2019. május 27., hétfő

Győztes Úr


M
ég mindig tart a felkészítés, nem mehetnek be azonnal a földre, meg kell ismerniük Isten törvényeit, ami majd életük alapját képezi (5Móz 11,1-12,19). Meg kell magát Istent ismerniük. Nem elméleti oktatás ez, hiszen a felnőttek maguk tapasztalták meg az Úr jelenlétét, élték át hatalmas tetteit. Ti már ismeritek, mondja Mózes, Isten jeleit és tetteit, mert látták mindazt, amit az elmúlt években véghezvitt értük. Isten mindig népe érdekében cselekedett. Megszabadította őket Egyiptomból, kettéválasztotta a Vörös-tengert, tapasztalták Isten gondviselését. Sok csodát átéltek, de valóság volt az ítélet is a lázadókkal szemben. Látták, hogy Isten megbünteti az engedetlenséget. Minket is úgy szólít meg az ige, mint akik régóta ismerjük az Urat. Láttuk sok értünk végzett csodálatos tettét,  áll már a kereszt, ahol az életét is odaadta értünk. Sőt, saját magunk a jelenben is megtapasztaltuk, hogyan vezet a Jó Pásztor. Mert nem csupán a múltból fennmaradt történetek mutatják meg az Urat, mert Ő nem múlt, hanem jelen. Igen, Ő ma is munkálkodik, mert él, és ezért élő és személyes kapcsolatban lehetünk Vele.
A személyes kapcsolatra utal a szeretet, szeresd az Urat, a te Istenedet. Személyes kapcsolat nélkül a törvény megtartása kényszer lenne, de így belülről fakad. Átélem az Úr szabadítását, és ezért szeretem Őt. Mindazért, amit elvégzett, amit tett az életemben, hálás vagyok, és szeretem, mert ő előbb szeretett engem. Naponta keresem Őt, átélem közelségét, hallom a szavát, és megtapasztalom munkáját, és mindez erősíti a szeretetet. Akit ismerek, akivel kapcsolatban vagyok, akivel jó a kommunikációm, azt egyre jobban szeretni fogom.
A kapcsolatnak a birtokba vett földön is tartania kell. Nem arról van szó, hogy ott már megállnak a saját lábukon, nem, minden attól függ, figyelnek-e Istenre, teszik-e, amit mondott. Az igének, az Úr rendelkezéseinek a megtartása teszi őket erős népét. Isten szava biztonságot és stabilitást ad. A világ mindig változik körülöttünk, de aki az igéhez szabja magát, az kiegyensúlyozott lesz, és bizonyságtétellé válik mások felé is. Az engedelmesség fontos Isten országában, ha azok lesznek, világítani fognak, kívánatos lesz Isten más népek számára is. Meg fogják tapasztalni az Úr áldását, azt, hogy az Ő országában minden másképp működik, mint ott, ahol nincs jelen a mindennapi életben. Isten gondját viseli annak a földnek, milyen csodás üzenet ez, Ő gondját viseli ma is népének. Nincs szükség a félelemre, az aggodalomra, mi lesz velünk. Ha engedelmesek vagyunk, ha arra figyelünk, amit Ő mond, gondoskodik rólunk.
Veszélyek azonban mindig lesznek. Vigyázzatok, a szívetek el ne csábítson benneteket. A szív elcsábítható, de vigyázhatok rá. Ez lényeges, vigyáznom kell a szívemre. Ezt nekem kell megtennem. A gonosz sok mindent bevet, hogy elcsábuljunk, és dolgok, hamis Istenek fontosabbak legyenek az Úrnál. Nem is mindig nyíltan jön a csábítás, hanem becsomagolva, beleépítve környeztünk szokásaiba, és azt gondoljuk, az jó. Hogyan vigyázhatunk, miképp őrizhetjük meg magunkat? Úgy, ha mindent az igével mérünk össze. Nem az a lényeg, mások miként vélekednek, de mit mond az Úr? Mindig ez a kérdés, és ha az ige szavának engedünk, nem fogunk eltévedni.
Lényeges az is: nem mindegy, hogyan tisztelik az Urat. Nem lehet minta a pogány népek istentiszteleti szokása. Ott és úgy tiszteljék, ahogyan az Úr kijelentette nekik. Ma is az a lényeg, hogy az Úr kijelentéséhez igazodjunk. Azt tegyük, amit mond, és úgy imádjuk, ahogy kéri. Isten Lélek, ezért Lélekben és igazságban kell Őt imádnunk. Tehát nem a magam módján, hanem ahogyan Ő kéri. Tiszta a tisztátalannal nem fér meg, az Úr azt várja, hogy vigyük Elé az életünket, kérjük szívünk és kezünk megtisztítását. Mert az Úr nem kultuszt kíván, hanem valódi szeretetet és kapcsolatot. A kapcsolatot pedig új teremtésekkel tartja fenn. Azokkal, akik Krisztusban megtisztultak, és elindultak a megszentelődés útján. Az igazi istentisztelet Krisztusban megy végbe. Megújult élet által. Arra hív, hogy más emberek legyünk, és engedelmességben járjunk.
Az Úr Jézus előbb felment a hegyre, azután kiválasztott tizenkét tanítványt, a bővebb körből (Mk 3,13-30). Mielőtt ilyen komoly döntést hoz, elcsendesedik a hegyen. Nem látszatra válogat, nem emberi mérték, elvárás szerint dönt. Mindent megbeszél az Atyával. Ez számunkra is útmutatás és bátorítás. Menjünk mindig Urunk közelébe, keressük Őt, kérjünk Tőle útmutatást, és csak azután döntsünk. Úgy választja ki őket, hogy előbb elfogadja, amit az Atya mond. Isten őket hívja, őket akarja a tanítványi körben, és akkor igen, Atyám. Az Úr Jézus mindenben Istenre hangolódik, és igent mond az Atya akaratára.
A tizenkettőt felkészíti, majd kiküldi az Úr. Felkészíti őket arra, hogy képviseljék Őt a világban. Hatékony képviselet lesznek, mert az Úr hatalmat ad nekik arra, hogy életek változzanak, gyógyuljanak, tisztuljanak szolgálatuk által. Isten országának bűn feletti, életet helyreállító erejét kell megjeleníteni. Mit viszek én bele a világba? Hogyan képviselem én az Urat? Az Úrnak ez a helyreállító, bűn felett győztes hatalma megjelenik-e általam? A bennem élő Krisztus által én hatok a környezetemre, vagy a környezetem hat rám, és formál át a maga képére? A tanítványokat azzal bízza meg az Úr, hogy legyenek hatással. Van-e nekünk életátalakító hatalmunk? Megtapasztalják-e az egyház munkássága által Isten hatalmát az emberek? Mert az Úr munkája nem épületekben, pénzben, vagyonban, politikai döntésekben nyilvánul meg. Isten hatalma az egyéni életekben, a szívekben végzi el munkáját.
Júdás története figyelmeztetés. Nem elég Jézus közelében lenni, hallani és látni Őt. Be kell engednünk a szívünkbe. Mert Jézus közelében is el lehet veszni.
Az ördög koncentrált támadást indít az Úr ellen. Senkinek nem tetszik, amit csinál. Családja őrültnek tartja, az írástudók pedig megszállottnak. Az ördög van Vele, mondják. Így akarják hitelteleníteni. Ne csodálkozzunk, ha minket is ér támadás, ha nem tetszik az életünk vagy a szolgálatunk. Ha összhangban vagyok az Úrral, az igével, nem számít, mit mond a környezet. Merítsünk erőt abból, hogy az Urat is támadták. Sátán célja a kereszt eltüntetése. Nem akarja, hogy általa megbocsáttassanak bűneink, és Isten gyermekeivé legyünk. Sátán irtózik a megszentelt életű emberektől.
Csodálatos hír, az Úr Jézus erősebb az ördögnél, megkötözi őt, és azért tud adni szabadítást. Jézus minden tette hirdeti: sátán ideje lejárt, Jézus az erősebb, Ő a győztes. Azonban mivel az egész világ még a bűnben él, sátán a fentebb említett tényt elrejti, és úgy mutatkozik be, mintha nem lenne legyőzve. Azonban mindig az ige kijelentésére, és magára az Úr Jézusra figyeljünk. Ha levesszük Jézusról a szemünket, elbukunk, mert megtéveszthetők vagyunk. Jézus azonban győzött, és ebből meríthetünk mi is. Győztes Urunk van. Győzelmét a kereszten aratta. Ma is a kereszt a győzelem helyszíne.


Áll a Krisztus szent keresztje

1. Áll a Krisztus szent keresztje Elmúlás és rom felett, Krisztusban beteljesedve Látom
üdvösségemet.

2. Bánt a sok gond, űz a bánat, Tört remény vagy félelem: Ő nem hágy el, biztatást ad:
Békesség van énvelem.

3. Boldogságnak napja süt rám; Jóság, fény jár utamon: A keresztfa ragyogásán Fénye-
sebb lesz szép napom.

4. Áldássá lesz ott az átok, Megbékéltet a kereszt; El nem múló boldogságod, Békessé-
ged ott keresd!

5. Áll a Krisztus szent keresztje Elmúlás és rom felett, Krisztusban beteljesedve Látom
üdvösségemet.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése