2017. augusztus 24., csütörtök

Imádság háza



A
 tiszta életre és a tanítványságra veszélyek leselkednek (Péld 2,16-3,18). Az ördög szét akarja rombolni a házasságokat, családi kapcsolatokat, erre hívja fel a figyelmet Salamon. Kísértéssel kell a fiatal nemzedéknek szembenéznie, ám lehet győzni felette. Nem kötelező elesni és a világ szellemiségét követni, maradhatunk hűségesek Istenhez és ahhoz a társhoz, akit Isten ajándékozott a számunkra. Nagy erőforrás az a hit és meggyőződés, hogy a társamat Isten ajándékozta nekem. Tőle kaptam, és ezt az Úr előtt is megerősítettük. Isten egybeszőtte az életünket, egymással és Önmagával is. Erős három szálból készült kötéllé fonta. Az a kapcsolat élő és erős, amelyben jelen van az Úr.
A tévutaktól, rossz kapcsolatoktól az Úrtól való bölcsesség, az Ő személyes jelenléte, a Vele való élő kapcsolat tud megoltalmazni. Ez azt is jelenti, hogy Isten még a házasságra való készülődés közben is tanácsol. Aki figyel rá, azt elvezeti ahhoz a személyhez, akit elkészített a számára. A naponkénti szoros kapcsolat, az igével való táplálkozás tisztogatja látásunkat, erővel és türelemmel ajándékoz meg. Olyan jó tudni, hogy életünknek ezt a területét is az Úrral járhatjuk végig. Családi életünket is tanácsolja, igéje a lámpás, ami elegendő fényt áraszt ahhoz, hogy ne tévedjünk el.
Jó olyan családban felnőni, ahol igei alapon készítenek fel az életre. Mert fontos, hogy olyan útravalót is kapjunk, ami nem a világ látása, törekvése, vagyis emberi bölcsesség alapján készít fel az életre, hanem az Úrtól kapott bölcsességgel. Egy-egy megtanult aranymondás sok erőt, sőt, válságos pillanatokban a gyermekkorban megtanult ige, a magunkba szívott lelkiség reménységet kínál. Jó azoknak a fiataloknak, akik lelki nevelésben is részesültek. Nemcsak az anyagi javakban részesültek, hanem  megismerték Istent, megtanultak bízni Benne. Mert az tud teljes szívvel bízni Istenben, aki maga is megismerte Őt. Nagyon lényeges Isten személyes ismerete, ami azt jelenti, nem csak megtanultam Felőle dolgokat, nem elsajátított, mások véleményére alapozott hitem van, hanem élő kapcsolatban vagyok Vele. Isten élő valóság, mennyei Édesatyám, akit szeretek, mert emberré lett értem, és megváltott a kárhozattól.
Aki ismeri Isten lehetőségeit és hatalmát, az mindent Őreá bíz. Már nem a magam eszében bízok, hanem egyedül az Úrban. A magam esze megtéveszt, hiszen a bűn az értelmünket is átjárja. Ezért a legjobb az értelmünket is az Úr kezébe, az ige bölcsessége alá helyezni. Minden utadon gondolj Rá. Ez azt jelenti, hogy eleve olyan utakra megyek, ahol Rá gondolhatok, ahová Ő is velem jön. De azért kérdezzük meg magunktól: valóban mindig Rá gondolunk? Nem történik meg, hogy néha nem is gondolunk Istenre? Nem kísért meg, hogy a saját tervünk kiváló, nincs szükség Isten segítségére, vezetésére? Az Úrra való támaszkodás maga az élet, hiszen Ő az élet forrása.
Az Úr Jézus felment Jeruzsálembe a páska ünnepére, de nem a városban gyönyörködik, nem is a kereskedelmi központokat látogatja meg, hanem a templomba megy (Jn 2,13-3,21). Ez a hely vonzza Őt, mert ez az Atya háza, az imádság helye. Jézus az imádság által van állandó kapcsolatban az Atyával. Ezen a helyen gyógyulhat az életünk. A templomban éljük át, hogy az Úr közel, átölel, ebben a csöndben megcsendül a csend. És jó, amikor megcsendül, amikor nem zavarja semmi ezt az áhítatot. Van-e csend a szívünkben? Van-e hely az Úr számára?
Azonban a templomban nincs csend, a pogányok udvara kereskedőkkel telt meg. Imádság hangja helyett állatbőgés van. Az Úr kiszorult erről a helyről. Amikor Isten kiszorul a Szentlélek templomából, a szívünkből, azt elárasztja a világ. Ha az Úr kikerül, állatok lepik el a lényünket. Állati ösztönök kerekednek felül, a régi ember irányít.
Az Úr Jézus ezt nem tartja természetesnek, nem is halad a korszellemmel, hanem hatalommal lép fel, kiűzi mindazt, ami nem odavaló, aminek nem ott a helye. Mi az az életemben, aminek nem volna ott a helye? Milyen bálványok lopakodnak be? Ma szintén azt látjuk, hogy a pénz az egyházban nagy szerepet kap. Fontosabbá vált az Úrnál, inkább rá építenek, mint Isten kegyelmére. De van szabadítás. Jézus azért jött, hogy idegen istenek hatalmából kiszabadítson. Féltő szeretettel vesz körül, és megtisztít. Amikor kiűzi az állatokat, a pénzváltókat, csodálatos látvány tárul elénk. Jézus marad ott a középen, a kereső lelkek csak Őt látják. Ezzel demonstrálja: akkor van rendben az életünk, ha Ő jelen van. Csak Őreá van szükségünk. Engedjük megtisztítani szívünket. Engedjük, hogy átvegye az irányítást.
Jó látni, hogy a templom felszabadul, és ismét az imádság házává válik. Azonban azt tudnunk kell, hogy a kitakarított dolgok ismét visszakerültek. Mert a vezetőknek csak a haszon volt a fontos. Az eltávolított bálványok is, ha nem ügyelünk, visszaköltöznek, mint ahogy az Úr Jézus is mondta, a kitakarított, de lakó nélkül maradt házba hetedmagával tért vissza a gonosz. Nem elég kitakarítani, hanem be kell engedni Jézust. Ő tartja távol a gonoszt, ha jelen van, Ő nem nyitja ki akárkinek az ajtót.
Jó látni, hogy van egy hívő, tudós ember, aki keresi Jézust. Meg akarja Őt ismerni, tud már néhány dolgot, de jobban meg akarja Őt ismerni. Kész éjjel felkeresni, bár valószínűleg a félelem is munkálkodott benne. De megy Jézushoz.
Jöjj Hozzá, amint vagy! Megtudja, hogy újjá kell születnie. Nem érti, de az Úr megvilágítja. Isten munkája ez. A Szentlélek végzi el. De enélkül nem láthatjuk meg Isten országát. Nem elég a belépőhöz egy gyülekezeti tagság, hanem megtérésre van szükség. Isten munkája, amikor Jézusban felragyog a Krisztus, és az Ő vére megtisztít. A Szentlélek Isten döbbent rá bűneinkre, és munkálja ki bennünk a bűnbánatot. Az újjászületést nem lehet kikerülni, ha mégis elkerüljük, kívül maradunk Isten országán. Ahogy ebbe a világba beleszületünk, úgy kell Isten országába is megszületni. Isten munkája nélkül észre sem vesszük, hogy jelen van Isten országa. Ha Ő nem szólít meg, csak ezt a világot látjuk, és szegény marad az életünk.
Elhangzik a hatalmas ige, a Biblia lényege: Isten úgy szereti a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Csodás üzenet. Isten szeret engem, és azt akarja, hogy ne vesszek el. Ezért adta oda halálra a Fiát. Jézus nélkül elveszek, Általa élek. Jézus életébe került az örök életünk.
Jézus a világ Világossága, belevilágít életünk sötétségébe, de az a kérdés, mit szeretek: a világosságot vagy a sötétséget. Jézus az Élet, válasszuk Őt!


Jöjj, királyom, Jézusom!


1. Jöjj, királyom, Jézusom! Szívem, íme, megnyitom. A gonosztól óvj te meg, Meg ne rontson engemet.
2. Véreddel, mely el-kifolyt, Mosd le rólam, ami folt; Élet útját megmutasd, Én meg nem találom azt.
3. Gyógyítsd meg sok nyavalyám, Enyhíts szívem bánatán; Kétség, gond ha gyötrenek, Biztasd nádszál hitemet.
4. Van hatalmad rá, tudom, Míveld, édes Jézusom: Hit, remény és szeretet Töltse be a szívemet.
5. A keresztet te adod, Adj hozzá alázatot: Hordjam olyan csendesen, Mint egykor te, Mesterem.
6. Majd ha véget ér a harc S megpihentetni akarsz: megragadom jobbodat, S mennyországod béfogad.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése