2019. június 6., csütörtök

Küldetés


A
z Istentől kapott föld, vagyis Isten országa törvényeivel ismerkednek meg a zsidók, mielőtt birtokba veszik (5Móz 21,1-23). Mindezzel Isten tisztázza, hogy az Ő országában rend van, vezetés van, és nem lehet úgy élni, ahogyan akarunk. Isten országának polgárai illeszkednek az ország törvényeihez, a Király elvárasaihoz. Ahogyan Izráel népének komolyan kellett venni, úgy kell nekünk is átgondolni mindezt. Tehát Isten országa nem a csináld magad országa, ahol mindenki úgy él, ahogy akar, és azt csinál, amit akar. A megtérés azt fejezi ki, az eddigi káoszból belekerülök az egyetlen és igazi rendbe. Itt már az Úr áll az ország, az élet középpontjában, és én Őhozzá igazodom.
Amikor befogadom az Urat az életembe, és Rábízom magam, tudatos döntést hozok, és ezzel vállalom Isten országának működési elveit. Igyekszem minél jobban megismerni a Királyt, amire nem is kell ösztönözni, mert szabadításának, kegyelmének köszönhetem, hogy polgára lehetek. Mivel szeretném minél jobban megismerni, és nem akarom már megbántani, igéjét tanulmányozom. Folyamatosan ismerkedem ennek az országnak az életével, törvényeivel. Mert ez az ország más, mint a világ, és másképpen működik. Itt az ember élete érték, a Király számára nagyon fontos mindenki. Ha még nem tudnám, akkor az igéből megtudom, hogy életét adta polgáraiért. Élete, halála és feltámadása által nyílik meg ennek az országnak a kapuja. Itt nincs kiskapu, protekció, mindenkinek magának kell a szoros kapun belépni. Ha beléptem, jön a folytatás, végig a keskeny úton a célig. Izráel népe számára is azt jelenti ez a felkészítés, ha birtokba veszik a földet, az egy új kezdet lesz. Új életben fognak járni.
Ebben az országban nincs igazságtalanság, de van felelősség. A kiontott vér érték, ezért az Úr előtt egy áldozati állat vére ad felmentést. A vér tisztít meg. Urunk Jézus vére azért omlott a kereszten, hogy megtisztulhassunk. Az Ő vére ad megtisztulást a megvallott bűnökre. A háborúban fogágba kerültekkel sem lehet akárhogy bánni. Ha közülük vesz feleséget a harcos, vállalja, és ha elbocsátja, ő is kap válólevelet, nem lehet erővel megtartani, sem pénzért eladni. Az Úr országában védelmet kap az idegen is. Isten népe a mások iránti magatartásával is bizonyságot tesz. Felmutatja, hogy itt más értékek, igazi értékek vannak. Érdemes Isten országába jönni, mert itt nem az érzelmek határozzák meg a döntést. Ezt látjuk az elsőszülöttségi jog kapcsán, ha valakinek két felesége van, vállalja mindkettőt, és a belőle fakadó következményeket is. Az elsőszülött elsőszülött akkor is, ha a feleségek között különbséget tett az illető. Az az elsőszülött, aki hamarabb született. Mindegy, melyik feleség adott neki életet. Ezek a törvények azért is adatnak, mert az Úr ismeri a szívünket. Tudja, hogy olyan könnyen változik, akinek ma vallomást tesz, azt holnap akár el is bocsátja. Isten azonban védelmezi, óvja az ilyen személyt, és nem engedi, hogy kiszolgáltatott helyzetbe jusson vagy kisemmizzék. Az Újszövetségben pedig még erőteljesebben látjuk az ember életének védelmét, az újrakezdés lehetőségét. Még a tékozló fiú is hazatérhet, és lehet újra fiú.
Eddig tanulás, felkészülés volt a tanítványok feladata (Mk 6,7-13). Úgy lehettek Jézussal, hogy közben szívták magukba tanítását és az Ő egész lényét. Egyre jobban formálódtak, és eljött az idő, amikor a Jézustól kapott felkészülésről számot kellett adni. Most kiderül, hol tartanak, csak ott vannak, vagy már teljesen az Úré az életük. A feladatok közepette derül ki, hol is tartanak. Hol tartok én a hit útján?
Úgy gondolhatták, jól elvannak Jézussal, nincs semmi dolguk azon kívül, hogy Vele vannak. Most azonban kiderül, feladatot kapnak, küldetésük van. Az Úr Jézust, az Ő hatalmát kell az emberek közé vinni. Talán ez a mi feladatunk is? Azért könyörül rajtunk az Úr, hogy majd kiküldjön minket is? Felkészít és küld, azt akarja, vigyük az Ő bűn feletti hatalmát. Mondjuk el, milyen nagy dolgot tett velünk az Úr. Ez a bizonyságtétel reménységet ad az elcsüggedt, elakadt embereknek. Azért küld az Úr, hogy meglássák a tisztátalan lelkek, a gonosz minden erői le vannak győzve. Van egy náluk erősebb hatalom. Vigyük az Úr nevét mi is, adjuk tovább a szabadulás, gyógyulás lehetőségét. Mondjuk el, az Úr Jézus által van szabadulás, lehet Általa újat kezdeni. S hirdetjük mindenütt az Urat? Az Ő megismertetése, a Róla való bizonyságtétel a legfontosabb nekünk? Bárhol vagyunk, fontos, hogy beszéljünk Róla, hogy megismertessük Őt az emberekkel?
Nincs finomkodás, önmagunk féltése, akkor is mondják el az üzenetet, ha el fogják majd küldeni őket. Az a feladat, hogy mindenki hallja, amit Úr tesz, amit üzen. Hányszor nem vállaljuk Urunkat. Csak ott beszélünk Róla, ahol elfogadják, ahol ugyanúgy gondolkodnak, mint mi. Vállaljuk Őt, mert senki nem mehet be az életre a Jézustól elnyert bűnbocsánat nélkül. Nincs más megoldás, csak Jézus neve, a Benne való élő hit.
A tanítványság útján növekedés van. Meg kell tanulni egyre jobban az Úrra bízni magam. A tanítványok is most már készek Jézus útmutatása szerint indulni. Nem visznek magukkal semmi fölösleges dolgot, mert sürgős a feladat. Nem engedik, hogy bármi elvonja a figyelmüket a szolgálatról. Sem a kényelem, sem a megélhetés problémái. Bíznak az Úr gondoskodásában.
Ketten mennek, mert két tanú bizonyságtétele hiteles, és így erősíthetik egymás vallomását. Hirdették az embereknek, térjenek meg - ez kemény üzenet, mert azt jelzi, így nem jó, ahogy vannak. Meg kell fordulni mind gondolkodásukban, mind életvitelükben, és Jézus nyomában haladni. A megtérés azt jelenti, Ő lesz a Gazdám, és én úgy élek, ahogyan Ő. Megtérés, gyökeres változás nélkül nem felelek meg Isten országának. Újjászületés nélkül meg sem láthatom Isten országát. Mégis, ma nem merünk erről beszélni. Pedig az Úr ezzel küld ki, hirdessük a megtérést, és ennek nyomában életgyógyulás megy végbe.


Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed

1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed, Mondd a világnak: hajnalod közel! Mert nem
hagy az, ki népeket teremtett, Senkit sem éjben, bűnben veszni el. Légy örömmondó
békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

2. Lásd: millióknak lelke megkötözve, Rabláncként hordoz sötét bűnöket; Nincs kitől
hallja: Megváltónk keresztje Mily gazdag élet kútja lett neked. Légy örömmondó békekö-
vet, Hirdesd: a szabadító elközelgetett!

3. Mondd minden népnek: elveszett juháért Mit tett a Pásztor - csuda szerelem - Földig
hajolt a kárhozott világért S meghalt alant, hogy élhess odafenn. Légy örömmondó bé-
kekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

4. Küldj fiaidból, akik nemhiába Élvezik kincsed: Hirdessék szavad; Öntsd lelked értük
győzelmes imába: Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad. Légy örömmondó békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled, Felfedi titkát minden szív előtt. Egy lélekért se
érjen vádja téged, Hogy temiattad nem látta meg Őt. Légy örömmondó békekövet, Hir-
desd: a Szabadító elközelgetett!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése