2019. május 9., csütörtök

A Lélek gyümölcse


A
z első három vers folytatása az előző szakaszban olvasottaknak (Énekek 6,1-12). A vőlegény elment, és most a kérdés: hová ment? Már eddig is láttuk, hogy a másik hiánya fontos, ha nincs a közelünkben, hiányzik, keressük. Így van ezzel a menyasszony, vagy már feleség is. Gondol a másikra távollétében. Az élet gyakran elválasztja egymás mellől azokat, akik összetartoznak, azonban a fizikai távollét nem jelent lelki távollétet is. Gondolok a másikra, vajon hol van, nem szorul-e segítségre. Jó lenne, ha most is mellettem volna.
Az Úr Jézus Krisztus sincs mellettünk fizikailag, nem látjuk Őt, de vágyakozom Utána. Ő visszament az Atyához, de ez nem választ el Tőle. Igéje által Vele lehetek. De vágyakozom-e Utána? Akarok-e minél többet Vele lenni? Hiányzik-e az igeolvasás, a gyülekezet, amikor akadályoztatva vagyok, és nem tudok elmenni, vagy valamiért elmaradt a csendesség? Az igazi szeretet nem tud meglenni a másik nélkül, és jó, ha ez az Úr iránt is ott van a szívünkben. Hiányzik az ige, hiányzik az Úr szava, nem tudok nélküle élni.
A menyasszony tudja, hol a vőlegény, merre kell keresni. Nem tűnt el, nem változott meg, ahol korábban tartózkodott, ott kell most is keresni. Így mi is tudjuk, hol kell az Urat keresni. Megtalálható Ő mindenki számára, aki igazán, aki teljes szívből keresi Őt. Rajtam áll, hogy keresem-e. Ha igen, ha meg akarom Őt találni, akkor az lehetséges. Hol találhatom? Az igében. Csak vegyem kézbe a Szentírást, és eljutok Jézushoz. Az Úr maga is segíteni fog, vezette a bölcseket is, és odataláltak a gyermek Megváltóhoz. Kijelenti magát a keresőnek, vagyis beszél magáról, lépésről lépésre ismerteti meg Önmagát velünk. Mindig tudhatom, hová kell fordulni. Ő mindig megközelíthető. Ha távol gondolom, akkor sem Ő van távol, hanem velem van a baj. Talán már minden fontosabbá vált, mint a Vele való kapcsolat, de ezen lehet változtatni. A mai élet kapcsolatellenes, minden azon van, hogy a kapcsolatok megromoljanak. Nincs idő egymásra, de tehetünk ellene. Fel kell ismerni, hogy a legfontosabb az Úrral és az egymással való kapcsolat. Azért vagyunk, hogy az Úr Jézussal kapcsolatba kerüljünk, és aztán ápoljuk ezt.
Jó látni, hogy a vőlegény ismét ugyanazokkal a szavakkal jellemzi kedvesét.  Az idő múlhat, de ő most is ugyanúgy látja őt, mint korábban. Számára ma is ugyanolyan szép és vonzó, mint megismerkedésükkor. Ez fontos, az évek múltával is ugyanúgy lássam a másikat. Ma is ugyanolyan szépnek, vonzónak látom? Ma is ugyanúgy, vagy még jobban szeretem? Igénk szerint nem múlik a szeretet, hanem egyre inkább erősödik. Ma is ugyanaz a másik, nem a test változását látja, hanem a belső növekedést. A lélek gazdagodása, az evangélium jelenléte a külsőt is széppé, ragyogóvá teszi. A belső tartalom hatással van a külsőre is.
Én az övé, ő az enyém, évek múltával is. Így áthatjuk egymást. Egymáséi vagyunk, senki és semmi nem lopakodik közénk, nem válik fontosabbá, mert az Istentől kapott társ kiegészít, megtalálom benne mindazt a gazdagságot, amire szükségem van. Ebben a vallomásban újra megjelenik a kapcsolat védelme. Minden idegen hangra nemet mondanak, mert ők egymáséi. Nem gyengül a kapcsolat, hanem erősödik. Az évek múltával is bizonyosak, hogy őket Isten egymásnak adta. A kezdeti bizonyosság megerősödik, és a nehéz pillanatokban biztos talajt jelent.
A Lélek szerint éljetek, írja az apostol, és ez nagyon fontos üzenet. Isten gyermekei a Szentlélek vezetése szerint élnek. Aki újjászületett, már nem a testhez igazodik, hanem Isten Lelkéhez. Nem a világ, a meg nem tért emberek életvezetése lesz a minta, nem rájuk figyelünk, hanem az Úr szavára. Pál határozottan kijelenti: Isten gyermekei nem élhetnek a test uralma alatt. A test mindig a középpontba akar kerülni. Test szerint élni azt jelenti, a test diktál. A test vágyai, kívánságai hatnak ránk, és mi igyekszünk azoknak eleget tenni. A világ a testről szól. Mert ez jelent üzletet. Minél nagyobb figyelmet fordítunk a testünknek, annál nagyobb bevételhez jut a világ.
Elcsendesedve gondoljuk át, a test vagy a Lélek és az Úr dolgai kapnak-e nagyobb szerepet az életünkben. Mennyi időt fordítunk magunkra, a testünk dolgaira, és mennyit az igére és lelkünk ápolására?  Nézzük meg azt is, mire költünk többet: a lelkünkre vagy a testünkre? Valószínűleg arra jutunk, sokkal többet foglalkozunk testünk dolgaival, mint az Úrral.
A test szerinti életre jellemző, hogy mindig mi vagyunk a középpontban. Látszódni kell, állandóan meg akarunk felelni  az embereknek. A testnek való megfelelés utáni vágy sodorta a galatákat is a törvény felé.
A Lélek szerinti élet azért fontos, mert az másabb, mint a test szerinti. A test szerinti élet tulajdonképpen még a régi, a Krisztus nélküli ember életvitele. Pál rámutat, hogy akik a test szerint élnek és cselekednek, azok nem öröklik Isten országát. Tehát világosan láthatjuk, nem mindegy, hogyan élünk. Nem dőlhetünk be sátán tanácsának, aki azt suttogja, elég, ha meg vagy keresztelve és konfirmáltál, úgy élhetsz, ahogy neked tetszik. Nem választhatjuk ketté az életet egy templomos és egy templomon kívüli részre. Isten gyermeke mindenütt ugyanaz. A templomon kívüli élet válik bizonyságtétellé és beszél Isten munkájáról. Ott válik láthatóvá, hogy történt bennünk valami. Pált még nem is látták Júda gyülekezetei, de már tudták, hogy megváltozott, már nem ellensége, hanem szolgája a Krisztusnak. Honnan tudták? Az életéről. Mások elmondták nekik, hogyan él már Pál.
A Lélek szerinti élet gyümölcstermő élet. Ez a gyümölcs a szőlőre hasonlít. Egy fürt, amelynek sok szeme van. Ez a gyümölcs a Krisztusban élő ember életében megjelenik. Ez nem emberi produkció, ez nem cselekedet. Én nem tudok tenni azért, hogy ez a gazdag tartalmú gyümölcs megjelenjen, ez terem magától. Az Úr úgy beszélt övéiről, mint szőlővesszőkről, amelyek állandó és élő kapcsolatban vannak Vele, a tőkével. És azért teremnek, mert a tőkében vannak. A szőlővessző magától terem, mert ez van belekódolva. Amíg a tőkén van, amíg kapcsolatban van Vele, teremni fog. Így a mi életünk is, amíg kapcsolatban vagyunk az Úrral, termő élet. Ha nincs termés, a Vele való kapcsolatunkat vizsgáljuk meg. Benne vagyok-e még a Tőkében, mert Jézus hangsúlyozta, maradjatok énbennem és akkor teremtek sok gyümölcsöt. Jézus nélkül nincs gyümölcs, terméketlenek vagyunk.


Szentlélek végy körül bennünket

1. Szentlélek, végy körül bennünket, Szenteld meg szívünket, :/: Készíts neved imádá-
sára, Magasztalására, Hogy téged szívből imádhassunk, Hálákat adhassunk: Hisszük,
a mi szánknak szózatja Egeid meghatja.

2. Szentlélek, mi imádunk téged, Valljuk istenséged. :/: Hisszük, hogy az új ember szíve
saját kezed míve. Te vagy a hitnek mind szerzője, Mind elvégezője, Te gyújtasz szí-
vünkben világot, Forró buzgóságot.

3. Szakaszd el hát most is szívünket, Minden érzésünket :/: A sok hiábavalóságtól, E
csalárd világtól, Hogy az Igének hallgatói, Légyünk megtartói; Mely szívünkben gyöke -
ret verjen, Gyümölcsöt teremjen.


      Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése