2013. október 16., szerda

Királyok Királya

A
 prédikátor valóban átgondolta az életet, és igyekezett mindent megvizsgálni, kipróbálni, így saját tapasztalat alapján tudta megállapítani, mi is a jó, minek van értelme (Préd 2,1-12). Fontos ez a vizsgálódás, mert gyakran anélkül fogunk bele dolgokba, hogy végiggondolnánk, mi fog ezzel járni. Sok esetben azért teszünk valamit, mert mások is teszik. A fiatalok jó része azért kerül függőségbe, mert az alkoholt, a drogot, a cigarettát társaik biztatására próbálják ki. Nem gondolják végig, hogy ezek a cikkek szenvedéllyé válhatnak. Nem gondolják végig, hogy az ital és a drog méreg, amikor észreveszik, van, hogy már késő. Bár ha felismerjük, hogy rabok vagyunk, még van remény a gyógyulásra, mert az Úr le tudja oldani a köteléket.
Tehát a prédikátor mindent kipróbál, amire lehetősége nyílik, és megtapasztalja, hogy ha Isten nélkül fogunk neki dolgoknak, hiábavalókká válnak, sőt, az életünket is hiábavalóvá teszik. Az Ige által fegyelmezett személy válik képessé jól bánni az élet kínálta lehetőségekkel. Ha nem az Úr irányít, ha nem az Igén mérem le dolgaimat, könnyen kiszolgáltatottá válok, és elveszítem a dolgok fölött az uralmat.  Minden Krisztusban nyeri el igazi célját és értelmét.
Lényeges meglátni a prédikátor szemléletmódját. Úgy áll az élethez, hogy mindent magának akar megszerezni, és itt a probléma. Azért válik minden hiábavalóvá, tehát veszíti el az értelmét, csúszik ki kezünkből az igazi cél, mert magunknak tesszük, amit teszünk. Nézzünk Jézusra, meglátjuk, hogy Ő mindent Isten dicsőségéért tett. Az vezérelte, hogy életével megdicsőítse az Atyát.
Az öncélú, a maga dicsőségéért fáradozó ember kiüresedik. A prédikátor is azért éli át a csömört, mert önmagát helyezte a középpontba. Amikor ezen változtat, helyreáll az élete. A munka sem önmagáért van, hanem azért, hogy szolgálja és segítse az életünket. A munka akkor válik áldássá, ha általa Isten országát igyekszem építeni, ha az Úr szolgálatába állítom. Nagyon fontos megtanulni, hogy minden teremtett dolog akkor válik áldássá, kerül a helyére, ha általa Istent szolgálom, országát építem. Nem az ember van a munkáért, hanem a munka az emberérét, nem a munka a cél, az élet, hanem segíti az életet. A férfi-női kapcsolatban is az a hangsúlyos, hogy felismerjük, nem a nemiség a középpont, nem a házasság a cél, hanem ezek Isten ajándékai, és az Úrtól kapott társsal és a maga idejében válik egymást gazdagítóvá.
Amennyiben Isten szavának a vezetése nélkül indulunk az életnek, és a szenvedélyünk, vágyunk vezet, könnyen elronthatjuk azt is, ami jó, ami áldás. Ezt követően pedig hamar kiábrándulunk. A kiábrándulástól a Krisztust követő, fegyelmezett és mértékletes életmód óvhat meg.  Ha elveszítettük életkedvünket, nem látjuk értelmét a mindennapoknak, keressük Jézust. Benne és általa új értelmet nyerhet az életünk. Ő tud helyes irányba állítani minket. Mennyi kiábrándult, a csalódás vermébe zuhant életet állított talpra az Úr. Hiszen egy leprásnál nem kell reménytelenebb, azonban megmutatta még az ő számukra is az Úr, hogy soha ne adják fel, hanem hívják Őt segítségül, és a remény valósággá válik, az életük ismét teljessé lesz. Kell-e csalódottabb, kiábrándultabb a harmincnyolc éve bénánál, aki már gyógyulni sem akar, amikor Jézus megkérdezi tőle: akarsz-e meggyógyulni?  Ennek ellenére Jézus szava kiemelte a magába süppedtségből, és talpra állította. Így állíthat minket is talpra, halljuk meg szavát, amikor így szól: kelj fel és járj! Mozduljunk meg, és induljunk el Jézus nyomában. Tedd meg az első lépést, mert csak azt követi a második.
Ismét látja János a megnyílt eget - de jó, hogy ebből a földi nyomorúságból, a mindennapok taposómalmából, az irigységből, gonoszságból, tehetetlenségből lehet felfelé tekinteni (Jel 19,11-16). Van egy másik világ, és ha hittel imádkozunk, és olvassuk a Szentírást, megnyílik előttünk. Isten országa ma is feltárul az alázatos szívvel közeledő előtt, szükségünk is van a felfelé tekintésre, mert egyébként elkeseredünk.
János egy fehér lovat lát, és a rajta ülőben az Úrra ismerünk. Nézz fel, és meglátod Őt, a hűt és igazat, aki igazságosan fog ítélni. A sok igazságtalanságot látva már vágyunk arra, hogy jöjjön az Úr és ítéljen, de ne feledjük, Ő nemcsak a másik embert, hanem engem is megítél. Ezért úgy várjam, hogy már most álljak elé és engedjem, hogy megítélje az életem. Ebben az ítéletben még bűnbánatra juthatok, és ha ezt teszem, és vállalom, aki vagyok, bűnbocsánatot nyerhetek. Azért áll a kereszt, mert rajta Ő fizette ki minden tartozásom. Kihullott vére által megtisztulhat a szívem.
Ő Isten Igéje, Ő az, aki megszólít és elhív. Ha hallgatunk szavára és követőivé válunk, ha ma is azt igyekszünk megcselekedni, amit Ő mond, akkor mi is a seregébe tartozunk. Jó az Úrhoz tartozni, vele csatába szállni a bűn, a gonoszság, a megkötözöttségek ellen. Az Ő szavában szabadító erő van.
Ő a királyok Királya, uraknak Ura. Legyen Ő már ma a te királyod is. Engedd át Neki a trónt, és akkor nem félelmetes, nem haragvó királyként kell Vele találkozni, hanem kegyelmes Úrként jelenik meg a számunkra. Bízzuk rá magunkat már ma a kegyelemre.



MILY DRÁGA NÉKÜNK EZ A JÓ HÍR


Mily drága nékünk ez a jó hír,
Mily édes örömtelten zeng!
Halljátok a nagy szabadítást,
Mely Jézusban lett a mienk!
Ó bízd magad e kegyelemre,
Mely gazdagon árad feléd,
Váltságát tedd a magadévá,
Hidd, az számodra is elég.

Leszállott a mennyei fényből,
Elhagyta dicső hazát,
Hogy eltörhesse rabbilincsünk,
Hogy hintsen az éjbe sugárt.
Ó bízd magad e kegyelemre...

Ó jöjj el hatalmas urunkhoz,
Fáradt, szomorú, jer ide!
Érted gyötrődött a kereszten,
Hát bízva jöhetsz elébe.
Ó bízd magad e kegyelemre...

Csak Jézus az, aki segíthet,
Üdvöt nem ad más, csakis Ő.
Itt áll, és türelmesen vár még.
Mit késel? Nincs már sok idő!
Ó bízd magad e kegyelemre...



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése