2014. október 20., hétfő

Élet a sírboltok között

A
z Úr népe szemére hányja bálványimádásukat, azt, hogy a bajban nem Hozzá, hanem a pogányokhoz és hamis istenekhez fordulnak (Jer 14,10-22). A próféta védelmezi őket: azért ilyenek, mert a próféták így nevelték és irányították őket. Ha a próféták azt hirdették, minden rendben, jó az irány, és ez a békesség útja, akkor mit is tehetnek az emberek.
Isten azonban rámutat, hogy ezek hamis próféták, mert bár elvégezték a prófétaképzőt, beiratkoztak neves próféták iskolájába, de az Úr nem küldte őket. Nincs elhívásuk, magukat nevezték ki prófétáknak. Bizony, ez ma is megtörténhet, mert bár van lelkész- és sokféle egyházi képzés, de biztos, hogy mindenkit az Úr hívott el és küldött oda, ahol éppen van? Könnyen rámondjuk, igen, az Úr küldött, azonban ez az ige arra kötelez, hogy gondoljam végig, van-e elhívásom? Azért szolgálok-e az egyházban, mert elhívott az Úr, vagy csak azért, mert ez családi hagyomány, vagy mert csak a teológiára vettek fel?
A hamis próféták jellemzője, hogy mindig azt mondják, amit a nép hallani szeretne. Hiszen attól függ a megélhetésük, hogy a népnek tetszik-e, amit hirdetnek. Az Úr könyörüljön, hogy mindig azt mondjuk, amit ránk bízott az Úr, és ne azt, amit elvárnak, amit hallani szeretnének. Halljuk meg a kemény és kényelmetlen üzenetet is, és merjük azt változtatás nélkül továbbadni. Mit ér, ha békességet hirdetünk, és közben nincs békesség, ha ítélet közeleg. Mert az Úr megítéli bűneinket, megítéli azt a népet, amely félreteszi Őt, és nem számol szavával. És ahol Istent kitesszük mindennapjainkból, ott elveszítik a napok is jelentőségüket. Nincs már ünnepnap, nem számít a nyugalomnapja. Minden a munka és a szórakozás napjává válik.
Az Úr azonban megítéli a hamis prófétákat és papokat is, a néppel együtt. Fogságra fognak menni. A fogság is a javukat fogja szolgálni, mert Isten nem ellenük, hanem javukra cselekszik. Így van ez ma is. Soha nem ellenünk, hanem a javunkra cselekszik az Úr. Azért történik a nyomorúság, hogy bűnismeretre jussanak, és végre rádöbbenjenek,  hogy vétkeztek az Úr ellen.
Jézust a vihar és a nagy hullámok sem akadályozhatták meg a túlsó partra való megérkezésben (Luk 8,26-39). Oda akart menni, és oda is ment. Mert Ő az Úr, viszi a fényt a sötétségbe, az életet a temetőbe. Azonban nemcsak Jézus érkezett meg, hanem a Vele együtt a hajóban tartózkodó tanítványok is. Mert aki egy hajóban utazik Jézussal, az a viharok és a gonosz minden munkája ellenére célba ér. Jézussal mindig célba érünk.
Megtudjuk, miért is ment a túlsó partra, azért, hogy találkozzon egy ördögöktől megszállott emberrel, akivel kortársai nem tudtak mit kezdeni. Képtelenek voltak meggyógyítani, és mivel elég nagy veszélyt jelentett már rájuk, igyekeztek megszabadulni tőle. Igen, ez ránk a jellemző, amikor a másik veszélyessé válik a számunkra, amikor már csak gondot jelent, pénzbe és időbe kerül, már csak megszabadulni akarunk tőle. Ilyenkor jön a pszichiátria, az elfekvő vagy az öregotthon. Mennyire más Jézus, soha nem megszabadulni akar tőlünk, hanem megszabadítani akar nyomorúságunkból. Azért jön, hogy visszasegítsen a társadalomba.
Láthatjuk a feszültséget, ami ebben az emberben munkál. Ő maga igyekszik Jézushoz, leborul előtte, mert valahol lénye mélyén még nem veszítette el teljesen emberségét, önmagát. Vágyik még egy új életre. Azonban a benne lévő gonosz nem vágyik Jézus közelébe, ezért azt mondja: mi közöm hozzád, a felséges Istennek Fia? Igen, Jézusnak a gonoszhoz nincs köze, de van fölötte hatalma, és ettől szenved a tisztátalan lélek. A bennünk lévő gonosz fölött is van hatalma Jézusnak, hívjuk Őt segítségül, és kértjük, tisztítsa meg az életünket.
Mielőtt az Úr megszabadítaná ezt az embert, megkérdi a nevét. Azért, hogy ezáltal kiderüljön, mennyire merült el lénye a gonosz világában, mennyire azonosult vele, vagy milyen szinten ép még a tudata. Kiderül, hogy ez a ember már teljesen a gonosszal azonosul. Az ördög nem vicc, hanem valóság, és aki megnyitja előtte lénye kapuit, egy idő után teljesen elveszítheti önkontrollját. Légiónak mondja magát. Már nem ismeri saját nevét, de legalább megnevezi a problémát. Nekünk is szembe kell önmagunkkal nézni, meg kell nevezni magam, mert enélkül nincs gyógyulás. Ki kell mondani: Uram, ez vagyok én, de kérlek, könyörülj rajtam.
Az Úr Jézus kiűzte a légiót, megengedte, hogy a disznókba menjenek; kétezer állat nem bírta ki azt, amit egy ember kibírt. Az ördögök távozása után az ember egészséges lett. Éppé lett az elméje, visszatért a személyisége. Most már tudatosan dönt, és Jézust választja, az Ő lábainál ül. A legjobb hely Jézus lábainál található. Üljünk mi is oda minden nap. Jézus lábainál kisimul az életünk, ott kívül és belül rendbe jövünk.
A gadaraiaknak azonban többet érnek a disznók egy ember életénél. Nekünk mennyit ér az élet? Milyen könnyen lemondunk róla, pedig az Úr saját életét adta értünk a kereszten, hogy életünk legyen általa.
Jézus nem sértődik meg. Igaz, hogy eleget tesz a kérésüknek és eltávozik onnan, de otthagyja a megszabadult embert, akiben továbbra is Gadarában tartózkodik az Úr. Az ő élete bizonyságtétellé válhat majd Gadarában. Így akar bennünk is visszamenni környezetünkbe az Úr. Mi lehetünk azok az eszközök, akiken keresztül Jézus megérkezhet családunkba, munkahelyünkre.


A mélyből kiáltok, Jézus

A mélyből kiáltok, Jézus,
A bűnöm verme, de mély!
Rám omlott az átok, Jézus,
Oly szörnyű, sötét az éj!
Ha nem jössz segélyre, Jézus,
Kialszik minden remény
És itt a vak éjbe’ Jézus,
A mélybe’ veszek el én!

Te mindent vállaltál, Jézus,
Kínt, szégyent ott fenn a fán,
És értem meghaltál, Jézus,
A véres, bús Golgotán.
Nagy üdvöt szereztél, Jézus,
S én hittel elfogadom,
A szívem cserébe, Jézus,
Tenéked odaadom.

Ó, Téged szeretni, Jézus,
A szívem boldog joga,
És Téged követni, Jézus,
Az élet célja maga.
Tevéled haladni, Jézus,
A mennyek felé menés,
És Nálad maradni, Jézus,
Az béke megpihenés.

A Lelked vígasztal, Jézus,
És Ő ad mindig erőt.
A lelkem magasztal, Jézus,
S megvall a világ előtt.
Örömmel megyek be, Jézus,
Tehozzád a mennybe fel,
S ott fenn az egekbe’ Jézus,
Te rólam vallást teszel.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése