2020. február 11., kedd

A lényeg


J
ó Ézsaiás könyvét olvasni a mai napon is, mert láthatjuk Urunk megtartó munkáját (Ézs 54,1-17). Ő a Szabadító, és Ő az, Aki megtart a szabadításban, az általa nyert új életben. Semmi sem a saját erőnkből történik, hanem az Úrral való kapcsolatunkból táplálkozik. Mindez rámutat arra a tényre is, hogy minden percben szükségünk van az Úr jelenlétére. Lélegzetvétel nélkül sem lehetünk el, így az Úr nélkül sem. Az eddigi félelem helyére öröm és bizalom költözik. Az Úr Jézus Krisztus által megszabadított embernek már nem kell félnie. Ahol ott a Jézus, ott a nap ragyogva süt, és nincs félelem. Mitől is félnénk, ha Ő velünk, ha Ő fogja a kezünk, és vezet?
Nagyon jó a negyedik és a tizenhetedik vers üzenete, hiszen annyiszor a kudarctól, a mások negatív véleményétől való félelem tart vissza. Talán vannak terveink, elképzeléseink, mit is teszünk az Úrért, az evangélium hirdetéséért, de megjelenik bennünk, mi lesz, ha nem sikerül, és mit szólnak hozzá mások. Sátán sok esetben már előre belesuttogja a szívünkbe: neked ez úgy sem megy, megszégyenülsz, ezért jobb, ha bele sem fogsz. 
Azonban igénk bátorít: ne az ellenünk készült fegyverekre nézzünk, mert lesznek, hanem felfelé, drága Urunkra. Ha Ő ránk bíz egy feladatot, akkor azt el is fogjuk végezni. Lehet, hogy nem a mi időbeosztásunk szerint, de menni fog, eljut az ige oda, ahová az Úr küldi. Pál apostol is eljutott Rómába, pedig sátán mindent megtett, hogy ne érjen célba, mégis odaért. A menet közben keletkező időt is a bizonyságtételre használta fel Pál.
Amikor elkeseredünk, jó ha az igére figyelünk: egy rövid szempillantásra elhagytalak, haragom fellángolásában egy pillanatra elrejtettem előled arcomat. Egy pillanat, amíg az Úr elfordítja orcáját, azt sem igazán tőlünk, hanem értünk. Mert a bűntől fordítja el orcáját, és ezzel bűnbánatra segít. Ha belehasít a szívünkbe, milyen rossz is, ha nincs rajtunk az Úr tekintete, ha megszakad a kapcsolat, és rádöbbenünk, hogy ez hűtlenségünk következménye, bűnbánatot tartunk. Igazi bűnbánatot, ami azt jelenti, többé nem akarok már fájdalmat okozni Uramnak, elfordulok a bűntől, és csak Neki élek, Őt szolgálom. Mózes úgy látta, ha Isten nem megy velük, nincs értelme tovább menniük. Az Úr jelenléte nélkül nincs értelme tovább menni, céltalanná és üressé válik az élet.
Igazság által leszel erős, szól az Úr szava. Isten igazságáról van szó, az Ő kijelentéséről, ha ragaszkodunk hozzá, megerősödünk. Az igazi erőt minden időben az ige komolyan vétele jelenti.
Sok minden történt már az Úr Jézus által (Lk 6,1-11). Isten országa erőben nyilvánul meg, emberek meggyógyulnak, kiszabadulnak a bűn, a sátán rabságából, és elkezdenek egy új életet. Lévi is elindult Jézust követni. Meglátta a nagy lehetőséget, és Őérte mindent otthagyott. Csodálatos értékrendváltozáson ment keresztül. Most már nem a munka, a pénz, a jólét áll a középpontban, hanem az Úr. Mi van az életünk középpontjában?
Azonban nem mindenki akar életváltozást, sem Jézust élete Urának. A farizeusok inkább mindenbe belekötnek, mindent szóvá tesznek, csűrik, csavarják a törvényeket, csakhogy Jézust megfoghassák. Jézus nem szegte meg a szombatnapi járóföld törvényét, de engedte, hogy a tanítványok kimorzsolják a magot a kalászból. Ez nem munka, hanem élet érdekében végzett cselekedet.  Mert az Úr a törvény elé helyezi az életet. Az élet mentése mindennél fontosabb. Mennyire átalakult a világ, ma minden fontosabb az ember életénél. Gyakran az életért való tevékenységre megy rá az élet. Túlpörgünk, képtelenek vagyunk leállni, és azt mondani: elég. És ezért vagyunk az Úr Jézusra ráutalva, csakis Ő tud képessé tenni arra, hogy nemet mondjunk, és megelégedett életet éljünk.
A következő jelenetből megértettem mit is jelent az, amikor az ember szíve az útfélhez hasonló. Amikor nem az igéért, az Úrért megyek a gyülekezetbe, hanem másokat figyelek. Azt nézem, ki mit tesz. Ki hogyan van öltözve, hogyan beszél az igehirdető. Ez a magatartás keménnyé teszi a szívet, és úgy jövök el, hogy nem kaptam semmit, mert jelen voltak a madarak is, és elkapkodták az igét. Az írástudók leselkedni mentek, azt figyelték, vajon gyógyít-e, ahelyett, hogy saját beteg életüket vitték volna Hozzá. Mennyire ki kellett volna használni az alkalmat. Itt van Jézus, akkor most Elé állok, és kérem, hogy adjon új szívet és életet. Vegye ki belőlem a gyanakvást, az előítéletet, és tegyen késszé szava befogadására. Láttassa meg velem, hogy mennyire kell nekem Ő. Mert Nélküle nincs élet, nincs üdvösség. Nélküle nincs semmi. Benne és Vele együtt kapunk meg mindent, ami kell az élethez, a tanítványsághoz.
A rosszakarók szeme láttára gyógyítja meg a sorvadt kezűt. Jézus vállalja önmagát, vállalja az Atya akaratát. Nem csak kedvező helyzetben gyógyít, hanem mindig, amikor arra szükség van, amikor az bizonyságtétellé válhat. Mindig az életet helyezi első helyre, és gyógyítása tökéletes. Ő tökéletesen meggyógyít, vagyis a teljes embert éppé teszi. Nem a tüneteket kezeli, hanem a bajt, a bűnt távolítja el. A betegség forrására teszi a kezét. Jöjj az Úrhoz, Ő teljes élettel ajándékoz meg.


Ahol ott a Jézus

1. Ahol ott a Jézus,
Ott bizton vagyok,
Mindenütt, hol ott van Ő,
Tűnnek a bajok.
Bárhol, ahol Jézus nincs, Nincs öröm, se fény,
Mindenütt, hol Ő van, Boldog vagyok én.
Refrén:
Ahol ott a Jézus,
Mindenütt, mindenütt,
Ahol ott a Jézus,
Boldogság napja süt.

2. Ahol ott a Jézus,
Nincsen ott magány,
Ember hűség elmúlik, Ő el nem hagy ám.
Lakjam pusztaságba bár, Elhagyott helyen,
Ahol ott a Jézus,
Nincs ott félelem.

3. Ahol ott a Jézus,
Alszom édesen,
Bár vihar közelgjen is,
Zúgjon vészesen
Mert tudom, hogy hű keze,
Megvéd igazán
Ahol ott a Jézus,
Ott az én hazám!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése