2017. december 20., szerda

Azt kellene mondanotok ...



A
mikor kinyitjuk a Bibliát, az Úr szól hozzánk, az Írás az Ő szava, így állt hozzá Ezékiel is (Ez 46,16-24). Bármilyen témáról legyen is szó, úgy adja tovább a népnek, hogy az az Úr szava. Amit a próféta mond, az nem magánrendelkezés, amit vagy elfogadok, vagy nem, attól függően, hogy egyetértek-e vele. Ilyen lelkülettel üljünk mindig a Szentírás mellé, és hallgassuk az igehirdetést. Az Úr szól, nekem szól, és azért mondja, hogy vegyem komolyan, hogy tegyem is, amit hallok.
Most Izráel népének vezetője hallja meg a vagyonhoz, az örökségükhöz való útmutatást. Minden, amivel rendelkezik, Isten ajándéka, a föld és minden, amije van. Erre vigyázni kell, nem lehet elkótyavetyélni, felelős érte. Ami az Úrtól való örökség, az visszaszáll a fejedelemre a megajándékozottól is. Tanít megbecsülni a saját tulajdont. A sajátunkat és a másét is, a nép tulajdonára, földbirtokára is oda kell figyelnie, felelős érte. A nép örökségét meg kell őrizni, ne szorítson ki senkit a maga tulajdonából. Az Istenre figyelő élet vigyáz a másikra, nem a minden enyém szemlélet vezeti. Ha ezzel a felfogással élnénk, nem volna annyi túlhalmozott vagyon és sok nélkülöző. Az megszabadít az önző magatartástól, és felelőssé tesz a másik ember iránt. Nem vezethet a mindent megszerzés vágya, mert minek nekem minden. Nincs mindenre szükségünk, amit a világ kínál. Az Úr pedig megadja övéinek mindazt, amire szükségük van.
Isten országában rend van, és ez a szent helyen is érvényesül. Nem lehet fejetlenség, és nem keveredhet a szent a közönségessel. Mennyire nincs már rend az életünkben, gyakran még az istentiszteleten sem. Az Úr házában nem szükséges eszközeinket is magunkkal visszük, pedig ott nincs másra szükség, mint halló fülekre. Amikor az Úr házába megyünk, az elérhetőség a fontos. Isten szól, én pedig fogjam az adást. Hogyan válok elérhetővé? Isten igéje, a Biblia által. Ő azon keresztül akar megszólítani, elérni. Legyünk hát elérhetőek, tartsuk magunknál, és olvassuk az igét.
Nekünk olyan jó, hogy már közvetlenül megkereshetjük az Urat. Nincs szükség papokra, közbenjárókra. Áldozatot sem kell bemutatnunk, mert megtette ezt az Úr Jézus Krisztus, amikor önmagát adta bűneinkért, hogy kiszabadítson e jelenlegi gonosz világból. Ez az áldozat tökéletes, ezt nem kell ismételni, nem kell hozzátenni, és bármikor elérhető. Az Úr keresztjébe kapaszkodhatunk a legreménytelenebb helyzetekben is.
Mennyire a mai valóságot írja le Jakab (Jak 4,13-17). Pont így gondolkodunk és élünk. Eltervezzük, hogy ide vagy oda megyünk, üzletet bonyolítunk le, fürdőben, tengerparton töltjük a hétvégét, teleírjuk határidőnaplónkat, már a jövő évre is. Mennyire meg vagyunk győződve arról, hogy minden úgy lesz, ahogy elterveztük, velünk nem történhet semmi. Megtervezzük már előre a következő évet, pedig azt sem tudjuk, a következő nap mit hoz. Az ige figyelmeztet: álljunk meg, és terveinket tegyük az Úr kezébe. Forduljunk Hozzá alázatos szívvel, és kérdezzük: mi a terved, Uram, az életemmel? Mert hiába ismeretes már előre több hónap programja, és tudjuk, hová fogunk menni, mit fogunk tenni, de ha felborul minden egy pillanat alatt, mit teszünk?
Átalakítja az ige a gondolkodásunkat: azt kellene mondanotok. Igen, új gondolkodásra van szükség. Mégpedig az Isten akaratához igazított gondolkodásra. Kezdjük minden napunkat úgy: ha az Úr akarja és élünk. Rábízom magam, és amit ad, amennyit enged az Úr, azt elfogadom hálás szívvel. Nincs bennem zúgolódás, mert nem magam akarom megvalósítani, hanem az Úrtól kapott küldetést betölteni. Azt is jelenti mindez, hogy este az Úr kezébe teszek mindent, és úgy fekszem le, hogy ha az Úr akarja, és holnap még itt leszek, akkor viszem az evangéliumot, végzem, amit rám bízott.
Hogyan éljük meg, ha az üzleti út helyett a kórházba kell menni, vagy ha elszólítanak egyik percről a másikra? Hogyan megyek? Van üdvbizonyosságom? Tudom, kivel és hová megyek? Megtapasztaltam már az Úr kegyelmét? Mindez úgy történik meg, ha megvallom Előtte bűneimet. Mindehhez azonban megállásra és csendre van szükség. Álljunk meg az Úr előtt, gondoljuk végig az életünket, és ragadjuk meg az Ő kegyelmét.
Az utaimat is Vele járom? Ha bármi ér, ha rossz hírt közölnek velem, vagy be kell feküdni műtétre, ahová senki nem kísérthet el, Vele megyek? Mert az Úr Jézus ott is jelen lehet, és jelen is van. Övéit soha nem hagyja magára. Belőle meríthetünk erőt, és Ő ajándékoz meg békességgel.
Azt kellene mondani: ha az Úr akarja és élünk. Ezt mondjuk, így tervezzük meg az életünket? Számolunk azzal, hogy bármikor minden megváltozhat? Jakab rámutat: pára az életünk, rövid ideig látszik, aztán eltűnik. Mindenkinek el kell mennie, és senki sem marad itt. Mégis sokan úgy élnek, mintha nem múlna el a földi életük. Jó felkészülni, keresni az Urat, és akaratával összhangba kerülni. Mert mire is rohanunk, ha éppen nem élünk? Lefoszlik rólunk minden elismerés, hatalom, nem visszük magunkkal anyagi javainkat. Annyira testünk táplálásának élünk, költünk rá rengeteget, de törődünk-e lelkünkkel, kapcsolatunkkal? Mert a kapcsolatok a lényegesek, az, amit adunk magunkból a másiknak, amit itthagyunk. Mert értéke a hitből származó cselekedeteknek van.
Szánjunk minél több időt az Úrra, engedjük, hogy igéje által kijelentse magát, és feltöltsön. Azért kaptuk éveinket, hogy minél jobban megismerjük Őt és országát. Majd amit megismertünk, amit Tőle kaptunk, azzal szolgáljunk, azt adjuk tovább. Az Úr Jézus is megélte mások felé Isten országának erejét. Ha kellett, gyógyított, szabadított, de ha arra volt szükség, jó és gyógyító szót mondott. Megállt, amikor a tanítványok úgy gondolták, hogy most nem lehet megállni, mert mindig az emberre, a szenvedőre, a bűn rabjára figyelt, akin segíteni akart. A tanítványoknak mindig oda kell figyelni az őket körülvevő világra, de nem úgy, ahogy ma tesszük, nem irigy és sóvárgó szemekkel, a világ kincseire vágyakozva, hanem úgy, hogy meglátjuk a kereső, a lelkében szomjas, kiábrándult embert. Ha meglátjuk, álljunk meg, és segítsük a szíveket megújító, szomjat eloltó forráshoz, Krisztushoz őket.


 Örök élet reggele


1. Örök élet reggele, Fény a véghetetlen fényből, Egy sugárt küldj ránk te le, Kik új napra ébredénk föl; Fényed lelkünk éjjelét Űzze szét.
2. Jóságodnak harmata Gyarló életünkre hulljon, :/: Szívünk, mely kiszárada, Vigaszodtól felviduljon, S híveid közt légy jelen Szüntelen.
3. Bűn ruháját vessük el A szövetség vére által, :/: Vétkeink fedezzük el Tőled nyert fehér ruhánkkal, Hogy hitünk legyőzze majd Mind a bajt.
4. S majd vezess az égbe föl, Irgalomnak napvilága, :/: Könnyek gyászos völgyiből Üdvösségnek szép honába, Hol az üdv és béke majd Egyre tart.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése