2019. június 30., vasárnap

Élők Istene


A
 megtapasztalt szabadítás, az Úr hatalmának átélésére a válasz a szívből fakadó hála, az Istent dicsőítő ének (Bír 5,1-31). Debóra és Bárák hitből engedelmeskedtek Istennek, és átélték, hogy az Úr ma is hatalmas. Ugyanaz Ő, akiről a régi történetek szóltak. Ő nemcsak az atyák idején, az Egyiptomból való szabadulás, a pusztai vándorlás idején cselekedett csodákat, hanem most is. Talán korábban e két hitből élő ember azt hallotta, hogy a régi történetek ideje lejárt, Isten ma már nem az, mint régen, ma már nem lehet számítani Rá. Ebben a korban nem tesz már csodát, csak magunkra vagyunk utalva. Debóra ezt nem hitte el, mert ismerte az Urat, és tudta, hogy Ő ma is ugyanaz, mint a régi történetek idején. Igen, Ő ma is ugyanaz az erős Isten. Ma sem létezik Számára lehetetlen.
A Sisera hada és harci kocsijai feletti isteni győzelem hálát vált ki belőlük. Megköszönik Istennek, amit tett értük. Megköszönöm-e az Úrnak, amikor cselekszik, amikor megment, és átélem csodálatos kegyelmét?
Debóra az Úrnak mond éneket, Őt dicséri, mert tudja, hogy Neki köszönhetik a győzelmet. Neki mondjunk éneket, dicsérjük Őt énekmondással is. Arra biztat szövegünk, hogy áldjuk az Urat! Áldjuk, mert nincs Hozzá fogható. Hiszem-e, hogy nincs az Úrhoz fogható? Ők olyan helyzetben hitték, amikor emberileg nem volt esélyük. A logika szerint el kellett volna veszíteniük a csatát. Ám Isten Úr a természet felett is. Jó ezt látni, és az Úr a természet erőit is szolgálatába állítja. Amikor az Úr cselekszik, nem számít a túlerő, a csodafegyver, a modern technika is csődöt mond. Isten segítségével hatalmas dolgokat vihetünk végbe, hit által. Dávid sem volt esélyes Góliáttal szemben, azonban Ő is az Úrban bízott, nevét hívta segítségül, és az esélyek megváltoztak. Az esélytelen Istennel győztessé vált. De nagyon lényeges: ez a fajta forgatókönyv akkor működik, ha az Ő ügyében munkálkodunk, és az Ő szavára indulunk a harcba. Ha Nélküle megyünk, nem fogunk nyerni.
Azt is megtudjuk, hogy nem minden törzsből indultak harcba. Nem mindenkinek tetszett, hogy az Úr harcosa legyen. Rúben törzsének tagjai fontolgatták, megéri-e Sisera ellen vonulni. Úgy tűnik, ők csak emberi számítgatások alapján terveztek, úgy látták, nincs esély a modern fegyverekkel szemben. Nem tekintettek Istenre. Inkább maradtak a nyáj mellett, nem akarták feladni kényelmes életüket. Vajon mi nem gondolkodunk hasonlóan? Hányszor emberi megfontolások alapján végezzük az Úrnak való szolgálatot. Ha megéri, ha nem jelent túl nagy kockázatot, és nem jár anyagi áldozattal, vállaljuk, ha nem kecsegtet sikerrel az akció, akkor kihagyjuk. Urunk azonban hív, vigyük az evangéliumot, hirdessük, mert a hit hallásból van. A hallás pedig Isten igéje által. A többit bízzuk az Úrra. Mi szóljuk, amit ránk bízott, és az eredmén már az Úr munkája.
Debóra áldást kér az Urat szeretőkre. Aki szereti Istent, annak az élete növekedni, egyre jobban kiterjedni fog. Olyan lesz, mint a nap, világít, egyre erőteljesebben. És amikor a nap ragyog az égen, nincs jelen a sötétség. Tehát a sötétség elleni fegyver a világosság. Az Úr Jézus a világ Világossága, ha bizonyságot teszünk Róla az életünkkel is, a sötétség csökkenni fog. 
Újabb csoport jön az Úr Jézushoz, de ők sem azért, hogy igazán megismerjék és meghódoljanak Neki (Mk 12,18-27). Azért keresik, hogy megfoghassák. Ha a farizeusoknak nem sikerült, majd ők megmutatják. És ez tragikus, nem az Úr szolgálatában akarnak valamit felmutatni, hanem a támadásában. Milyen szívvel jövök az Úrhoz? Miért keresem fel Őt, mit akarok? Segítségét kérem az életemre nézve? Őszinte kérdéseket teszek fel? Életváltoztatási célból jövök Hozzá? Vagy én is csak komolytalan céllal keresem?
Ezeknek van egy alaptézisük, és nem úgy jönnek, hogy készek ezt felülvizsgálni. Nem, ők a maguk teóriáját nem akarják feladni, hanem épp be akarják bizonyítani, hogy nekik van igazuk. Nevetséges történettel jönnek, mert nem is az a lényeg, hanem az, hogy Jézust hiteltelenné tegyék.
Azonban az Úr még ilyen megkereséssel is foglalkozik, mindenkinek ad esélyt. Nekünk is. Rajtunk áll, hogy élünk-e vele, és komolyan vesszük-e tanácsát. Jézus világosan rámutat: tévelyegnek. Aki nem az igére alapozza feleleteit és életét, az tévelyeg. Az emberi logika Isten dolgaival, a feltámadással és örök élettel kapcsolatban téves választ ad. Mindig az igéhez forduljunk kérdéseinkkel. Igyekezzünk minél jobban megismerni az Úr szavát. Ezek nem ismerik az igét, és mivel nem ismerik a Szentírást, Istent sem ismerik. Nem jól ismerik Őt, mert Istent saját kijelentéséből ismerhetjük meg. Annyit tudunk Róla, amennyit elmond nekünk. A Bibliában található kijelentés az egyedüli megbízható információ Istenről.
Aki az igéből tájékozódik, megismeri Isten hatalmát. Az rádöbben, hogy Isten számára nincs lehetetlen. Hányszor láttuk az Urat emberileg lehetetlennek tűnő helyzetekben, és mindig győzelmet aratott. Hány gyógyíthatatlan beteget tett egészségessé, elveszett bűnösöket formált új emberré. Több esetben halottat hívott életre. Az Úr Jézus szava Isten szava. Ha szól, az ugyanúgy valósággá lesz, mint Isten szava a teremtéskor.
Isten az élők Istene, mindez üzeni, hogy ideje felébrednünk. Ideje kérni, hogy keltsen éltre a lelki halálból, mert csak az élőkkel van az Úr. Nem temetkezési vállalkozó az Úr, hanem az Élet Fejedelme. Halott hívőkre és halott gyülekezetekre nincs szüksége. Ha halottak vagyunk, még szól. Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog a Krisztus! Ha Ő mondja, akkor lehetséges feltámadni, életre kelve megújulni. Ha azonban nem engedünk szavának, lejár az időnk. Élő gyülekezetre van szüksége az Úrnak. Tégy élővé minket, Uram!


Maradj velem, mert mindjárt este van

1. Maradj velem, mert mindjárt este van, Nő a sötét, ó, el ne hagyj, Uram; Nincs senkim
és a vigaszt nem lelem, Gyámoltalannal, ó, maradj velem.

2. Kis életem fut s hervadásba hull, Bú lesz a vígság, fényesség fakul, Csak változást
és romlást lát a szem; Változhatatlan, ó, maradj velem.

3. Minden múló perc Hozzád visz közel, Kegyelmed űzi kísértőmet el, Nincs más vezé-
rem, Nincs más Mesterem, Fényben, borúban, ó, maradj velem.

4. Ellenség ellen áldásod fedez, A könny nem sós, a kór is könnyű lesz, Sír, halál-fú-
lánk, hol a győzelem? Győztes leszek, csak légy, Uram, velem.

5. Hunyó szemembe vésd keresztedet, Ködöt foszlatva láttasd szent eged. Föld árnya
fut, menny fénye megjelen: Halálban is Te légy, Uram, velem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése