2014. december 31., szerda

A Megmentő

S
zemélyesen szólít meg bölcs Salamon, mint fiához beszél, és azt kéri, hogy fogadjuk be beszédeit (Péld 4,10-27). Ő is látja, hogy a gyermekek és a tanítványok sem mindig akarnak az előttük bemutatott úton járni. Ezért mintegy sürgetőleg kéri, hogy vegyük komolyan, amit mond. Bölcsesség nélkül eltévedünk, ezért hallgassunk rá. A bölcs mesternek van tapasztalata, sok embert látott már, olyanokat is, akik megfogadták tanácsát, és olyanokat is, akik nem hallgattak a bölcsesség, az Úr szavára. Látja a két életvezetés közötti különbséget és a két út végét is.
Elmondja, hogy az Úrra figyelő élet olyan, mint a világosság, amely egyre ragyogóbb lesz. A hívő élet gazdagító és kiteljesedő élet. Aki az Úr útján jár, az valóban szabad, nem gátolják az emberi szokások, babonák, hiedelmek, botlás nélkül halad a pályán előre. Miért? Mert már csak előre, az Úrra figyel. A mögötte levő dolgok, a múlt bűnei le vannak zárva, most látja a célt maga előtt, és egyenesen felé tart.
A cél felé akkor tudunk kitartóan és eltévelyedés nélkül haladni, ha menet közben az Úr szavára figyelünk, ha mindig az ige lesz az iránytűnk. Így, esztendő végén adjunk hálát a Szentírásért, köszönjük meg, hogy egész évben kézbe vehettük és beletekinthettünk. Mert az ige táplál és utat mutat, sőt, általa lehetünk ragyogó csillagok e világon. Figyelj szavamra, ne téveszd szem elől, mondja a bölcs - az új esztendőre is fontos tanács ez. Ne veszítsük szem elől Isten útmutatását. Az élet forgataga, sok feladata között is legyen mindig szem előtt a Biblia.
A bölcs rámutat, hogy az ember legnagyobb kincse a szíve, ezért vigyázni kell rá. Jobban kell őrizni a szívünket, mint a kincset, mert ez a legdrágább kincs. Nem mindegy, mit engedek be a lényembe, az élet központjába. A szentíró azt kéri, az Urat engedjük be. Új esztendő kapujában halljuk meg az Úr zörgetését és nyissuk meg Előtte az ajtót. Vele induljunk az új esztendőbe. Nem elég beengedni az Urat, hanem a szívünkben is kell tartani. Vigyázni kell, mert más hangok és más utak is vannak, a gonosz is be akar jutni a szívünkbe, de lehet neki nemet mondani. Rajtunk áll, hogy kit engedünk be, és ki előtt marad zárva az ajtó.
Jézus munkássága egyre inkább terjed, egy vezető ember, Nikodémus is hall Róla és szeretné megismerni (Jn 3,1-21). Azonban nem meri nyíltan vállalni a találkozást, félti a karrierjét, ezért éjszaka megy Jézushoz. Jézus nem veti ezt a szemére, és éjjel is fogadja. Mert Őt bármikor lehet zavarni, Ő azért jött, hogy mi elinduljunk Felé és találkozzunk Vele.
Ha éjjel, bújva megy is, de felkeresi Jézust, és ez jó. Mert ez a lényeg, ne csak kíváncsiskodjunk, hanem menjünk Hozzá. Győződjünk meg személyesen arról, hogy kicsoda Ő. Mert a személyes meggyőződés vezet el az élő hitig. Nikodémust lépésről lépésre vezeti be az Úr Isten országába. Megtudja ez az ember és így mi is, hogy nem a tudás, nem is valamelyik egyházi szervezethez való tartozás nyitja meg a kaput, hanem a Lélektől való újjászületés. Nikodémusnak, a tudósnak is Isten Lelke által kell újjászületni.
Hogyan megy ez végbe? Nem még több ismeret, még több diploma által, hanem Isten munkáján keresztül. Az újjászületést csak kérni lehet, alázatos és bűnbánó szívvel. Aki kéri, az látja, hogy az élete rossz úton jár, elromlott, és nem lehet javítgatni, hanem újat kell kezdeni. Ez az új pedig már Jézussal történik. Isten Lelke újjá formálja a szívemet, hogy mostantól már Jézusnak engedelmeskedjek és az Ő útján járjak. Mert nincs más életre vezető út, csak a keskeny út. Az is igaz, hogy ezen kevesen járnak, mert a többség szerint balgaságnak, járhatatlannak tűnik. De aki az Úrra néz, az tudja: bár keskeny, mégis járható és célba vezet.
Az Úr Jézus azt mondja, hogy szükséges újonnan születnünk, tehát erre mindenkinek szüksége van, nem csak egy lehetséges opció a sok közül, hanem szükséges, mert újonnan születés nélkül nem láthatom meg az Isten országát. Jöjj, Uram, jöjj Szentlélek, szülj újjá, mert én meg akarom látni az országot. Köszönöm, hogy azért jöttél, hogy új emberré tegyél. Jöjj, Lélek, és járd át a szívem, az egész életem. Jöjj, Lélek szele, fújj erősen, éleszd újjá népünket, egyházunkat, az egész emberiséget, mert Nélküled elveszünk.
Nikodémus hallja meg az arany igét, ő tudja meg, hogy Jézus fel fog emeltetni, és csak aki hittel Rátekint, az fog élni, annak lesz örök élete. Az Úr Jézus bizonyságot tesz az Atya mentő szeretetéről. Ő azt akarja, hogy ne vesszen el az ember, hanem örök élete legyen. És ezért meg is tett mindent, a Fiát, Jézust adta oda a kereszten. A Benne való hit életet jelent a számunkra. A megmenekülés útja a Jézusban való élő hit. Higgy Jézus Krisztusban és üdvözülsz, tanácsolta a filippi börtönőrnek Pál apostol. És ez a tanács nekünk is szól, nincs jobb a Jézusban való hitnél. Ez a hit megment és életet ad. Ráadásul, ez már évezredek próbáját is kiállta. Jézusban Isten meg akarja menteni a világot, csak Ő képes erre. Mert győzött a kereszten. Jézus a győztes, és Általa te is győzhetsz.



Úr lesz a Jézus mindenütt


1. Úr lesz a Jézus mindenütt, Hol csak a napnak fénye süt, Úr lesz a messze tengerig, Hol a hold nem fogy s nem telik.
2. Őneki mondjunk hő imát, Díszítsük azzal homlokát, Jó illat légyen szent neve, Minden napon dicsérete.
3. Országok, népek és nyelvek, Ő dicsőségét zengjétek, Gyermekek hangja hirdesse: Áldott a Jézus szent neve!
4. Ő királysága bő áldás, Ott van a felszabadulás, Fáradtak ott megnyugszanak, Ínségesek megáldatnak.
5. Minden teremtés dicsérje, A Király Krisztust tisztelje; Angyali ének zengjen fenn, S mind e föld mondja rá: Ámen.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése