2013. október 21., hétfő

Új teremtés


T
ovább olvassuk a prédikátor meglátásait és tanácsait, és amint eddig is tettük, Urunk lényén keresztül értelmezzük és alkalmazzuk ezeket az Igéket is (Préd 5,1-9). Lényeges, hogy alkalmazzuk is, mert azért szól az Úr, hogy azt komolyan vegyük és beépítsük az életünkbe. A legjobb receptek sem érnek semmit, ha nem próbáljuk ki őket. Így amit olvasunk, azt is vegyük komolyan és alkalmazzuk a saját életünkben. Azért rekedünk meg, mert az Úr tanácsai nem mindig válnak életté, valósággá.
Vigyázz a lépteidre, mikor Isten házába mész. Figyelmeztet, mert nem mindegy hogyan is állunk Urunk elé. Az Úr Jézus is rámutatott, hogy bűneink meglátásával, tehát bűnbánattal, és bűneink elrendezésével menjünk. Úgy, hogy előbb elrendezzük problémás dolgainkat. A legtöbb Jézust felkereső, amikor találkozott Vele, alázattal leborult előtte, így fejezte ki a különbséget, másrészt ezzel megvallotta, hogy Jézus Úr. Tehát mi is csak szívünket megalázván jöhetünk Hozzá, nincs más út, csak a bűnbánat, az alázat útja.
A következő a beszéd problémája, már a prédikátor is felismerte, hogy a szánkkal van a legtöbb baj. Azzal, vagyis a nyelvünkkel okozzuk a legtöbb sebet. Bizony halálos fegyver ez.  Az Újszövetség korára sem változott a helyzet, a nyelv továbbra is problémás területnek számított. Jakab apostol a levelében sokat foglalkozik vele, olvassuk el ezt a részt lassan, átgondoltan és kérjük, Urunkat segítsen megfékezni nyelvünket (Jak 3,1-12). Az Újszövetségben megoldást is találunk erre a problémára. Urunk azt mondja: „a szív teljességéből szól a száj” (Mt 12,34). Tehát a nyelvünk működése, hatása attól függ, hogy mivel van tele a szívünk. Ha Igével, a Biblia és Urunk ismeretével, akkor kevésbé lesz ártó a nyelvünk. Ez azt is jelenti, hogy az Ige olvasása, megtanulása, napközbeni ismételgetése átmossa a szívünket és gondolatainkat. Ha megtanuljuk, hogy a Biblia verseit forgassuk elménkben a nyelvünk is hozzá fog idomulni. Jakab pedig azt is hozzáfűzi, legyünk gyorsak a hallásra és késedelmesek a szólásra. Meg kell tanulnunk meghallgatni a másikat.
Lényeges még, hogy inkább ne tegyünk fogadalmat. Bizony gyakran a fogadalmakkal, ígéretekkel kívánjuk bizonyítani tettre készségünket, szavahihetőségünket, de legtöbbször elmarad a cselekvés, mert nincs hozzá erőnk. Fogadalom helyett, kapaszkodjunk az Úrba és bízzunk abban, hogy Ővele, a kőfalon is képesek leszünk átugrani, a neve által még Góliátot is legyőzzük.
A Biblia legcsodálatosabb szakaszát olvashatjuk ma (Jel 21,1-8). Isten terve céljához ér, és most látjuk meg, amit eddig is tudtunk, hogy az Úr nem pusztít, Ő nem a rombolás, hanem az építés, a helyreállítás, a teremtés Istene. Az első ég és föld elmúlik, tehát ez amin most élünk, elmúlik, mert a bűn megrontotta, de Isten új eget és földet készít az övéi számára. Ez csodálatos, örömmel töltheti meg a szívünket, mert mindaz, ami most sok szenvedést és gyötrelmet okoz, elmúlik. Az Úr újjá tesz mindent, amit az ember elrontott, azt újjá teszi, és ezen az új földön nem lesz már jelen az életet megnyomorító dolgokból semmi. Ami a bűnből származik, az mind elmúlik. Betegség, halál, gyász, szenvedés ezek mind a bűneset, az engedetlenség következményei így elmúlnak. Az új földön már kiteljesedett bűntől, betegségtől, bajtól mentes életet élünk. Az új teremtésben válik életté az élet, lesz olyan, amilyennek Isten eredetileg is elgondolta.
Legyen hála a szívünkben mindezért, és lássuk meg, hogy az új teremtés felé halad az életünk. A földi lét nyomorúságai közepette soha ne veszítsük szem elöl a célt, ahová tartunk. A mindennapokban ez adjon erőt és reménységet. Örvendeztessen meg, hogy a földön látható rengeteg gonoszság, a belőle származó nyomorúság csak átmeneti jelenség, el fog múlni, mert Isten megítéli, és ezt követi majd az új teremtés, az új ég és föld. A  mi Urunk ajándékozó isten, új földet, új lakhelyet ajándékoz övéinek. Mert ez is kegyelem.
Azt olvassuk, Isten kijelenti ezek az Igék megbízhatók és igazak, és kimondja: megtörtént. Mert amit Isten mond, az megtörténik. Talán nem mindig látjuk szavai beteljesedését, de higgyük, hogy amit mond, azt úgy is gondolja, és ezért meg is történik.
Látjuk, vannak kimaradók is, igen mert csak azok mehetnek be, akiknek az életében még ezen a földön végbe megy az új teremtés. Mert nemcsak a földnek, hanem az embernek is új teremtéssé kell lenni, ez Krisztus által történik.  „Ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, íme, újjá lett minden” (2Kor 5,17). Ennek most van itt az ideje. Most halljuk meg a hívó szót és menjünk az Úrhoz, Aki kínálja az élet vizét. Ez a víz tehet újjá bennünket. Ebből a vízből mindennap ihatunk. Ma még te is lehetsz új teremtéssé, ne add fel, ne törődj bele, ne mond, hogy nekem úgy sem sikerül. Mert ami az embernek lehetetlen, az Istennek lehetséges (Lk 18,27). Ma még van esélye, azoknak is, akik 7-8. versekben leírtak szerint élnek. Mert aki látja ezt az életében, és segítségül hívja az Urat, a bűntől elhatárolódik a szívében, szabaddá válik. Ő tud megszabadítani ezeknek a bűnöknek a hatalma alól, és tesz képessé arra, hogy immár Neki éljünk. Elvégzi az élő víz, a Lélek által, hogy úgy éljünk, ahogy Ő élt.



 Szívem megalázván, tehozzád megyek


1. Szívem megalázván, tehozzád megyek, Elődbe, Istenem, hál'adást viszek És szent Fiad által néked könyörgök.
2. Áldott légy, én Uram, hogy megtartottál, Bút és kárt ez éjjel rám nem bocsátál, Angyali sereggel oltalmam voltál.
3. E reggeli időt megadtad érnem, Melyben egészséges elmém és testem; Kérlek, minden jóra vezérelj engem.
4. Mai nap ezt velem cselekedd, Uram: Mindenféle bűntől magam óvhassam, Hitem jó gyümölcsét hogy el ne rontsam.
5. Ételem, italom mérsékelt legyen, Tobzódás, részegség ne nehezítsen, Rossz gondolat bennem erőt ne vegyen.
6. Lágyítsd meg énbennem az indulatot, Meg ne háborítsak soha másokat, És haragtartásra ne adjak okot.
7. Jól tudod, Istenem, mily gyarló vagyok, Különb-különb bűnre mily könnyen hajlok! Adjad: megtérhessek, mikor bűnt vallok!
8. Igaz ítéleted ne ostorozzon, Bűnből a Krisztusért ingyen oldozzon, Érdemem szerint rám átkot ne hozzon.
9. Magamat egészen neked szentelem: Kegyelmes oltalmad legyen mellettem, Szentlelked és Igéd legyen vezérem.
10. Külső károktól is ments meg engemet, Ne eméssze bánat és bú szívemet; Tartsd jó egészségben gyarló testemet!
11. Istenem, tenéked legyen dicsőség, A Szentháromságban ki vagy egy Felség: Csak tégedet illet minden tisztesség!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése