2017. augusztus 13., vasárnap

Győztes élet



A
 mai igerészt olvasva, arra gondoltam, vajon minket hogyan lát az Úr (Zof 3,1-20)? Mai népét hogyan jellemzi? És személy szerint, mit mond rólam? Mert nem az az érdekes mit mondanak mások, mi a véleménye a barátunknak vagy az ellenségünknek. De mit mond az Úr? Jeruzsálemről nagyon kemény véleményt formált, ők biztos nem így látták magukat. Tiltakoztak az ellen, hogy lázadónak, szennyesnek, erőszakosnak nevezzék őket. Mi is tiltakoznánk ez ellen, mert mi nem jól látjuk önmagunkat. A helyes képhez tükörre van szükség, és az Úr ad tükröt, az igét, ha beletekintünk, meglátjuk azt, akik valójában vagyunk. A legnagyobb gond, hogy ezt is félre tudjuk magyarázni, a Szentlélek munkája az, amikor elfogadjuk az ige értékelését.
Nem hallgatott a szóra mondja az Úr. És bizony ez gyakori probléma, és azt jelzi, hitben kiskorúak vagyunk. Mert a kisgyermek az, aki nem hallgat a szóra. Úgy gondolja, ő mindent tud, mindenhez ért, így nincs szüksége tanácsra.
Bízok én mindig az Úrban? Júda nem bízott Benne. Miben mutatkozott meg, nem fordult az Úrhoz, nem kérte segítségét, és nem várt rá. Inkább más népektől kért támogatást. Kivárom-e mindig Isten beavatkozását?
Mint igehirdető is tükörbe kell néznem, de mindenkinek, aki olvassa a Szentírást. Nem önkényesen, a magam elképzeléseimhez igazítva magyarázom az igét. Bizony ez nagy veszély. Az igével akarjuk magunkat igazolni, azonban az ige nem igazol mindent.
Azonban nem az ítéleté, hanem az ígéreté az utolsó szó. Csodálatos ígéret, a népeket is megtisztítja az Úr, és ők is segítségül hívják Őt. És ez az Úr Jézusban beteljesedett. Már a nem zsidó népek is segítségül hívhatják az Úr nevét. Ő a mi reménységünk. Általa tisztulunk meg bűneinktől.
Nagyon jó a záró szakasz: Ne félj, Sion, ne csüggedj el! Veled van Istened az Úr. Igen soha ne feledjük, hogy az Úr övéivel van. Az egyház, a hívő ember nem egyedül bandukol az úton, hanem az Úr vezetésével, és az Ő oltalma alatt. A nehéz helyzetekben sem kell csüggedni, mert nem a magunk ereje, képessége számít, hanem az Úr. Meg kell tanulnunk minden élethelyzetben Őreá bízni magunkat.
Ő erős, igen, ezt soha ne feledjük, nem az én erőm fordulnak meg a dolgok. Sőt akkor vagyok igazán alkalmas eszköz, ha átélem erőtlenségem. Mert akkor a kegyelemre támaszkodok. És az egyház nem támaszkodhat sem a hatalomra, sem a pénzre, semmilyen emberi erőre, csak egyedül a kegyelemre.
Repesve, és ujjongva örül neked. Hát ez csodálatos örömhír, ha senki nem örülne nekem, az Úr örül, ujjongva örül. Különösen, ha hazaérkezem, amikor visszatérek, mint a tékozló fiú. És az Atya valóban annak örül, hogy hazaérek, nem a külsőnkre, és nem is arra figyel milyen állapotban jövünk, hanem bűnbánattal és hittel térjünk haza.
Pál tovább beszél a feltámadásról, de most már a test feltámadásáról, és annak alapja az Úr Jézus feltámadása (1Kor 15,35-58).  Jó, hogy erről is lehet beszélni. Pál számára nincs tabu téma, bármit kérdeznek, igei alapokon válaszol. A feltámadás nem kérdés, csak a hogyan. És ezt a hogyant válaszolja meg Pál. A természetből veszi a példát. Rámutat, hogy a vetőmag is elrothad, de belőle új növény támad. A régi, a földi test elpusztul, de az Úr új testet ajándékoz mindazoknak, akik már ebben az életben új teremtéssé lettek.  Lényeges, hogy a halállal a személyiségünk nem semmisül meg, az feltámadáskor új testbe fog öltözni.
A lelki életre is igaz, nincs élet meghalás nélkül. A régi, az ó embernek meg kell halnia, így tehát a keresztyén élet nem valaminek az elsajátítása, hanem Isten Szentlelke által újjászült, és alakított tanítványság.
Mit mond el róla Pál? Minőségileg lesz új. Ez azt jelenti, nem lesz már romlandó. Vagyis, mivel Isten a bűnt, a halált és az ördögöt megsemmisíti, nem lesznek ezek már jelen. Az új testben az új földön fogunk élni. Itt már nem lesz jelen a bűn, a betegség, az öregség és a halál. Itt az élet teljességével találkozunk, és Isten lesz, minden mindenekben.
Pál arról beszél mindenkinek a neki megfelelő testet alkotta meg az Úr. Isten odafigyel ránk, ezért a nekünk megfelelő testet alkotta meg. Segít önmagam elfogadásában, hogy egyedi vagyok, ebben a testben tudom az Atya akaratát megvalósítani.
Test és vér nem örökölheti Isten országát. Tehát oda ez a bűnös test, és semmi, ami a bűnből származik nem mehet be.  Csak újjászületett emberek léphetnek be oda. Azok, akik a földi életben megtapasztalták bűneik bocsánatát, és Jézust követték.
Jézus Krisztusban teljes a diadal, legyőzte a halált, és Általa mi is győzhetünk a bűn és a kísértések felett.  A győztes Jézus által, győztes életet élhetünk.


GYŐZHETETLEN ÉN KŐSZÁLOM


1.  
Győzhetetlen én kőszálom,
Védelmezőm és kővárom,
A keresztfán drága árom,
Oltalmamat Tőled várom.

2.  
Sebeidnek nagy voltáért,
Engedj kedves áldozatért,
Drága szép piros véredért,
Kit kiöntél ez világért!

3.  
Reád bíztam én ügyemet,
Én Jézusom, én lelkemet,
Megepedett bús szívemet,
És szegény árva fejemet.

4.  
Irgalmazz meg én lelkemnek,
Ki vagy Ura mennynek, földnek!
Könyörgök csak Felségednek,
Én Megváltó Istenemnek.

5.  
Mutass, Jézus, kies földet,
Lakásomul adj jó helyet,
Ez életben csöndességet,
Jövendőben üdvösséget!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése