2013. október 10., csütörtök

Új szövetség


A
 vőlegény képtelen betelni menyasszonya szépségével, mindig talál olyan tulajdonságot, ami eddig még rejtve volt előtte (Énekek 4,1-16). Tud gyönyörködni a társában. Az a csodálatos, amikor napról-napra újabb szépséget tudunk felfedezni a másikban. Arra kell törekednünk, hogy az idő múlásával ne kopjon meg a szépség, ne a rosszat, a kellemetlent, a bosszantót vagy a szaporodó ráncokat és ősz hajszálakat fedezzük fel. Lássuk meg a test változása mögött a lélek szépségeit. Isten ajándéka egy kapcsolat igazi kiteljesedése, amikor az évek múlásával is számomra a társam, az Istentől kapott ajándék a legszebb. Bizonyára voltak ennél a lánynál is szebbek, de a vőlegénye számára ő volt a legszebb, ő volt az egyetlen. Az Úrtól kapott társ az egyetlen, az, akit Isten számunkra adott segítőtársul, ő a legszebb a számunkra, és nincs nála szebb. Az igazi, áldott kapcsolatban mindig megszépül a másik. Ezek a szerelmesek egymásban gyönyörködnek, szinte képtelenek betelni a másik szépségével.
Jó, ha most úgy is olvassuk ezt a költeményt, hogy meglátjuk a szerelmesben Jézust, a mi Urunkat. Kérjük Isten Szentlelkét, végezze el, hogy tudjunk Benne gyönyörködni. Ez azt is jelenti, hogy önmagáért szeretem, önmagáért keresem. Nem az ajándékai, tettei a legfontosabbak, hanem Ő maga. Vizsgáljam ma meg, hogy számomra mindennél és mindenkinél fontosabb-e az Úr. Tudok-e megállni, leülni és csak Benne gyönyörködni? Mert akkor mélyül a hitünk, ha megtanuljuk szemlélni Őt. Ebben a szemlélődésben lenyugszik szívünk nyugtalansága, mert egyedül csak Őbenne tudunk nyugalmat találni.
A menyasszony rabul ejtette a vőlegény szívét, tehát itt szívbelei szeretetről, belső kapcsolatról van szó. Urunk is így akarja lénye által megragadni a szívünket. Ezt akarja, nem elégszik meg azzal, hogy tudásunk legyen Róla, hanem a szívünket akarja szava által megragadni, átformálni. Azt akarja, hogy erre a vonzásra mi is reagáljunk. Ne formális legyen vele a kapcsolatunk, hanem szeretetre épülő.
Amikor megszeretjük társunkat, annak szerelme sok mindennél drágább lesz számunkra, átéljük, hogy ami addig fontos volt, és sokat jelentett, az most szerelmünk mellett elhalványul, sőt, már ki is marad az életünkből. A másik iránt való szerelem egy időre sok mindent leoldhat az életünkről. Ez az érzelem átformálja az embert. Így tapasztalhatjuk meg Urunk szeretetének hatalmát is, ami átformál. Aki igazán megszereti Őt, az átéli, hogy lehull róla sok bilincs. Ha Jézust megszeretem, eljutok oda, hogy le tudom tenni eddigi szenvedélyeimet, az Úr iránt érzett szeretet erősebb. Felismerem, hogy az Úr szeretete mindennél jobb.
Vonuljunk ma egy kicsit félre minden zajtól, és vizsgáljuk meg a szívünket. Tegyük fel a kérdést: jobb-e számomra az Úr szerelme a bornál, mindenféle italnál, drognál, a számítógépnél, internetnél, játéknál? Legyünk őszinték, merjük megválaszolni ezt a kérdést. Másrészt az életünk megmutatja, hol tartunk. Akinek az Úr szerelme mindennél drágább, az szabad emberré válik, annak már nem probléma a világ semmilyen kívánsága, mert lénye az Úrral van tele. Másrészt látja, hogy semmi nem ér fel az Úr szeretetével. Ahogyan ezt Pál is megtapasztalta, és miután egy nagy átértékelést végzett, önként dobált ki mindent az életéből. Rádöbbent, hogy mindaz, amit eddig fontosnak tartott, ami nélkül nem tudott élni, ami olyan sokat jelentett, az az Úr ismeretének fényében értékét veszítette. Adja meg Urunk, hogy mi is elvégezzük ezt az átértékelést, merjük kimondani, hogy az Úr szeretete mellett minden egyéb fényét és értékét veszíti. Ami értéktelen, attól szabaduljunk meg. Sőt, attól már könnyű megszabadulni, mert Krisztusban örökkévaló értékre leltünk.
Láttuk, hogy a világ Krisztus ellen fog össze, nem Mellé állva harcol a gonosz ellen, hanem mivel a szíve megmaradt a bűnben, Krisztus ellen harcol a gonosszal együtt (Jel 17,15-18). Jó megvizsgálni, hogy kivel fogok össze? Kinek az oldalán harcolok? Milyen vágyak és indulatok hajtanak? A gonoszok, amikor az Úr ellen kell támadni, amikor az Ige értékeit ki kell iktatni, egy véleményen vannak. A világ egyetértése ne bűvöljön el, mert az csak látszat. Urunk azt ígéri, hogy van valódi egyetértés, mégpedig ott, ahol az Ő nevében jönnek össze. Lehet, hogy nem az egész világ, nem tömegek, csak ketten vagy hárman, de Ő velük van. Az így megerősített maroknyi nép győztes sereg lehet. Mert az egyház ereje nem a létszámban, hanem az Úrban van. De sokszor megfeledkezünk erről, és mindenáron növelni akarjuk a létszámot, pedig Urunk nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartja szem előtt. Legyünk minőségi emberek, minőségi közösséget alkotva. Ez a minőség azonban csak a az Úrral való kapcsolatból fakad. Ez nem a mi termékünk, hanem Isten ajándéka.
Látjuk azt, hogy az előbb még nagy egyetértésben levő fenevad és a parázna már meggyűlöli egymást. Isten gyermekének soha nincs a világban tartós és igazi békessége. A világ nem fogadja be Isten gyermekeit, ahogyan az Urat sem fogadta be, hanem kivetette magából. Nagyot csalódik az, aki a világgal való barátságra építi az életét. Isten nélkül nincs igazi egyetértés. Lehetnek érdekkapcsolatok, de nincs igazi egymásra találás. Amikor nem fűződik a másikhoz érdeke a gonosznak, ellene fordul. Akkor lesz kitartó a kapcsolatunk, ha nem érdekszövetséget kötünk, hanem Istentől kapott ajándékként tekintünk rá.
Ne féljünk a gonosz szövetségét látva, mert csak addig tart, amíg az Úr engedélyezi. Sok rendszer és szövetség felbomlott már, de az Úr velünk kötött új szövetsége a mai napig áll. Aki elfogadja ezt a szövetséget, életet nyer. A gonosz szövetsége pusztulásra ítéltetett, míg az Isten szövetsége örökkön örökké megmarad.



Új szövetséged elfogadom

1. Új szövetséged elfogadom,
Magam egészen odaadom,
Nem tartok semmit, legyen tiéd,
Félelmeimtől irgalmad véd!

2. Áttört kezedbe kezem teszem,
Ne engedd kérlek, ha elveszem.
Láncolj magadhoz örökre már,
Nincsen itt részem, nincs, ami vár.

3. Hű lenni nékem, tudom, nehéz,
De szívem lássad, hű lenni kész.
Járva az útat, ha botlanék,
Emelj magadhoz, keresztedért.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése