2019. június 8., szombat

Jézus útvonala


I
sten népe között más szokások uralkodnak, mint a világban (5Móz 22,13-29). Itt érték az ember, van felelősségvállalás. Az Úr nem engedi, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön a másik. Védelmezi az ige a feleséget, a nőt. Nem lehet csak úgy elbocsátani, rágalmazni a házastársat. Isten országában a házasság megbecsült kapcsolat. Isten védi a házasságot. A házasság Istentől kapott intézmény, a társ ajándék. Nem a válás az elsőfokú megoldás, hanem a kapcsolat gyógyítása.
Lehet azért tenni, hogy ne romoljon meg a kapcsolat. Azt olvassuk, a férj meggyűlöli a feleségét, valami nem úgy alakul, ahogyan elképzeli, vagy egyszerűen múlnak az évek, és változik a társ. De ne feledjük el, mindketten változunk. Azonban az Úrral való kapcsolat által és az egymással való közösségben át lehet hidalni a problémákat. Amikor megtapasztjuk évek múltán az Úr türelmét, szeretetét, nagy kegyelmét, a másikhoz is másképp állunk. Nagyon fontos beletekinteni az igébe, mert benne láthatjuk meg saját hibáinkat, bűneinket. Azt is felismerjük, hogy nemcsak én bocsátok meg a másiknak, hanem a másik is gyakorolja az elengedést.
Ha valaki házasságban élővel alakít ki kapcsolatot, mindkét fél felelős. A farizeusok már nem tartották ehhez magukat, ők csak a nőt akarták elítélni, az Úr Jézus azonban kegyelmet gyakorolt vele szemben. Megbocsátotta a bűnét, és új élet irányába segítette. Csodálatos, hogy az Úr az ilyen jellegű bűneinket is magára vette. Ez nem azt jelenti, hogy nem bűn a házasságtörés, hanem azt, hogy aki ezt felismeri és megvallja, az bocsánatot nyer. A bűnbocsánat pedig már egy új életre jogosít fel, ami azt jelenti, többé nem akarok elkövetni ilyen vétket. A bűnbocsánat mindig azt jelenti, most már tudom, hogy bűn, amit tettem, és többé nem teszem. Tehát nem azt jelenti, hogy Isten megbocsát, és ezért továbbra is folytathatom, amit eddig. Ez nem megtérés, ez nem Jézus-követés. A megtérés azt jelenti, többé már nem élek úgy, ahogy korábban éltem testi vágyaim, kívánságaim szerint.
A tanítványok visszatértek az Úr Jézushoz a küldetésből (Mk 6,30-44). Tőle indultak, és Hozzá térnek vissza. Nem az embereknek számolnak be eredményeikről, hanem az Úrnak mondják el tapasztalataikat. Isten országában nem a pletyka a főszereplő, mindent az Úrnak mondhatunk el. Ő küld, így Neki számolok be. Amikor ezt teszem, imádkozok, és közbenjárok egyúttal azokért, akiknek bizonyságot tettem. Mivel az Úr küld, Neki tartozok beszámolóval.
Az Úr elvitte őket egy puszta helyre, azt akarta, hogy csak Vele legyenek. Szükséges félrevonulni, és csak az Úrral lenni. Az Úr csak rájuk akar most figyelni, és közben ők is csak Jézusra figyelnek. Nem engedi, hogy bármi elterelje a figyelmüket. A csendesség is ezt jelenti, csak az Úrral vagyok, figyelek arra, amit mond. Engedem, hogy Lénye átjárja a szívemet.
Olyan jó látni az emberek Jézus utáni vágyát. Mint a forrásvízhez a szarvas, úgy igyekeznek Jézushoz. Az sem számít, hogy gyalogolni kell. Nem érdekesek az egyéb programok, félreteszik a munkát is, mert Jézus, a Vele való találkozás mindennél fontosabb. Mondhatnánk: Isten országa és az üdvösség lett mindennél fontosabb. Választ kell találni az örök élet kérdésére. A munkát el lehet halasztani, de a halált nem. És ha úgy halok meg, hogy nem ismertem meg Isten kegyelmét, elveszek.
Az Úr meglátta ezt a szomjúságot, nem azért esett meg rajtuk a szíve, mert elfáradtak a gyaloglástól, hanem a belső szomjúság látványától. Azt látta, hogy nincs élő víz. A farizeusok, papok nem tudják ezt a szomjat csillapítani. Vajon mit lát ma az Úr a szívünkben? Hogyan lát minket?
Tanítja a sokaságot, ez az első, Isten dolgait megismertetni az emberekkel. Itt most nem a gyógyításé a főszerep, hanem a tanításé. Meg kell ismerniük az Atya akaratát és üdvtervét. Egész nap Vele vannak és hallgatják. Akarnak tanulni Jézustól. Mennyit tudok én az igével eltölteni? Akarok-e az Úrtól tanulni? Ott van-e a vágy bennem akarata megismerésére? Felteszem-e mindig a kérdést: ebben a dologban mit is mond az Úr? Az ige hogyan látja ezt a témát, és milyen választ ad nekem?
A tanítványok az est közeledtével úgy látják, meg kell szabadulni az emberektől. Talán sértődés is van bennük, mert úgy indult a nap, hogy Jézus ma csak az övék, csak velük foglalkozik. Erre utánuk jött ez a sok ember. De most már elég, menjenek haza, ami sok, az sok.
Mennyire más az Úr, Ő nem megszabadulni akar tőlünk, hanem megszabadítani régi természetünktől, a bűn hatalmától. Bemutatja, hogy Ő minden élethelyzet fölött Úr. Ő most is kézben tartja az eseményeket, ismeri a jelen probléma megoldását. Viszont a tanítványok ezt nem látják. Nem hiszik, hogy Jézusnak van megoldása a kenyérkérdésre is. De mi hisszük-e, vagy mi is úgy gondolkodunk, ezt csak hagyományosan lehet megoldani?
A tanítványok szerint ez nem az ő problémájuk, Jézus szerint igen. Nekik kell megoldani, meg kell mutatni, hogy már más megoldást is tudnak, mint eddig. De valahogy ez nem ragyog fel előttük. Nem vásárolniuk kell, hanem a meglévőt felhasználni. Az Úr mindig abból indul ki, ami van. És ha azt elővesszük, és Jézus kezébe tesszük, átéljük, hogy a kevés is elég, sőt, marad is belőle. A titok kulcsa nem mi vagyunk, nem az emberi erőlködés, szervezés, hanem Jézus. Tedd Jézus kezébe a meglévő keveset, és bízd Rá a többit.
Jézus útvonala ez: föltekintés, hála és továbbadás. A kenyerek és a halak nem a tanítványok, hanem a sokaság számára szaporodtak meg. De maradt nekik is. A csoda nem a saját igényekért, kényelmükért történt, hanem az emberek hitéért. Azért történt minden, hogy az ötezer ember meglássa, kicsoda Jézus. Mindig az a cél, hogy felragyogjon Jézus istensége, hatalma.


AMIT SZÍVÜNK ESDVE KÉR

1.  
Amit szívünk esdve kér,
Földi kincsnél többet ér.
Mind mulandó és üres,
Amit a világ keres.
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

2.  
Ne a test legyen urunk,
Kit követni indulunk,
Lelked szóljon csak velünk,
Mert mi Őrá figyelünk.
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

3.  
Tartsd kezedbe’, hű Urunk,
Amit mondunk, gondolunk;
S míg szemünk csak Rád tekint,
Hűn igazgasd tetteink!
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

4.  
Lelkedet reánk kitöltsd,
Érjen így a jó gyümölcs;
Lássa mindaz, aki él,
Életünk, hogy mit beszél.
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

5.  
Ó, mi áldás, kegyelem
Benned élni szüntelen,
Eszközöd gyanánt, Uram,
Függni Tőled untalan!
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése