2017. augusztus 27., vasárnap

Van Embered!



S
okan azt gondolják, bármit megtehet az ember, Isten nem törődik vele (Péld 6,12-19). Még a zsoltárok közt is találunk olyat, amelyikben a szerző a gonosz, istentelen emberek sikerén kesereg. Úgy gondolja, ők mindent megtehetnek, figyelmen kívül hagyhatják Istent, minden sikerül nekik. Azonban minden kérdésben az ige tükrébe kell tekintenünk, az Urat kell kérdeznünk, vajon Ő hogyan is látja. Mi is Isten véleménye? Az Úr a bűnt gyűlöli, és mindent megtesz ellene. A bűnt nem Isten hozta a világba, hanem a gonosz csempészte be, az ember engedetlenségén keresztül. Amikor Ádám engedetlenné vált Istennel szemben, és a kísértőre hallgatott, elszakadt Teremtőjétől, és a bűn belépett a szívébe és megfertőzte.
Azóta Isten keresi a fertőzött szívű embert, mindent megtesz érte, mert minket szeret. De nem erőszakkal avatkozik közbe, hanem igéjén keresztül. Olyan helyzetekbe vezet, ahol találkozunk az igével, ahol megszólíthatók vagyunk.
Amikor úgy tűnik, Isten nem törődik a gonoszsággal, hagyja, hogy a bűn mindent elárasszon, akkor ez nem így van. Odafigyel ránk, de ad időt a bűn útján járónak a megtérésre. Azt akarja, hogy mindenki maga ismerje fel, hogy rossz úton jár, és azt is, hogy ez nem jó, és akarjon erről letérni. Amikor ide eljutunk, Isten elénk jön, segít.
Azonban olyan kevesen döbbennek rá, hogy a bűn útja pusztulásba visz. Isten szeretne ettől megmenteni, elkészítette az életre vezető keskeny utat, megkereshetjük a szoros kaput, és beléphetünk rajta. De az idő letelik, aki nem megy be a szoros kapun, az elveszik. Vannak, akik úgy gondolják, ráérnek, azonban életünk ideje nincs a kezünkben. Bármikor elkérhetik a lelkünket, és ne legyünk bolondok, hanem okosak, akik a vagyonnál, hatalomnál, érvényesülésnél is többre becsülik az örök életet. Mert mindent itt hagyunk. A másokat eltipró, rosszindulatú ember élete is letelik, és ő is itt hagy mindent. Egyedül a kegyelmet vihetjük magunkkal, az Úr áldozatára való hivatkozást. A vér ereje marad meg, ami jelzi: az Úr eltörölte vétkeimet, és megbocsátott.
Nem szabad elfelejteni, hogy van, amit gyűlöl az Úr, és számon fogja kérni. A vérontást komolyan veszi, mert Isten ajándéka az élet, nincs jogunk azt elvenni. Mert elvenni könnyű, de visszaadni már nem tudjuk. A vérontásra is a bűnbánat az egyedüli megoldás, amikor felismerem, mit tettem, megvallom, és kérem az Úr Jézust, hogy törölje el bűneimet.
Urunk felmegy Jeruzsálembe, és nemcsak az élet napos oldalán állókat látja meg, hanem észreveszi a sötét részen élő embereket is (Jn 5,1-15). A templom közelében ott a Bethesda, ahol szenvedés, nyomor, kilátástalanság található. Nyomor a köbön, mondhatnánk. Igyekszik is mindenki elkerülni. Ki szeret az elfekvőben sétálgatni? Jézus azonban nem kerüli el. Bemegy a nyomor közepébe, és reményt, életlehetőséget hoz a számukra. Aki feltekint, mint a pusztában a kígyómarás idején a keresztre, az meggyógyul. Aki hittel feltekint, meglátja Jézusban Istent, az életet. Mert Jézus az egyedüli reménység. Olyan jó, hogy nem kerüli el a kiábrándult, az életbe belefáradt, megkeseredett embereket sem.
Mindenek ellenére ezek az emberek várnak, várják, majd csak történik valami, megmozdul a víz, és sikerül elsőként belekerülni, és meggyógyulnak. Azonban ki tudja, csak a harmincnyolc év alatt volt-e valaki, aki gyógyultan távozott? Azonban reménykedtek, vártak, és ez éltette őket. És nem hiába vártak, mert ha nem is a víz mozdult meg, de csoda történt, Jézusban Isten tett látogatást közöttük. Igen, Isten nem idegenkedik az ilyen helytől, nem fintorog a szagok miatt, hanem esélyt ad egy új életre. Bárhol legyél, és élj bár a legrosszabb körülmények közt, talán már senki nem táplál reményt veled kapcsolatban, Jézus megáll melletted. Azért teszi, hogy élj a lehetőséggel, kiálts Hozzá, hívd segítségül.
Akarsz-e meggyógyulni? - kérdezi az Úr. Természetesnek gondolnánk a választ: Akarok! De nem ez hangzik el. Miért? Harmincnyolc év hosszú idő, és ez az ember nem Istenre várt, hanem emberekre. És mivel nem akadt senki, aki bevitte volna a tóba, megkeseredett. Aki emberekben bízik, csalódik, és megkeseredik. Nincs embere, mondja, mást hibáztat, ahelyett, hogy meglátná az Emberét! Isten adott neki egy Embert, ott áll, kinyújtotta már felé a kezét. Jézus az Emberünk. Látod-e Őt? Még mindig keseregsz, panaszkodsz? Lásd meg, itt van az Úr, nem vagy magadra hagyva, Ő megment téged. 
Jézus megparancsolja: Kelj fel, vedd az ágyadat, és járj! És megtörténik a csoda, nincs szükség a víz megmozdulására, mert Jézus szava az ember energiáit mozdítja meg. Jézus szava elég! Képessé tesz arra, amire eddig képtelen voltál. Jézus a csoda! Lásd meg, Ő Isten csodája, és amikor befogadjuk, akkor az életünkben is megvalósulhat a csoda. Új emberré lehetünk Általa.
Megdöbbentő, hogy a gyógyulása után csak ténfereg ez az ember, nem követi Jézust, és nem is érdeklődik Utána. Pedig az a természetes, hogy akit az Úr megszabadít, az már hálából Neki akar élni, az nem tud Nélküle meglenni.
Jézus kegyelme, hogy megkeresi ezt az embert, nem akarja, hogy elkallódjon. Nem a kallódásra vagy a visszaesésre szabadít meg. Törődik vele, és lelkigondozza őt. Világossá teszi számára, hogy meggyógyult, de ha visszatér a régi életébe, vagy ha nem vállalja azt, Aki meggyógyította, rosszabb történhet vele. Mi lehet rosszabb harmincnyolc évnyi magatehetetlen állapotnál? Lehet rosszabb? Igen! Az örök élet elvesztése, a kárhozat. Jézus az életet hozta le a földre, és aki ezt elfogadja, annak üdvössége van, de Jézus nélkül kárhozatban marad az ember.



Krisztus, ki vagy nap és világ


1. Krisztus, ki vagy nap és világ,
Minket sötétségben ne hagyj!
Igaz világosság te vagy,
Kárhozatra mennünk ne hagyj!

2. Téged kérünk, szent Úr Isten:
Oltalmazz minket ez éjen;
Nyugodalmunk benned légyen,
A mi lelkünk el ne vesszen!

4. Mi szemeink ha alusznak,
Szíveink rád vigyázzanak;
Te hatalmadnak ereje
Légyen híveid őrzője!

6. Parancsoljad angyalidnak,
Hogy mireánk vigyázzanak,
A mi gonosz ellenségünk
Messze távol járjon tőlünk!

8. Dicsőség légyen Atyának,
Ő szent Fiának, Krisztusnak,
Szentlélekkel egyetemben,
Örökkön-örökké! Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése