2015. november 18., szerda

Drága kincs



E
gy csodálatos víziót oszt meg velünk a próféta, az utolsó napokra olyan élet jelenik meg a földön, amit mindenki szeretne, amire mindenki vár (Mik 4,1-8). Azonban ebben a csodálatos üzenetben az a szomorú, miért csak az utolsó napokban, miért a történelem utolsó szakaszában valósul ez meg? Hiszen a lehetőség előttünk áll, élhetnénk békességben, csak az Úrhoz kellene fordulni. A válasz tulajdonképpen meg is van a korábbi kérdésre, azért, mert Jézus nélkül, az Istennek átadott élet nélkül ezt nem leszünk képesek megvalósítani. Az ember csak akkor fog békességben élni, ha meghódol Teremtője és Megváltója előtt.  Igen, mindez akkor lesz valóság, ha átadjuk az uralmat Jézusnak, és engedjük az Ő országát érvényesülni.
A béke korszaka akkor kezdődik meg, amikor a népek özönlenek az Úrhoz. Ehhez az szükséges, hogy rádöbbenjünk, nem elég a tudásunk, hanem az Úrtól kell tanulnunk. Ez a lehetőség már most is adott, mehetünk Jézushoz, és Ő fog tanítani minket az élet útjára. Elénk élte az Úr ösvényét, csak járnunk kellene rajta. Kezünkbe adta igéjét, ami tulajdonképpen egy használati utasítás a földi élethez. Ha nem tudom, hogyan éljek, vegyem kézbe, és tanuljak belőle. Természetesen itt nem egy újabb ismeretanyag elsajátításáról van szó, hanem élő kapcsolatról Jézussal. Mi képtelenek vagyunk Isten útmutatása szerint élni, a bűn uralkodik bennünk, és ez elszakít Istentől. A bűn bekódolta lényünkbe, hogy nincs szükségünk Istenre, segítségre, mert mi magunk is megoldjuk a problémákat. De ez nem így van.
Az Úr Jézus azért jött el, hogy kövessük Őt, és ha ezt megtesszük, átéljük szabadítását, és egy minőségileg új életformát élhetünk meg. Ő ad számunkra biztonságot, Nélküle nem lesz béke sem a földön, sem a szívünkben. Az emberiség azt gondolta, békét fog teremteni, és egyre nagyobb a félelem, a rettegés. Békességről és biztonságról álmodozunk, ezt zengi a propaganda is, és közben mindenütt fegyveresek az utcákon, robbantások, halál és zűrzavar.
Igénk ébresztőt fúj számunkra, azt üzeni: Ébredj, ember, nem tudsz békét létrehozni, de segítségül hívhatod Megváltódat. Ő a békesség fejedelme. Bár meglátnánk, hogy csak akkor van remény békekorszakra, ha Őt elfogadjuk királyunknak, és az Ő nevében járunk. Nincs más megoldás számunkra, csak a Krisztusba vetett hit. Nemcsak népek viszonylatában, hanem személyes életünkre nézve is igaz ez. Ahol Ő uralkodik, ott béke és áldás van.
Ma még mindennek az ellenkezőjét éljük, újabb és újabb fegyvert készítünk a béke érdekében. Azt gondoljuk, fegyverre fegyverrel kell válaszolni, holott az Úr azt üzente, aki kardot köt, kard által veszik el. A fegyverek nem oldják meg a problémákat, csak a krisztusi életforma oldhatja meg. Akik Krisztust követik, az Ő életét valósítják meg. És Ő nem fogott senkire fegyvert, még az ellenségének is megbocsátott, de erre csak Ő képes ma is. Ahol ott a Jézus, ott van békesség, remény, ott élet van.
Azonban jó látni, hogy az Úr az ítélet utáni időkre a béke korszakát, az újrakezdés korszakát ígéri népe számára. Jó ebbe az ígéretbe kapaszkodni, meg kell látnunk, Urunk azt akarja, hogy életünk legyen, és ezt az életet vele és az Ő dicsőségére éljük. Azonban Nélküle ezt nem lehet megvalósítani, csakis Krisztusban és Általa.
Tovább lelkigondozza Timóteust az apostol, mert erre van szüksége (2Tim 1,8-14). A fiatal munkatárs fél, hogy kigúnyolják hite miatt, összevetik Pállal, és kisebbrendűsége érzése lesz. Azonban az Úr nem hagyja magára, az evangélium számára is Isten ereje. Táplálkozz az igével, és szétárad benned, erővé válik.  Mint a szervezetben a vitaminok, amelyek beépülve védik és ellenállóvá teszik a szervezetet. A lelkünket az ige teszi erőssé és ellenállóvá. 
 Pál arról tesz bizonyságot, hogy ő maga is megtapasztalta mindezt, saját életében is jelen van a Krisztus, hiszen Ő szabadította meg és hívta el, az a Jézus, Aki megtörte a halál erejét. Jézus győzött a halál és annak erői felett, akkor is így van ez, ha ma mindenfelé láthatjuk a halál és a pusztulás aratását. Jézus Krisztus az elmúlhatatlan életet hozta el. És ez a miénk lehet lehet Őáltala.
Ezért nézzünk Rá, és ne szégyelljük Őt, mert olyat hozott a földi világba, amire minden ember vágyakozik, de önerejéből nem tud elérni és megvalósítani. Csakis Krisztusban lehetünk szabadok a bűn hatalma alól. 
Ne szégyelljük mi se az evangéliumot, ezt a drága kincset, hanem merjük vállalni, mert ez az emberiség egyetlen orvossága. Igen, ez az orvosság tesztelve van, sokak életében bevált, de merjük vállalni akkor is, ha nem mindenki nézi ezt jó szemmel, ha üldöznek is érte. Pál is börtönben volt, de vállalta Krisztusért, mert Ő is szenvedett érte. A keresztyéneket lehet üldözni, de a drága kincset nem lehet kiiktatni a földről. Jó, hogy itt van, mert általa nyerhetünk új életet. Az evangélium beszél nekünk Isten kegyelméről, és mivel még van kegyelem, van új élet is. A kegyelem azt jelenti, hogy ha megbánjuk bűneinket, az Úr megbocsát, és Vele egy új, győztes életet folytathatunk.
A kincset mi is adjuk tovább, és ne féljünk, mert nem vagyunk magunkban, a Szentlélek Jézus tanítványaiban lakik. A Szentlélek a hívőkben él, ez csodálatos, engedjünk Neki minél nagyobb teret.



ADJ ÚJ ERŐT, URUNK


1.  
Adj új erőt, Urunk, ó, nyújtsd ki szent kezed,
Igéddel ébressz holtakat, szívünkbe’ gyújts tüzet!
Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,
Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!
2.  
Adj új erőt, Urunk, az álmot űzzed el,
Mécsünknek pislogó tüzét Lelked gerjessze fel!
Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,
Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!
3.  
Adj új erőt, Urunk, gyógyírt vár a beteg,
Éhségünk, szomjunk csillapítsd, töltsd ránk Szentlelkedet!
Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,
Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!
4.  
Adj új erőt, Urunk, egész világ előtt,
Hogy megjelentsük szent Neved, s legyen Tiéd a föld!
Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,
Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése