2013. május 11., szombat

Mondjunk nemet a test cselekedeteire!


A
 technika világában gyönyörködünk-e még a természet szépségeiben (Jób 37,1-23)? Úgy tekintünk-e rá, mint Isten teremtésére és ajándékára? Az ember alkotta eszközök elvonják figyelmünket a világ szépségéről, ha meglátunk is belőle valamit, már nem úgy tekintünk rá, mint ami Istenről beszél, ami az Ő hatalmát szemlélteti előttünk. A természetben még ma is visszatükröződik Isten rendje. A madarak például nem alkalmazkodnak mű világunkhoz, hanem az ősi rend szerint zajlik az életük. A természet rendjére hangolódnak, korán reggel ébrednek és dicsérik Teremtőjüket, majd egész nap végzik munkájukat, és örülnek az életnek. Este a napnyugtával együtt térnek nyugovóra, nem látunk éjjel ébren lévő fecskét vagy bulizó galambpárokat. Erre a rendre van nekünk is szükségünk, hogy harmonikussá váljanak mindennapjaink.
Jó reggel hallani az Urat dicsérő madarak énekét, figyelni a harkály kopogását, vagy hallgatni a galambok turbékolását. Ezeken túl számtalan csodás teremtmény dicsőíti létezésével Istent. Az Úr Jézus is, amikor az aggodalmaskodás nélküli életről beszélt, a madarakat hozta fel példaként. De mi meglátjuk-e őket és tanulunk-e tőlük? Adjunk hálát az Úrnak csodálatos világunkért, és védjük otthonunkat. Soha ne feledjük, hogy ezt Tőle kaptuk; Urunk olyan világot készített, amely mindenki számára biztosítja az életfeltételeket, csak hálával és alázattal kell élnünk vele.
A hó, amiből az idén bőséggel kaptunk, fehér takaróként borul a vetésekre, és így óvja meg a következő év termését a kártól, a fagytól. De számunkra üzenete is van, hiszen a fekete, a szeméttel tarkított világot vonja be csodálatos fehér köntössel. Ez az új, az Istentől készített élet szimbóluma, ha rút a szívünk, az életünk, Isten kegyelme által lehet olyan fehér, mint a hó. Kérjük, tisztítsa meg szívünket, tegye hófehérré, mert az Úr minden bűntől meg tud tisztítani.
A természet erői engedelmeskednek az Úrnak, azt teszik, amit parancsol. A mi életünk is lehet engedelmes eszköz az Úr kezében. De vajon az-e? Isten felhasználja őket, megtörténik, hogy általuk megállítja az ember gonosz terveit, vagy elgondolkodtatja az engedetlen prófétát, vagy egyszerűen rádöbbent minket földi életünk véges voltára, korlátainkra, és a kegyelem felé terelget. Elihú szavait érdemes nekünk is komolyan venni: „állj meg, és gondold meg Isten csodáit” (13/b).
Pál apostol azt kéri, hogy a Lélek szerint éljünk, Isten Lelkének vezetésére figyeljünk, és Neki engedelmeskedjünk (Galata 5,16-21). A Lélek jó irányba terelget bennünket, Isten országa felé, és olyan tetteket visz általunk végbe, amelyek építőek, áldást jelentenek, előbbre visznek. Isten Lelke mindig helyreállítást végez.
Azonban jelen van a test, hiszen testben él a hívő ember is. Az ördög pont erre épít, azt akarja, hogy a hívő ember teljesen a test befolyása alá kerüljön, és azt tegye, amit az diktál. Magunkban nincs is fölötte hatalmunk, de a Szentlélek által ellen lehet neki állni. Lehet nem megtenni, amit a test diktál. Bár gyakran nehéz ellene mondani. Sok esetben fájdalommal is jár, ha nem teljesítjük a test kívánságát. Pál ennek ellenére azt kéri, mondjunk neki nemet, és figyeljünk a Szentlélekre. A Lélek jelenléte Istennek kedves életformát hoz a számunkra.
Az apostol azt is elmondja, miért fontos, hogy ne a test cselekedeteit kövessük. Azért, mert aki azt cselekszi, nem lehet Isten országának örököse. Ha az általa leírt listát elolvassuk, mi is azt kérdezzük megdöbbenve, amit a tanítványok: akkor ki üdvözülhet? A válasz most sem lehet más: ami az embernek lehetetlen, az Istennek lehetséges. Azonban ezt a listát jó komolyan venni, őszintén gondoljuk végig az Úr előtt, lássuk meg benne érdekeltségünket, és kérjük Urunk bocsánatát. Neki van hatalma arra, hogy a testnek ezen cselekedetei alól felszabadítson. Az Úr Jézus vére törli el ezeket a bűnöket is. Isten országába ezeket a cselekedeteket nem lehet becsempészni, ezektől meg kell szabadulni.
Több olyan dolgot találunk ebben a listában, amit ma sokan cselekszenek és nem is tartunk bűnnek. Azt gondoljuk, azok segítséget nyújtanak, vagy megoldást kínálnak egy-egy nehéz helyzetben. Azonban jó meglátni, hogy az Úr soha nem a bűn, a gonosz által segít, nem a test cselekedetei által kínál megoldást. Azt is megláthatjuk, hogy ezek a cselekedetek, még ha néha favorizálják is őket, leépítik a kapcsolatokat, bomlasztják a társadalmat, nehéz helyzetbe hozzák cselekvőiket. Vannak olyan cselekedetei is a testnek, amelyek egészségkárosodást is okoznak. Az Úr Jézus azonban azért jött, hogy ezekből megszabadítson és az általuk szétrombolt egészséget és kapcsolatokat helyreállítsa. Jézus Krisztus által lehetséges új, a Lélek által vezetett életet élni.


Amit szívünk esdve kér


1.

Amit szívünk esdve kér,
Földi kincsnél többet ér.
Mind mulandó és üres,
Amit a világ keres.
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

2.

Ne a test legyen urunk,
Kit követni indulunk,
Lelked szóljon csak velünk,
Mert mi Őrá figyelünk.
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

3.

Tartsd kezedbe’, hű Urunk,
Amit mondunk, gondolunk;
S míg szemünk csak Rád tekint,
Hűn igazgasd tetteink!
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

4.

Lelkedet reánk kitöltsd,
Érjen így a jó gyümölcs;
Lássa mindaz, aki él,
Életünk, hogy mit beszél.
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!


5.

Ó, mi áldás, kegyelem
Benned élni szüntelen,
Eszközöd gyanánt, Uram,
Függni Tőled untalan!
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése