2020. február 20., csütörtök

Szabadulás a belső viharokból


I
sten cselekvő Isten, erről tesz bizonyságot a próféta (Ézs 63,1-14).  Megemlékezik mindarról, amit Isten az Ő népe életében elvégzett. Ezzel bátorítja őket. Emlékezzünk meg az Úr munkájáról, mindarról, amit a saját életünkben, és arról is, amit a gyülekezet életében elvégzett. Mindez erőforrás lesz a számunkra. Rámutatnak a korábbi történetek, az ige bizonyságtétele arra, hogy az Úr hatalmasan cselekszik. Hány és hány lehetetlennek tűnő élethelyzetben megmentette övéit. Azért jó visszaemlékezni az Úr munkájára, mert az megerősít, reményt és hitet ad: Isten ma is meg tudja tenni, amit évekkel korábban megtett. Ő ugyanaz az Isten ma is. Maga Isten is kijelenti: „Hatalmam van a szabadításra. ” Ezt soha ne feledjük, Istennek van hatalma a szabadításra. A megváltozott élet nem jelenti azt, hogy az Úr már nem tud segíteni, nincsen ma sem olyan probléma, amit ne tudna megoldani. Annyira igaz ez, hogy amikor a maguk korában reménytelenné vált emberek felkeresték, és olyanok is, akik minden korabeli segítséget igénybe vettek, de semmi nem segített, amikor az Úrhoz kiáltottak, megszabadultak. Ezek a történetek arra is rávilágítanak, hogy Isten hatalma akkor is megtapasztalható, amikor az ember úgy gondolja, mindenre talál megoldást.
 Azonban, amikor szembesül a valósággal, Isten erejét még mindig megtapasztalhatja. Az Úr ma is valós segítség. Nála mindenre van megoldás.  Kiemel a bűn sötétségéből, megszabadít, rendbe rakja életünket, és Jézus által új életben vezet. Szabad odamennünk az Úrhoz, kipróbálhatjuk mindazt, amit mond. Mert Ő igazat mond. Amit az igéjében kijelentett, az ma is valóság, Ő ugyanaz az Isten, ugyanazokkal a lehetőségekkel. Ő ma is képes mindarra, amiről olvasunk, és ugyanúgy szereti a bűnös embert. Mindent megtett értünk, hogy életünk legyen. 
Minden szenvedésüket megszenvedte, olvassuk, és ezt látjuk, ha a keresztre nézünk. Ott szenvedte el az Úr bűneink büntetését. Mindazt, ami nekünk jár, magára vette, hogy ne mi roppanjunk bele. Bárcsak meglátnánk ezt, és hálás lenne a szívünk, az életünk ezért. Csodálatos az Úr kegyelme, magát adja a halálba, hogy megmentsen minket. Áldjuk és magasztaljuk Őt!
Bizony, ők mégis az én népem - mégis, annak ellenére, amit megtettek ellene, hogy annyiszor hűtlenekké váltak. Isten mégis szereti őket, mert Ő hűséges.  Jó, hogy Isten kimondja, mégis az én népem. Talán már úgy gondoljuk, lemondott rólunk, de nem, mert Isten nem mond le senkiről. Utánunk jön, megkeres, nyújtja a kezét. Mégis az én népem - nem a múltunkra néz, mert az el van törölve. Amikor egy bűnös nyomorult ember Istent keresi, Ő soha nem ránk, hanem a keresztre néz. Ott már megtisztultnak lát. Az Úr Jézus kereszthalálán keresztül tekint a bűnbánattal érkezőre, a Fiamért megbocsátok, Jézusért eltörlöm minden bűnödet. Így tekinthetünk mi is környezetünkre, nem a bűnt, hanem a keresztet látjuk. Természetesen, a kereszten végbement váltságot mindenkinek magának kell aktiválni. Ez nem automatikusan lép érvénybe. El van végezve ott a kereszten az áldozat, de nekem kell érvényesíteni. Hogyan? Úgy, hogy felismerem elveszett voltomat, és az Úrhoz kiáltva kegyelmet kérek. A bűnbánat aktiválja Isten kegyelmét. Ezt követően a kegyelem új életre vezet.
A vihar nem akadályozhatta meg az Úr Jézust a partot érésben (Lk 8,26-39). Ő hatalmasabb a viharoknál. Azt is meglátjuk, hogy nemcsak a természetben tombolhatnak félelmetes viharok, és fenyegethetnek pusztulással, hanem az emberben is. Azért megy Gadarába Jézus, hogy az ott tomboló vihart lecsendesítse, és megmentsen egy reménytelennek tartott embert. Nagy viharok dúltak a gadaraiak lelkében, ezért az Úr felkereste őket, és jelenléte, hatalma által jelzi: van szabadulás. Bárki Hozzá fordulhat, aki nem akar ilyen lelki terror alatt élni. Jöhet akkor is, ha nem zsidó. Az Úr átlépte a nemzetiségi határokat, és mindenkit keres, mindenki számára esélyt kínál. A labda a mi térfelünkön van, átlépjük-e mi saját határainkat, és odafordulunk-e Hozzá? Gyakran a felekezeti szokásaink kötnek meg, és elküldjük Jézust, ahelyett, hogy kiáltanánk Hozzá: Uram, könyörülj rajtam!
Egy nagyon súlyos eset közelít Jézushoz, egy olyan ember, akin a saját korában nem volt segítség. Mindent megpróbáltak, ám semmi nem hozott eredményt. Bár ezek a próbálkozások inkább csak  veszélytelenné akarták tenni ezt az embert, és nem meggyógyítani. Hányszor mi is csak a veszélyt akarjuk elhárítani, a célunk, hogy nyugodt legyen az életünk, ne zavarja semmi. Ezért inkább letompítjuk, berakjuk valahová a problémás személyt. Jézusban más megoldás érkezett meg, Ő a Szabadító, és az egész embert gyógyítja. Ő nem a szenvedőtől akar megszabadulni, hanem őt szabadítja meg a problémát okozó gonosz lelkektől. Jézus ma is így áll hozzánk, minket akar feloldani a megkötöző erők alól.
Jó látni, mennyire nem tudja elviselni az Úr jelenlétét a gonosz. Szenved Jézustól, ez rámutat: ahol Jézus jelen van, ott az ördög nem érzi jól magát, és el fog távozni. Amelyik szívben az Úr Jézus ül a trónon, oda nem fér be a gonosz, ott nincs helye neki. Jézussal nem is akar közösködni.
Igénk megmutatja, mennyi minden lehet egy emberben, talán nem mindig ennyire szemmel látható a negatív tartalom. Jó az Úr előtti csendességben lényünk mélyébe tekinteni, és megnézni, mi is van bennünk. Valóban az Úr tölt be, vagy még mindig a bűn és a gonosz hatalma kerül érvényre? Azért is kérdezi meg a nevét az Úr, hogy kimondja ő maga a valóságot. Döbbenjen rá, mennyire elveszítette már önmagát. Már nincs polgári neve, hanem Légió. Hányan észre sem veszik, elvesztették már rendes nevüket, és azt hordják, amit rájuk aggattak, vagy ami az életvitelüket kifejezi.
Jó látni, hogy az ilyen embert is vonzza magához az Úr, és ebből a vonzásból jó származik. Amikor Ő vonz, és be akar tölteni, akkor felszabadul, meggyógyul az életünk. Jézus hatalma alatt visszanyerjük személyiségünket. Mindazt, amit a gonosz elvett, Jézus visszaadja, de jobb minőségben. Most már új természettel kezdhet egy egészen más életet ez az ember.
A gonosz mindig pusztítani akar. Ez a lételeme. Elpusztítani mindent, amit az Úr létrehozott. Mindig tönkretesz, kárt okoz az embernek. Gyakran úgy teszi mindezt, hogy az ember Istent okolja.  Nem sátánt, és nem saját magát teszi felelőssé az ember, hanem Istent. A gonosz célja ez, okoljátok Istent a károkért, és küldjétek el Jézust. Megdöbbentő, hogy ilyen hatalmas szabadítás után elküldik a Szabadítót. Nem kell az az Úr Jézus, aki a gonosz pusztítását megakadályozza, a tönkretett életeket pedig helyreállítja. Gadara polgárainak jó ott, és jó úgy. Már nem zavarja őket az ember, megszűnt a veszély, de ők nem akarnak változni. Nekik a disznók többet érnek. Sőt, a disznókért megtűrik a gonoszt is. Csak a jólét számít, és nem érdekes, mibe kerül, hogy közben rabokká lesznek, sőt, átalakulnak. Igaz, a szabadításnak is van ára, valamibe mindig kerül. Elmarad mögöttünk a régi élet minden eleme, a régi életforma. De kapunk helyette egy egészen újat. Azt se feledjük, hogy az új élet árát az Úr Jézus fizette ki. Amit mi magunk mögött hagyunk, az nem is veszteség, hiszen korábban pont azok a dolgok tettek rabbá, vagy vittek a bűn, az Isten nélküli élet útjára.

Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed

1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed, Mondd a világnak: hajnalod közel! Mert nem
hagy az, ki népeket teremtett, Senkit sem éjben, bűnben veszni el. Légy örömmondó
békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

2. Lásd: millióknak lelke megkötözve, Rabláncként hordoz sötét bűnöket; Nincs kitől
hallja: Megváltónk keresztje Mily gazdag élet kútja lett neked. Légy örömmondó békekö-
vet, Hirdesd: a szabadító elközelgetett!

3. Mondd minden népnek: elveszett juháért Mit tett a Pásztor - csuda szerelem - Földig
hajolt a kárhozott világért S meghalt alant, hogy élhess odafenn. Légy örömmondó bé-
kekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

4. Küldj fiaidból, akik nemhiába Élvezik kincsed: Hirdessék szavad; Öntsd lelked értük
győzelmes imába: Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad. Légy örömmondó békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled, Felfedi titkát minden szív előtt. Egy lélekért se
érjen vádja téged, Hogy temiattad nem látta meg Őt. Légy örömmondó békekövet, Hir-
desd: a Szabadító elközelgetett!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése