2013. október 24., csütörtök

A jó hír


 A prédikátor könyvét olvasva továbbra se feledjük el, hogy az Újszövetségen keresztül értelmezzük (Préd 7,1-17). De igaz ez az egész életre is - csak akkor látjuk meg igazi értelmét és célját, ha az Úr Jézuson keresztül szemléljük, ha kérdéseinkre Tőle várjuk a választ. Ha Isten nélkül fürkésszük az élet dolgait, kiábrándulunk és megkeseredünk, amint a szerző is elég keserű tapasztalatot szűrt le.  Minden az Úrban nyeri el értelmét, hiszen a világ is az Ő alkotása, az élet ajándék, amit ebben az összefüggésben kell hálás szívvel és alázattal megragadni. De mit kezdünk az élet nevű ajándékkal? Odavisszük-e az Ajándékozónak? Kérjük-e tanácsát, hiszen Ő ért hozzá a legjobban? Sajnos legtöbbször magunk akarunk vele boldogulni, nem állunk meg, hogy keressük Istent. Nincs időnk, sem Őreá, sem egymásra. Azonban az időt nekünk kell kézbe venni. Nekünk kell eldönteni, mi az igazán fontos, és arra időt és energiát szánni. Ma a sürgős dolgok kerültek a fontosak elé, pedig ez így nem jó, mert nincs fontosabb az Isten-kérdésnél, és  annál, mi vár ránk a halál után. De ezekre a kérdésekre most kell megtalálni a feleletet.
A jó hír mindennél jobb, de mi már ismerjük az igazi jó hírt, amit angyalok jelentettek be, Betlehem pusztájában. Ennél semmilyen hír nem jobb, ez az egyedüli, ami minden ember számára reménysugarat küld. Mert ez az evangélium Jézusról szól, elmondja, hogy Ő az Üdvözítő, a Megmentő, aki nekünk született. Ő személyesen értem jött a világba. Megrendítő, hogy az Úrnak ennyire fontos vagyok. Mindent félre tett és otthagyott, csakhogy vele találkozhassam. Utánam jött az életem mélységeibe, nem nézte szennyes ruhámat, hanem inkább elkérte azt, és Magára vette. Így lehet nekem új ruhám, új életem. Hiszen azért jött, hogy élettel ajándékozzon meg.
Bűnbánattal kell bocsánatot kérni tőle, mert bizony gyakran más hírek, a világ hírei, a pletykái fontosabbakká válnak. Kérjük, hogy Szentlelke által tisztítson meg, és könyörüljön, hogy soha semmi ne legyen számunkra fontosabb vagy sürgősebb az Igénél, hiszen abból fakad az élet, és az táplálja is az új életet.
Ha Isten nélkül járjuk a világot, minden reménytelenné válik. Sok kiábrándult és megkeseredett embert is látunk. Ha Jézus Krisztust megismerjük, felfedezzük, hogy bár járhatunk az élet árnyékos oldalán, megtapasztalhatjuk a nemszeretem napokat is, azonban tele lehet a szívünk örömmel. Krisztusban mégis öröm részesei lehetünk, mert bár fájhat minden tagunk, élhetünk egyik napról a másikra, az örömünk megmarad, mert Krisztusból fakad. Pál apostol a börtönből is arra buzdította a keresztyéneket, hogy örüljenek az Úrban, sőt, mindenkor örüljenek, szüntelen imádkozzanak. De vajon eleget teszünk-e ennek a felszólításnak, vagy mi is hangulatemberek vagyunk? Ha van okunk rá, örülünk, ha nincs, nem örülünk, sőt, mindenkivel láttatjuk, milyen nagy fájdalmaink vannak. Azonban az Ige rámutat, lehet mégis örülni. A körülmények ellenére is lehetünk megelégedettek és boldogok.
A születés csodálatos dolog, egy lehetőség, amelyet ha megragadunk, a halál napja is lehet örömteli. Mert maga a halál nem jó, de általa mennyei otthonunk felé tarthatunk. Pál apostol szíve tele volt ez otthon utáni vágyakozással, vágyott elköltözni és Krisztussal lenni. Igen, ő így látta a meghalást, hogy az azt jelenti, végre Megváltójával lehet. Jó, ha mi is így látjuk, mert akkor nem fogunk elcsüggedni, ha fogy erőnk, elhagynak képességeink, hanem várjuk a nagy találkozást, azzal az Üdvözítővel, Akit szeretünk és Akit már most szolgálunk és várunk.
Azt is tudjuk, hogy Isten kegyelméből lehet a befejezés jobb, mint a kezdet. Ha valaki elrontotta az életét, Krisztusban újrakezdheti, és ez már jobb lesz, mint amit Nélküle élt. A kereszten megfeszített egyik lator is azt élte át, amikor segítségül hívta Jézust, hogy a befejezés jobb, mert Jézussal fejezte be földi életét, amely egyúttal egy új, örök életnek a kezdete is lett. Ilyen csodálatos lehetőséget kínál számunkra Urunk, ragadjuk meg hittel.
Minél jobban feltárul a Jelenések könyve előttünk, annál több hála lehet a szívünkben, és feltöltődhetünk örömmel (Jel 22,1-5). Mert csodálatos dolgokat lát János, az élet vizének folyója hömpölyög előtte. Nagyszerű látni, hogy ez a folyó áthat mindent, életté tesz mindent. Már most megmerülhetünk hit által benne, és akkor megtisztul az életünk. A Jordán, amelyben Naamán megfürdött, ennek a folyónak az előképe: ha az az egyszerű folyó úgy képviselte Isten hatalmát, mennyivel inkább az élet folyója. Jöjjünk hittel az Igéhez, mert benne találunk e folyóra. Hozzuk ide minden testi és lelki problémánkat, és engedjük, hogy az élet vize megtisztítson, meggyógyítson. Isten és a Bárány trónjából ered, mert Ő az élet, így onnan csakis élet áradhat. Az igazi élet, amely helyreállít, megújít. Csodálatos ezt látni, Isten trónjából csak élet fakad, ott nincs helye a pusztulásnak, betegségnek és halálnak. Ezek mind a bűnből származnak, de itt már mindent az élet hat át. Engedjük, hogy szívünket is áthassa ez az élet, és akkor minden, ami pusztító, ami rossz, el fog távozni belőle.
Az élet fája is ott található, amely minden hónapban terem, mert az élet mindig szaporodik, növekedik, ahol nem növekedik, ott már a halál van jelen. Az élet fája gyógyít is, minden nyavalyára gyógyírt jelent. Nem kell már embereknél keresni a gyógyulást, mert az Úr a mi orvosunk.
Milyen csodálatos is lesz ez az új világ, nem lesz sötétség, így soha nem kell félni. A sötéttel eltávozik a félelem is, mert ez a szabadság és az öröm országa lesz. Mert az Úr lesz a világosság, az igazi fényforrás, és azért is lesz öröm és béke örökké, mert az Atya és a Fiú uralkodik ott. Ez a boldog uralom már most elkezdődhet az életünkben. Hívjuk Őt segítségül, és bízzuk Rá életünket, átengedve szívünk trónját.



Vágyol-e elhagyni bűneidet?


1.  
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

2.  
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

3.  
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

4.  
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!


Isten áldásával.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése