2015. november 30., hétfő

Kételkedés nélkül



A
 bűnnel az ember nem boldogul, ezt látta Zakariás is; fogság előtt, és azt követőn is jelen volt a nép életében (Zak 5,5-11). A bűn úgy beleivódott a lényünkbe, hogy mi nem tudunk tőle szabadulni. Nincs erőnk hozzá, és nincs ellenszerünk sem vele szemben. A próféták is csak annyit tudtak tenni, hogy bűnbánatra szólították fel Isten népét, azonban ez a felszólítás is csak akkor volt eredményes, ha meglátták bűneiket, és komolyan vették Istene üzenetét. A bűnbánatra való felhívás azt is kifejezi, hogy ezáltal utólag próbálták korrigálni a kapcsolatot Istennel, de ez magát a bűnkérdést nem oldotta meg.
Most Isten megoldásáról kap üzenetet a próféta. Olyan jó látni, hogy amikor mi nem boldogulunk, Isten segítségünkre siet. A fő problémára is van megoldása. Tehetetlenségünket ki tudja javítani. Mert bizony, olyan tehetetlenek vagyunk a bűnnel szemben, de az Úr cselekszik, mindent megtesz, hogy megszabadulhassunk.
Ő maga távolíttatja el a bűnt népe életéből. Zakariás el volt foglalva még a korábbi látomással, azzal, hogy a bűn jelen van az országban, és győzedelmeskedik. Az angyal azt kéri, tekintsen fel. Fontos ez, ne csak lefelé nézzünk, mert elkeseredünk. Ha sok gonoszságot tapasztalunk, elcsüggedünk, reménytelenség költözik a szívünkbe, és úgy látjuk, nincs értelme a küzdelemnek, a szolgálatnak. Ha feltekintünk, akkor meglátjuk az Úr megoldását, és szembesülünk Isten munkálkodásával. Az Úr cselekszik, csak nem mindig látjuk, különösen, ha a környezetünkre nézünk. Az ige azonban kitárja előttünk Isten országának a kapuját, betekinthetünk az Ő világába, és meglátjuk, van megoldás. Isten eltávolíttatja a bűnt. Ez a megoldás, Isten eltávolítja a gonoszságot, tehát nem mi próbálkozunk, hanem engedjük, hogy Ő vegye ki az életünkből mindazt, ami a bűnből való. Az egész Szentírás erről szól, Isten a szabadító, de engedjük, hogy megszabadítson, hogy kivegye a bűnt és mindazt, amivel eddig nem boldogultam, az életemből.
Az asszony képe szimbólum, és azokra a termékenységistenekre utal, amelyek mindig bűnbe vitték Izráelt, amelyek miatt hűtlenekké váltak. Most már nem fogja őket kísérteni, mert az Úr eltávolította. Az Újszövetségben a bűnkérdésre az Úr Jézus a megoldás. Ő magára vette a kereszten, és halálával eltörölte bűneinket. Fontos, hogy adjuk át Neki a bűnt, minden megkötöző erőt, mert azért jött, hogy magára vegye, és elhordozza érte a büntetést. Őérette és Őáltala lehetünk szabadok.
Jakab levelét olvassuk mától, ő nem más, mint az Úr Jézus Krisztus testvére, ám nem erre alapoz (Jak 1,1-8). Jézus szolgájának mondja magát, mert nem az a lényeg, testileg kitől származunk, kinek vagyunk a rokonai, hanem az, hogy szolgája lettem-e Jézusnak. A Vele való kapcsolat határozza meg örök életemet. Azon dől el, hogy üdvösségem lesz-e, hogy miként viszonyulok Jézushoz. Ha átadtam az életem, Övé vagyok, és akkor nem számít, ha a földi életben nem voltam befolyásos, ha az őseim egyszerű emberek voltak. Isten országába nem a földi származás alapján, hanem újjászületés által léphetünk be.
Jakab üdvözletét küldi a tizenkét törzsnek, vagyis a szétszórtságban élő Krisztusban hívőknek. Felismerte, ha személyesen nincs is lehetősége ezeknek a tanítványoknak a felkeresésére, erősítésére, írásban mégis megteheti mindezt. Az írás ma is lehetőséget nyújt a tőlünk távol lévőkkel való kapcsolattartásra és a bizonyságtételre. Sőt, számunkra a digitális technika is nagy lehetőségeket kínál. Felhasználjuk-e ezeket is a bizonyságtételre?
Nem volt könnyű tanítványnak lenni, vállalni Jézust. Különféle támadásoknak voltak kitéve, vagyis a hitük megpróbáltatott. Nem "papírhitvallásuk" volt, hanem élő és ható, hiteles élet és vallomás. Mert a hitüket gyakran kellett állami szervek előtt is vállalni, aki vállalta Jézust, az börtönbe került, sokan már életük odaáldozásával is megpecsételték Krisztushoz való tartozásukat.
Jakab azt kéri, teljes örömnek tartsák a kísértést, ami itt próbának felel meg. Öröm a kísértés, a próba, ami legtöbbször szenvedéssel, hátránnyal jár? Azért írja ezt, mert nem így tekintettek a próbákra, és sok múlik azon, hogyan közelítjük meg a nehéz helyzeteket. Jakab azt kéri, próbának, vagyis Isten általi felkészítésnek tekintsék. Isten felkészíti őket a még nehezebb élethelyzetek elviselésére. Mintegy kiképzésen vesznek részt. Az Úr is kiképezi, felkészíti katonáit, ez a képzés gyakran nehéz, de az Úr jelen van. Nem hagy erőnkön felül kísértetni, nem enged olyan próbákba, amiket nem tudunk elviselni, amibe beleroppannánk. Az Úr nem azt akarja, hogy összeroppanjunk, hanem azt, hogy lelkileg erősebbé váljunk.
Fontos még, hogy ha meglátjuk hiányosságainkat, nem kell megijedni, mert kérhetjük azok kipótlását. Ha nincs bölcsességünk, kérjünk. Az Úr útján nem mi szerezzük be az útravalót, hanem Ő ad meg mindet a számunkra. Azonban, csak akkor kapjuk, ha kisgyermekként Hozzá megyünk és kérünk. Ezzel az Iránta való bizalmunkat erősíti. Ígéretünk is van rá, hogy ő szemrehányás nélkül ad mindenkinek. Nem azt mondja, már rég rendelkezned kellene vele, hanem átnyújtja, tessék, kérted, itt van.
Jakab jól ismerte az Urat, és amit leír, azt a maga életében is megtapasztalta, azért írja nyomatékosan, hogy amit kérünk, azt meg is adja a mi Urunk. Ő ajándékozó Isten, és semmit nem tart vissza, ami áldásul szolgál és javunkra válik, illetve előbbre visz a szolgálatban.
Lehet, hogy azt mondjuk, annyiszor kértem már bölcsességet vagy mást az Úrtól, és nem kaptam meg. Ez a levél rámutat, nem az Úrral, hanem velem van a baj. Mert csak akkor kapok, ha hittel kérem, ha nem kételkedem benne, hogy meg is kapom. Valóban hiszem, hogy az Úr képes megadni, amit kérek? Vagy kérem, de nem igazán hiszem, hogy meg is kapom? Az Úr Jézus azt mondta, hogy egy mustármagnyi hit is elegendő, mert nagy erő rejtezik benne. Ha tehát hiszem, amit mondok, az megtörténik.


Hinni taníts, Uram, kérni taníts!


1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet, Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!
2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy, Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!
3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengeségemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!
4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelmesen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése