2014. december 6., szombat

Ő az Úr

E
bben a fejezetben Jeremiás és tanítványa, Bárúk kapcsolatát és élethelyzetét látjuk (Jer 45,1-5). A próféta nemcsak a nép számára tolmácsolja Isten üzenetét, hanem a prófétatanítvány számára is. Mintegy lelkigondozza őt. Jó kapcsolat van köztük, mert Bárúk elmondhatta mindazt Jeremiásnak, ami gyötörte, ami foglalkoztatta. A próféta pedig foglalkozik az ügyével, a személyével. Isten elé tárta tanítványa problémáit, és kérte az Úr válaszát. Ez a kapcsolat azt üzeni, fontos odafigyelni egymásra, sőt, lehet. Lehet meglátni a másik gondját, és szabad vele foglalkozni, az Úr elé vinni. Jó, ha nemcsak mások, hanem a saját és a mellettünk levők problémáit is az Úr elé visszük. Istennek a munkatárs számára is van üzenete. Bárúk gondjaival is foglalkozik az Úr, mert Ő mindenkire odafigyel.
Bárúk feladata volt leírni Jeremiás próféciáit, és bizony, sok gyötrelmet okoztak ezek neki is, hiszen amit Isten mondott, az nem teljesedett be azonnal, így a nép vezetői támadták őket. Láttuk korábban, hogy pont Jójákim király égette el a tekercset, pontosan azért, mert nem tartották realitásnak azt, amit Jeremiás mondott. Mert az Úr szavát gyakran nem látják realitásnak, pedig az. Akkor is, ha még abból nem látszik a mában minden. Úgy gondolták, Egyiptom majd oltalmat biztosít számukra az asszírokkal szemben. Mivel kezdetben úgy tűnt, az Egyiptomban bízóknak lesz igazuk, Bárúk is elkeseredett, plusz saját sorsával kapcsolatban is voltak megoldatlan kérdései.
Ilyen helyzetben kap Jeremiás választ az Úrtól Bárúkkal kapcsolatosan. Olyan megvigasztaló, hogy nemcsak a neves prófétára, hanem a titkárára is odafigyel az Úr. Neki ő is fontos, és foglalkozik a kérdéseivel. Ez azt üzeni, hogy bármilyen kicsiknek és jelentékteleneknek is gondoljuk magunkat, az Úrnak fontosak vagyunk. Ő törődik a mi ügyeinkkel is. Ne féljünk a nagyok árnyékától, ne gondoljuk, mivel mi nem szereplünk minden nap a lapok címoldalán, akkor jelentéktelenek vagyunk, akkor nem számítunk senkinek. Ez nem igaz, Istennek fontos az életünk, Számára mi is értékesek vagyunk.
Az Úr üzenetéből megtudják, hogy amire vártak, az beteljesedik. Isten szava megtörténik, és ennek ebben az időpontban vannak jelei. Már nyilvánvaló, hogy Egyiptom sem állhat meg Asszíriával szemben. Ezek a jelek megerősítik Bárúkot is abban, hogy jó úton járnak. Érdemes az Úrban bízni, Rá hallgatni, amit mond, az megtörténik. Most nincs itt a saját dolgokkal való foglalkozásnak az ideje, nagy dolgok történnek, de Bárúk megtapasztalja az Úr kegyelmét. Ajándékba kapja az életét. Az élet ajándék, de vannak olyan pillanatok, amikor duplán érvényes ez. Így éli meg ezt ebben a veszélyes időszakban Bárúk is. Mi is hányszor élhetjük át, amikor az Úr Jézus belép az életünkbe, hogy ajándékba kaptuk életünket. Ha Ő nem talál ránk, talán már nem is élnénk, mert bizony, mi önpusztítók vagyunk. Mindent megteszünk, hogy minél hamarabb tönkremenjen az életünk. Azonban amikor segítségül hívjuk az Urat, életet találunk. A bűnből való megszabadulás is ezt hozza magával, hiszen Isten Lelke által újjászületünk, a régi elmúlik, és kapunk helyette egy újat.
Az Úr Jézus a kereszt felé haladva egyre lehetetlenebb kérdésekkel néz szembe, mert lehetetlen helyzetbe akarják hozni (Lk 20,27-44). Ő eljött, hogy megmentse az embert, a népét, és ők nem figyelnek Rá, hanem mindet megtesznek, hogy ellehetetlenítsék. Ne keseregjünk mi se, amikor azt tapasztaljuk, hogy el akarnak lehetetleníteni, vagy nevetségessé kívánnak tenni hitünk végett. Ha Jézusnak ez volt az útja, ne gondoljuk, hogy ránk más vár. Merítsünk erőt Belőle, nem keseredik el, hanem megy tovább az úton, végzi azt, amiért az Atya elküldte.
Ezzel a mondvacsinált történettel a feltámadást akarták a szadduceusok nevetségessé tenni. Jézus válaszol nekik, és elmondja, Isten országa más, nem ebben a világban fog megvalósulni. Akik átélik Isten kegyelmét, részesei lesznek az örök életnek és majd a feltámadásnak. Ott már nem lesz szükség házasságra, az más helyzet lesz.
A feltámadás kérdése a lényeg itt, és az Úr az igére mutatva válaszolja meg. A Szentírás belső bizonyságtétele támasztja alá azt, hogy van feltámadás. Amikor Mózes Istent a már régen meghalt ősök Istenének mondja, azzal rámutat, hogy élnek ők is. Mert mi csak a halál nyomait látjuk, azt, hogy valaki elment és már nincs köztünk, megszűnt vele a kommunikáció, Isten számára azonban ők is élnek. Nem az a kérdés, van-e feltámadás, hanem az, én részese leszek-e az örök életnek?
Azonban nem nyugszanak le az Úr ellenségei, tovább zaklatják kérdéseikkel, és Ő állja a sarat. Kész nekik válaszolni, mert Számára Isten országának feltárása, az evangélium terjesztése a legfontosabb. Ebben a helyzetben is az ige a mérvadó a Számára. Ellenfeleit kérdezi, mert általa akarja eljuttatni őket arra a felismerésre, hogy Isten ott áll előttük. Akit támadnak és meg akarnak fogni, az nem más, mint a testet öltött Isten. Azonban ezek annyira megkeményedtek, hogy nem látnak. Bármit mond nekik az Úr, képtelenek megvilágosodni. Milyen az én szívem? Befogadóképes vagy megátalkodottan makacs? A feltett kérdésre nem válaszolnak, mert akkor ki kellene mondani, hogy tévedtek, Jézus nem Istenkáromló, hanem maga az Úr. Dávid azért nevezte Urának, mert látta Őt. És ha Dávid, a király magánál nagyobbnak mond valakit, az csakis az Isten lehet. Lássuk meg mi az Úrban az Isten fiát. Vegyük észre, hogy amikor az igét olvassuk, Istennel van dolgunk. Engedjük, hogy megszólítson, és bízzuk Rá magunkat.


Gondviselő jó Atyám vagy


1. Gondviselő jó Atyám vagy, Ó, én édes Istenem! Hozzád vágyom, benned élek, Üdvöt mástól nem remélek. Látom én, hogy minden elhagy E világon, csak te nem!
2. Mint az alélt bús virágra Megújító harmatot: :/: Vérző szívem fájdalmára Csak te hintesz balzsamot. Könnyű sorsom terhe rajtam, Ha imára nyílik ajkam.
3. Rám-rám derül ismeretlen Utamon egy kis öröm, :/: Azt is a te véghetetlen Jóságodnak köszönöm; Hálakönnyem tündöklése A te neved hirdetése.
4. Gyenge vagyok, lankadoznak Buzgóságom szárnyai, :/: Bármily híven vágyakoznak Színed elé szállani; Ó, adj erőt, hogy míg élek, Egyedül csak néked éljek!
5. Ó, add, hogy ha majd bevégzem E mulandó életet, :/: Lelkem tisztán és egészen Egyesüljön teveled. El ne vonjon semmi többé, Tied legyek mindörökké!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése