2017. december 4., hétfő

Keresztre szegezett adóslevél



N
emcsak a nép, hanem a pásztorok is kapnak üzenetet (Ez 34,1-10). Az Úr az Ő életüket is mérlegre teszi, számon kéri munkájukat. Isten szól a mai pásztoroknak, lelkészeknek, gyülekezetvezetőknek. Nekem is szól. Tükröt tart elénk, melybe pillantva meg kell látni magam, hogyan végzem a szolgálatot, miként tekintek a nyájra? Emberek, akikből megélhetek, vagy rám bízottak, akinek meg kell mutatni az üdvösség útját? Milyen könnyen megkísért a gondolat, hogy mi akarunk a másikból élni, ahelyett, hogy értük élnénk, úgy, ahogyan a jó Pásztor, az Úr Jézus Krisztus is tette. Ő értünk adta az életét.
Konkrét dolgokat kér számon az Úr a pásztoroktól. Odafigyeltek-e a betegekre, a gyöngékre és az eltévedtekre. Odafigyelek-e én rájuk? Odafigyelünk-e ma egymásra, fontos-e, merre jár a másik? Mindenki maga dönt, merre megy, de elmondjuk-e az örömhírt? Az Úr segítségével próbáljuk elmondani, miért is az a keskeny a jó út. Sokan csak formálisan keresztyének, nem ismerik igazán az Úr igéjét, és magát az Úr Jézust sem. Így azután nyitottakká válnak mindenféle hamis tanításra. Mi azonban merjük vállalni az evangéliumot. Nincs más megoldás, mint Jézus. Nagyon lényeges, hogy az életünk is erősítse meg a mondanivalónkat. Látszódjon, hogy valóban Jézus az élet, a lényeg.
De vajon látszódik-e, hogy teljes mértékben az Úrra bízom magam? Nem pánikolok, nem aggódom a megélhetésem felől. Hányszor olvassuk, hogy ne féljünk, ne aggódjunk, mégis az aggodalom látszódik rajtunk. Biztosítékokat keresünk, pedig az Úr imádságában a mindennapi kenyerünket kérjük, vagyis a mai napi adagot, mindig az aznapit. Elmondjuk, de biztos bízunk is abban, hogy megkapjuk a mai ellátást? Szeretjük előre bebiztosítani magunkat, sok napra valónk van félretéve. Mit is szólnánk, ha csak a mai napra valóval rendelkeznénk? Tele volna a szívünk továbbra is örömmel, és bíznánk Atyánkban, hogy mára is kirendeli azt, amire szükségünk van?
Az Úr azt mondja, hogy bocsássunk meg ellenségeinknek, imádkozzunk értük. Így cselekszünk? A saját gerendánk eltüntetése fontosabb, mint a másik szálkájával való foglalkozás? Urunk könyörüljön, hogy így nézzünk szembe az életünkkel, kérjük, hogy könyörüljön rajtunk, tisztítsa meg a szívünket, és ragyogtassa fel általunk dicsőségét.
Aki Krisztus nélkül jár a világban, bármilyen jól alakuljon is a sora, pásztor nélkül bolyong. Mert az Úr nélkül nem találjuk helyünket a világban. Amíg nem ismerjük Őt, rossz irányba haladunk. Hányszor érezzük magunkat elhagyatottnak, kiszolgáltatottnak, mindez azért, mert ha nem léptem még be az atyai ház ajtaján, elhagyatott vagyok. Vannak hamis pásztorok, ez a világ úgy tünteti fel magát, mint akinek gondja van ránk. Sok mindennel elhalmoz, és sokan elhiszik, hogy ők a fontosak, minden értük történik. De nem így van, a fogyasztás a lényeg. Azért kínál sok mindent a világ, hogy általa magához láncoljon, elterelje a figyelmünket Istenről, örök életről, és a kárhozatban tartson. Nem azért ad meg mindent ez a világ, mert rólunk akar gondoskodni, vagy azon fáradozik, hogy jobb legyen az életünk. Nem, a világ belőlünk él. Fogyasztóvá tesz, és arra igyekszik, hogy ezt az állapotot minél tovább fenntartsa. Azonban, ha már nem tudunk költeni, nem tud még több mindent lehúzni rólunk, elengedi a kezünket. Akkor fogunk rádöbbenni arra, hogy mennyire eltévedtünk, és magunk vagyunk.
Azonban az ige arról tesz bizonyságot, hogy Isten soha nem hagy magunkra, nem hagy sorsunkra, hanem mindig keres, utánunk jön. Azért szólítja meg Ezékielt, és küld általa üzenetet, hogy még abban a nehéz helyzetben is meglássák, hogy Isten ott van. Isten közel jött hozzánk Jézus Krisztusban. Ő mindennap megszólítható, mivel a mai nap a miénk, ne halogassuk tovább, hívjuk most segítségül Őt. Ne bolyongjunk céltalanul egy kis meleget csenve az adventi vásárokon, bevásárlóközpontokban, hanem induljunk el az Úr Jézus felé. Ő vár, és nem bóvlit, hanem életet kínál. Ráadásul bűneink bocsánatáért és az örök életért nem kell fizetnünk, mert az már ki van fizetve. Az Úr a kereszten minden adósságunkat törlesztette. Így csak el kell fogadni az ajándékot. Advent nem a csillogó vásárokról szól, hanem arról, hogy Isten ajándékba adja Fiát, Jézust, és általa az életet. Ragadjuk meg most ezt.
Pál apostol erőteljesen a keresztre irányítja figyelmünket (Kol 2,8-15). Nézd a kereszten függő Jézust, le ne vedd Róla a szemed, mert akkor eltévedsz. Figyelmeztetése ma is aktuális, hiszen nemcsak az ő korában, hanem ma is meg akar a gonosz téveszteni minket. Olyan bölcsességet kínál, ami emberi bölcsességen alapszik. És ahogy akkor, úgy mai is nem csak kívülről jönnek a megtévesztő gondolatok, hanem belülről. Vagyis olyan közegből, akik beletartoznak az egyházba. A zsidók atyáik hagyományaihoz akarták az első keresztyéneket visszatéríteni. Pál azt kéri, hogy ezekre ne figyeljenek oda, csak egyedül az evangéliumra. Az igéről a hagyományokra tették a hangsúlyt. Ma is vigyáznunk kell, mert nem mindenki számára tekintély a Szentírás. Tudományos művek igyekeznek csupán emberi alkotásként feltüntetni. A gonosz trükkje ez, mert ha a Bibliát lehúzza az emberi alkotások szintjére, nincs lámpás, nincs, ami világítana, ami egyetlen tekintélyként eligazítana. Ige nélkül pedig sötétben bolyongunk, és könnyű tévútra téríteni az embert.
A tanítvány mindig Krisztushoz igazodik. Mindenféle tanítást Őhozzá mér. Ez lényeges, minden gondolatot vigyünk Hozzá, és minden kérdésben csakis az Ő szavát fogadjuk el mérvadónak. Saját életünket is igazítsuk az Úrhoz. Nem az a lényeg, mit mondanak ma az emberek, hogyan oldják meg problémáikat, hanem az, mit mond az Úr Jézus, milyen tanácsot ad ma a számomra. 
Azért jöhetünk Hozzá, mert Benne lakik Isten teljessége. Amikor az Úr Jézus elé állunk, Istennel találkozunk. Így az Ő szava megbízható. És ha szemeinket a keresztre szegezzük, meglátjuk, hogy Ő az életét adta értünk. Nem véletlenül feszítették meg. Nem egy tragikus hős Ő, hanem önként adta az életét halálra, hogy megmentsen általa.
Ha levesszük szemünket a keresztről, nincs megoldás a bűneinkre. Akkor még mindig adósak vagyunk. Azonban megláthatjuk, hogy az Úr minden adósságot kifizetett. Az adóslevelet odaszegezte a fára, véréve írta rá: ki van fizetve. A gonosznak nincs követelése, és Isten sem ítél el, mert volt adósság, nincs adósság. Jézus elrendezte, Isten eltörölte, és szabad lehetek. Azonban lényeges felismerni a bűneimet, és odamenni alázattal, a kereszt tövébe borulni. Nekem kell kimondani: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Jézus nélkül elveszett ember vagyok. Áldott az Isten, mert nem hagy elveszni, hanem megoldást, szabadítást készített.
Isten a gonoszon diadalmaskodott, így élhetünk győztes életet. Természetesen, nem a magunk erejére, hanem Krisztusra támaszkodva. Ő a főparancsnok, és így az Ő vezetése alatt, az ige és az imádság által harcolhatjuk meg harcainkat. Mert Isten gyermeke az Úr katonája. Vele ma is győzhetek.

MAGÁRA VETTE

Magára vette szennyes ruhámat,
megbékítette Istent, Atyámat.
Megbékítette, megbékítette Istent, Atyámat!

A kín, az átok én bűnöm ára,
de Ő felvitte a Golgotára.
De Ő felvitte, de Ő felvitte a Golgotára!

Bűn büntetését kereszten értem,
magára vette a szenvedésem.
Magára vette ,magára vette a szenvedésem!

Szerelmes szíve szakadt meg értem,
de eltörölte mind, mind a vétkem.
De eltörölte, de eltörölte mind, mind a vétkem!

Jézus, te drága, mit adjak néked?
Összetört szívem hozom elébed.
Összetört szívem, összetört szívem hozom elébed!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése