2017. december 1., péntek

Énekelj az Úrról!



M
ilyen jó, az Úrnak gondja van övéire, igét ad nekik, és általa táplálja őket (Ez 32,1-32). A tizenkettedik hónap első napján szólt az Úr, és ma is tizenkettedik hónap első napja van. Csodálatos egybeesés, amely jelzi: ma sem feledkezik meg rólunk Isten. Ma is van szava hozzánk. A hónapot Vele kezdhetjük. Azt a hónapot, amelyben koncentráltan szól az ige és halljuk az Ő szavát. Ebben a hónapban emlékezünk meg a világtörténelem legnagyobb csodájáról, Isten emberré lett az Úr Jézus Krisztusban. Üdvözítő született, nekünk született. Nem kell várni a megmentőt, mert már eljött. Csupán hittel befogadni kell Őt az életünkbe. Sokan várnak valamiféle problémamegoldó szuper személyiséget, de ne várjunk senki mást, mert bárki megváltóként tűnik fel, az csak megtévesztés. December üzeni: itt van Isten köztünk, imádjuk Őt, és hívjuk segítségül. Nincs olyan személyes vagy egyetemes probléma, amire ne lenne Nála megoldás. Szava, az Ige segítséget nyújt minden ember számára. Általa megismerhetjük Őt és akaratát.
Ezékiel pontosan feljegyezte, mikor szólt hozzá az Úr, így később is pontosan fog emlékezni rá. Arra gondoltam, mi is segíthetjük az ige olvasását jegyzeteléssel. Felírhatjuk mindennap azt, ami megszólít, amikor olvasom a Bibliát. Azért jó ez, mert napközben is, és napok múlva is elővehetem, felidézhetem Isten szavát. Megerősítés is az ilyen jegyzet, mert nyomon tudom követni, hogyan is kalauzol az Úr. A nehezebb időszakban pedig új erővel tölt fel a korábbi ige. Bizonyságtétel is lehet, ha másoknak is elmondjuk: amikor én is hasonló helyzetben voltam, az Urat kerestem, és Ő meghallgatott, és választ is adott.
János apostol is feljegyezte az első találkozását Jézussal, és úgy gondolom, sok erőt is merített abból a napból, a találkozásból. Az Úr szava világos, eligazít a legsötétebb pillanatokban is. Erő van benne, ami továbbsegít, amikor feladnánk. Gyorsan fel akarjuk adni a keskeny úton való járást, olyan könnyen belefáradunk a tanítványságba, azonban az Úr közel jön, megszólít és továbbsegít. Ma is azt üzeni: ne add fel, bízz Bennem! Ő látja az előttünk való utat, és ha Mögötte haladunk, nem fogunk eltévedni.
Jó az igén tájékozódni, mert ha a világra tekintünk, félelmeink támadnak. Annyi gonoszság vesz körül bennünket, az ördög nagyon belelendül, de az ige fénysugarat küld nekünk. Rámutat: akitől ma retteg a világ, aki megfélemlít, annak is le fog járni az ideje. Félelemben tartották az élők földjét, de most ők is ott vannak a sírban. Akitől ma rettegünk, az holnapra eltűnik. De akiben ma bízunk, akire támaszkodunk, annak is lejár az ideje. Ne engedjük magunkat megtéveszteni, és ezért csak az Úrban bízzunk. Elég az Ő kegyelme, segítsége, oltalma. Nincs az Úrhoz fogható. Ne emberektől várjuk életünk jobbra fordulását, hanem mindenkor az Urat keressük, mert Ő nincs távol. Figyeljünk Rá, hallgassunk szavára, és az élet ajándékát kapjuk.
Az imádkozás, a másokért való közbenjárás nem egyszeri alkalom (Kol 1,9-23). Az apostol nem hagyja abba, hanem mindig könyörög értük. Mit kér? Azt, hogy tökéletesen megismerjék Isten akaratát. Ez a legfontosabb, azért imádkozik. Minél jobban megismerni Isten akaratát, ez a cél, ez vezérel mindennap, ezért vesszük kézbe az igét. Kérdezzük: mi a terved, mit akarsz, Uram, hogy cselekedjem?
Isten akarata nem elméleti, hanem gyakorlati. Azt jelenti, hogy amit megértek az igéből, ahhoz igazodom. Úgy élek, ahogyan azt mondja. Mert ha tanítvány vagyok, nem mindegy, hogyan élek. Isten transzparense a hívő ember ebben a világban. Nem mondhatom, magánügy, azt teszek, amit akarok. Nincs olyan, hogy szabadságos hívő élet, és ez különösen vonatkozik a szolgálattevőkre is. Bárhol vagyunk, bármerre járunk, tanítványok maradunk. Soha nem mondhatjuk, letelt a munkaidőm, most már magánember vagyok. A megváltott ember mindig Isten gyermeke, ezért Isten Lelke által éljünk is úgy, mint Isten gyermekei.
Egy csodálatos Krisztus-himnuszt vet papírra Pál apostol. Ő mindig Jézust látja a szemei előtt, a létező legnagyobb kincs a számára. Mindenben Őt látja, és Vele van tele a szíve. Róla énekel, ezért nem figyel a bilincs okozta sebekre, nem zúgolódik azért, hogy fogságban van. Lássuk meg mindig az Urat, énekeljünk Neki és Róla. 
Jézus a Szabadító, Aki kiragadott a sötétség hatalmából. A kifejezés jelzi, hogy csakis külső erő emelhet ki abból a sötétségből, a bűnök mélységéből, amiben vagyunk. Magunkat nem vagyunk képesek kiemelni, megmenteni. Egyedül az Úr Jézus képes ezt megtenni. Erős kezével megragad, és ha kézbe vesz, senki nem ragadhat onnan ki.
Jézus segítsége igazi megoldás. Nemcsak kiemel a bűnből, hanem átvisz Isten országába. Egy új világba kerülök, ahol szabadon élhetek Az Úr kegyelme segít az új életben, a növekedésben.
Minden Jézusról szól, minden Érte van. De Róla szól az életem is? Érte élek? A kereszt a békesség forrása, ott békülhetünk meg az Atyával bűneink bocsánata által, és ott békülhetünk meg magunkkal és a másik emberrel is.



A BÉKE MESSZE TŐLED

1.  
A béke messze tőled, szíved örömtelen.
A lépted is oly fáradt, szemed de fénytelen.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

2.  
Csak Jézus ad nyugalmat, midőn a harc kemény.
Megfáradott szíveknek Ő éltető remény.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

3.  
Sok vérező sebéből üdv árad, isteni,
Ki Őt be nem fogadta, a jót nem ismeri.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

4.  
Te küszködöl magad csak, ha bűn szívedre tör,
S bukásod és kudarcod úgy szégyenít, gyötör.
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!

5.  
Mi az igaz? Tűnődöl, s a kétkedés epeszt,
Jézus az út, igazság s az élet, Őt keresd!
Ó, hogyha hinni mernél, ragyogna rád csoda:
Többé te nem keresnél más életet soha!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése