2013. október 4., péntek

Győztesek

M
ikeás azt kéri, halljuk meg, mit mond az Úr (Mik 6,1-16). Álljunk meg egy kicsit, és hallgassuk a világ Teremtőjét és Jézus Krisztusban Megváltóját. Miért kéne nekünk Istent hallgatni? Azért, mert minden Tőle származik. Ő indította el az életet, és így Ő tudja a legjobban, mi a helyes, a jó életforma. Ő tudja, hogyan lehet a legtöbbet és a legjobbat kihozni az életből, hogyan élhetünk úgy, hogy majd az út végén Hozzá jussunk.
Először arról hallunk, pere van az Úrnak népével. Pere van, mert nem akarnak Rá hallgatni, útján járni. Makacsak, és nem engedik, hogy Isten vezesse őket. Ők inkább a népekre hallgatnak, életmódjukat utánozzák. Az Úr felteszi a kérdést, miért is fordultak el Tőle, mivel fárasztja őket, mivel vétett ellenük? Nekünk is szembe kell ezekkel a kérdésekkel nézni, és meg kell válaszolnunk, mi az oka annak, hogy elfordulunk Teremtőnktől? Az Úr alázatosan áll elénk és azt kérdezi, vétettem ellened? Tettem valami rosszat? Vagy esetleg bosszantalak fölösleges terhekkel? Mi az oka, hogy nem keressük Őt?
Az Úr azt kéri, gondoljuk végig tetteit, emlékezzünk meg mindarról, amit értünk a múltban tett. Először is mély hódolattal leborulva emlékezzünk meg mindarról, amit a teremtéskor, majd azt követően tett azért, hogy jó úton járjunk és minél jobban megismerjük Őt. Lássuk meg azokat a tetteket, amelyeket Jézusban vitt végbe értünk. Jézus élete minta a számunkra, azért jött a világba és lett emberré, hogy minket Isten országába vigyen, és annak az országnak minőségi életét nekünk ajándékozza. Aztán emlékezzünk meg a keresztről, mert az mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ott láthatjuk meg, mennyire is szeret Isten minket. Képes volt egyetlen Fiát halálba adni, csakhogy megmentsen általa.
Megtudjuk azt is, hogy Urunk nem formalitást, áldozatokat vár el, hanem Ő szívből jövő kapcsolatra vágyik. A szeretet szeretetet igényel. Urunk nem azt akarja, hogy csupán kötelességből tartsuk vele a kapcsolatot, Ő élettel, szeretettel kívánja azt megtölteni. Mivel Isten is önmagát adja Jézus Krisztusban, te is add önmagad!
Ha nem figyelünk az Úrra, és maradunk a bűn útján, örök elégedetlenséget tapasztalunk. A bűnös szív soha nem tud megelégedni, azt csak az újjáteremtett szív ismeri. Izráel azonban nem az Úrra figyelt, nem akart új szívet, hanem a régi szívvel Izráel királyi háza tagjainak életét követte. A bálványimádás gyakran vonzó, azonban az Úr meg fogja ítélni. Most még komolyan vehetjük a hívó szót, megtagadhatjuk a bűnt és élhetünk Isten Igéje szerint.
János látja a hét utolsó csapást tartó angyalokat. Van befejezés, de rajtunk múlik, hogy milyen lesz (Jel 15,1-4). Lehet szép, ha a szívünkig engedjük az Úr próbálkozásait. Láttuk, mindent megtesz azért, hogy elérje az embert, de odafordulunk-e bűnbánattal? Van-e hatása Isten munkájának, vagy továbbra is megmaradunk az engedetlenségben?
Azonban nem csak ítéletet lát az apostol, és annak nyomán nagy pusztulást, hanem győzteseket is. Igen, vannak, akik Jézusra figyelnek és örömmel követik Őt a legnehezebb időkben, a nyomorúságban is.
Győzteseket lát az öreg apostol. Ez örömteli, nem hódol meg mindenki a fenevad nyomásának, hanem vannak, akik ellenállnak, nemet mondanak neki. Lehet a fenevad bélyege nélkül élni. El lehet utasítani, és aki ezt megteszi, az üvegtenger mellet dicsőítheti az Urat. Csodálatos lesz majd ott a győztesek énekét énekelni. De vajon köztük leszek-e? Uram, könyörülj rajtam, hogy végig megálljam a nagy tusát.



Végig megálld a nagy tusát


                 
     Végig megálld a nagy tusát,
Erőt Urad, a Krisztus ád.
Nyerd el, neked mit félretett,
a koronát, az életet.

A célra fuss, hogy mennybe juss,
Ott vár reád az égi juss.
Krisztus a cél és Ő az út,
Ki véle jár, az mennybe jut.

Ne csüggedezz, Ő elfedez,
Ő enned ád, ölébe vesz.
Ha gondodat mind ráveted,
Krisztus lesz majd az életed.

Bízzál, ne félj, a Krisztus él.
Ő megsegít, Ő benned él.
Csak higgy, Urad és Mestered
Lesz mindenekben mindened.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése