innen megláthatjuk, hogy a tanítványság életformát jelent. Azt jelenti, hogy teljes életemmel Őt szolgálom. Ezek az emberek maguk mögött hagyták addigi életüket és most már Jézus után mennek. Ahová Jézus megy, odamennek ők is. Nincsenek magán és külön utak, Jézus vezérli mindennapjaikat. Ezt jelenti számomra is a tanítványság?
János is végzi a maga feladatát. Ez is olyan csodálatos, hogy mind János, mind Jézus tudja mi az ő feladata. Nem erőlteti János magát Jézusra, de nem is sértődik meg. Megférnek egymás mellett. Bizony a mai különféle irányvonalú hívők is tanulhatnának. Ha nem is egyformán végezzük a szolgálatot, de végezzük egymás mellett, egymást megbecsülve.
Vannak, akik nehezményezik, hogy sokan elhagyják Jánost és Jézust követik. Ő nem lesz féltékeny, hanem felismeri, Neki növekednie kell, nekem pedig egyre kisebbé kell lennem. Ezt jó lenne nekünk is komolyan venni. Az a lényeg, hogy Jézus növekedjen, és legyen egyre nagyobbá, mi pedig váljunk egyre kisebbé. Bizony gyakran megkísért bennünket, hogy nagyok akarunk lenni. Sőt sokszor úgy megnövekednek a tanítványok, hogy eltakarják Jézust az emberek elől. Pedig, nem nekünk, hanem Neki kell láthatóvá válni. Az a jó, ha egyre kevesebbet beszélnek rólunk, és egyre többet foglalkoznak az Úrral.


Légy éber reggel

1.  
Légy éber reggel, bár felhőtlen égbolt
Vihartalan, csendes napot ígér.
Kelhet vihar szívedben, mely a vándort
Lesújtja, míg honába tér.
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

2.  
Légy éber délben, míg a földi zajban
Az ég békéje feledésbe megy!
Ó, lelj egy percet lenni egymagadban,
Hogy ott kiöntsd a szívedet!
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

3.  
Légy éber este, míg csend száll a tájra,
Keresd fel égi hű Barátodat!
Úgy fáj a szíve, ha hiába várna,
Ha jössz, kitárt karral fogad.
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!

4.  
Légy éber, ó, napod bármerre fordul,
Mert szüntelen vigyáz az ellen is,
S a szentek szentjét elfoglalja orvul,
Ha égő hittel telve nincs!
Ó, szüntelen légy éberen,
S imádkozzál, fiam!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése