2015. november 9., hétfő

Jó szolgája az Úrnak



A
 próféta megvallja, hogy látomásban mutatta meg tervét számára az Úr (Ám 7,1-9). Ez azt mutatja, hogy bensőséges kapcsolat alakult ki a próféta és Isten között. Mégpedig úgy, hogy az Úr kereste meg Ámószt, Ő hívta el, és azután Ő ápolta ezt a kapcsolatot. De a próféta is szánt időt rá. Mert akkor mutat meg nagy dolgokat Isten, ha szánunk Rá időt. Ő ma is meg akarja mutatni akaratát, életedre elkészített tervét, de szánsz-e Rá időt? Van-e idő az Úr előtt való elcsöndesedésre, bibliaolvasásra? Az ige mélységei akkor tárulnak fel, ha odaszánjuk magunkat a kutatására, ha minél többet vagyunk az Úrral. Mert tulajdonképpen az Úrral való élő kapcsolatról, a Vele való beszélgetésről van szó.
Ezekben a látomásokban a népet érő ítéletes eseményekről van szó, és amint látjuk, ezeknek nem a pusztítás, hanem a mentés a céljuk. Ezeken keresztül keresi a szívüket és a mi szívünket is az Úr. A nehéz helyzetek, a válságok, a kenyérszűke megmozdítja az embert, és elindítja Isten felé. Amikor átéljük a tehetetlenségünket, akkor elindulunk az Úr felé, akkor elismerjük, hogy nem tudunk semmit. A nyomorúság gyakran kimunkálja a magunkban való csalódást, leszállunk a trónról, és elismerjük, mi is csak emberek vagyunk. Bűnös, nyomorult, korlátoktól szenvedő és kegyelemre szoruló emberek vagyunk.
A próféta szíve tele van népe iránti szeretettel, ezért könyörög értük az Úrhoz. Fáj neki a pusztulás, az éhségtől szenvedők látványa. Ítéletet kell mondania a bűnös nép felé, de ő nem örül az ítéletnek, ő a kegyelemnek örül, annak, amikor a nép Istenre talál és átéli, hogy az Úr megkönyörül rajta.
Jó ezt nekünk is látni, az Úr nem azt akarja, hogy elpusztuljon a nép, hanem azt, hogy megtérjen és éljen. Amikor a próféta könyörög a népért, mert látja, hogy nagyon megszenvedi ezeket az ítéleteket, az Úr eltekint tőlük. Isten nem végzet, nem is egy megmerevedett uraság, hanem valóban Atya, Akivel lehet beszélni, Aki maga is látja övéi életét, és ha ott van bennünk a készség a bűnbánatra, Ő megbocsát. De van-e bennem készség, látom-e, hogy azért szól az Úr, mert rossz irányba indultam, és vissza akar segíteni a helyes útra? Izráel előtt is ott a lehetőség a bálványoktól való elfordulásra, de ők ezt nem akarják megtenni. Miért? Mert ez a modern, úgy gondolják, így a jó számukra, és ezért nem hallgatnak a próféta szavára. Azonban egyszer letelik a kegyelmi idő, ezt az északi országrész élete jól példázza. Most még szól az Úr, elmondja, mivel kell szembenézniük, ha nem térnek vissza Hozzá, és ha nem veszik komolyan ezeket az üzeneteket, valóban bekövetkezik az ítélet. Most még az Úr hallgat a próféta könyörgésére, de eljön az idő, amikor megítéltetnek, idegen nép foglalja el az országot, ők pedig fogságba kerülnek. Ha komolyan veszik, elkerülhetik ezt az eseményt. Minden azon múlik, hallgatnak-e Isten szavára, vagy túlságosan biztonságban érzik magukat.
Jó szolgája leszel Krisztus Jézusnak, írja bátorítólag Timóteus számára az apostol (1Tim 4,6-11). Arra gondoltam, vajon milyen szolgája vagyok én az Úr Jézusnak? Szeretnék jó szolgája lenni. Hogyan lehetek? Eléször is fontos, hogy szolgaként lássam magam. Hiszen vére árán megvásárolt a bűn és az ördög hatalmából. Hívőnek lenni pontosan ezt jelenti, nem a magamé vagyok, hanem Jézus Krisztus tulajdona. Ha pedig az Övé az életem, akkor ez azt jelenti, hogy Ő rendelkezik velem. Nem én határozom meg, mit szeretnék, hogyan alakuljon az életem, hanem rábízom magam a gazdára. A rabszolga az urától függött, mindenben az ura akaratát hajtotta végre. Mikor leszek jó szolga? Ha valóban alárendelem magam Neki, és engedem, hogy úgy legyen, ahogyan Ő akarja.
Mikor leszek jó szolga? Ha a hit és igaz tanítás igéivel táplálkozom. Vagyis ha számomra az egyedüli tekintély a Szentírás, ha az élet minden kérdésében hozzá igazodom. Mert az ige az Úr szava. Fontos, hogy ez a szó legyen számomra a táplálék. Jó olvasni, hogy Pál is táplálékként beszél az igéről. Testünket rendszeresen tápláljuk, ma néha túlzásba is visszük és sok gond is származik belőle. Törődjünk többet lelkünk és hitünk táplálásával, fogyasszunk többet az igéből, mert ebből nem lehet túlfogyasztani. Az ige nem rontja el a gyomrunkat.
Pál rámutat, hogy a krisztusi életmód és életút jó és helyes, ezt az életük is alátámasztja. Hiszen Pál sokat szenved az Úrért, ezért a hitért. Mindezt azért teszi, mert felismerte, ez az igazi út, ez az egyetlen út, ami járható, ami életre visz.
A hívő élet nem mentes a harcoktól, Pál is állandóan küzd és fáradozik. Azért küzd és fáradozik, hogy minél több ember hallja az evangéliumot, hallja a jó hírt. Fáradozik, mert a gonosz is munkálkodik. Az ellenség nem tétlen, mindent megtesz, hogy az embert sötétségben tartsa és elpusztítsa. Mi pedig tudjuk, hogy az Úr azonban megmenteni akarja. Az Úr szereti az embert, Fiát adta érte a kereszten, és aki hisz Benne, annak örök élete van. Vigyük ezt a hírt, mert ez reményt jelent mindenki számára.


 Ébredj, bizonyságtévő Lélek!


1. Ébredj, bizonyságtévő Lélek! A várfalakra őrök álljanak, Kik bátran szólnak harcra készek, Ha éj borul le, vagy ha kél a nap. Hívásuk zengjen meszsze szerteszét, Az Úrhoz gyűjtve népek seregét! s
2. Ó, bárha lángod fellobogna S ébredne föl sok nemzet fényinél :/: Ó, bár sok szolga, sarlót fogva, Aratna, mígnem leborul az éj! Urunk, e roppant, ért vetésre nézz: A munka sok, a munkás oly kevés!
3. Küldd útra hírnökid csapatját, És adj erőt onnan felül nekik, :/: Hogy veszni a pogányt se hagyják, És szerteűzzék Sátán seregit. Országod jöjjön el minél elébb, Hirdetve szent neved dicséretét!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése