2020. február 10., hétfő

Az áldott orvos


A
z elmúlt napokban nem volt lehetőségem a blog írására, így most folytatjuk a közös olvasást. Azonban visszakereshetők az oldalon az ezekhez a részekhez a korábbi években írt üzenetek. Az Úr szenvedő szolgájáról kap kijelentést Ézsaiás (Ézs 53,1-12). Olvasva a verseket Urunk alakja tárul elénk. Úgy látjuk Őt, mint fájdalmak férfiát. És ha figyeljük az életét, azt kell mondani, valóban az volt, fájdalmak férfia. És ezt a fájdalmat mi okoztuk, értünk szenvedte el. A mi bűneink miatt kapta a sebeket, és értünk szenvedett. Azonban az ember nem igazán döbbent rá minderre. Nem igazán ismertük fel, hogy mindez a szenvedés a mi megmentésünkért érte. 
Ahogy haladunk előre a versek olvasásával, jó megállni, és úgy olvasni, hogy mindez személyesen értem történt. Énértem, énmiattam és énhelyettem szenvedett az Úr. Menjünk egyre közelebb az Úrhoz, és valljuk meg bűneinket, mondjuk ki: mindez miattam, elveszett, nyomorult bűnösért történt.
Mindez tükör is, amiben megláthatom, ki is vagyok én. Azért fontos beletekinteni ebbe a tükörbe, mert ez mutatja meg a valóságot. Ha csak a világ vagy az ismerősök véleményére hallgatunk, úgy találjuk, minden rendben van, azonban ez nem így van. Mit mutat a tükör? Az én betegségeim viselte, fájdalmaimat hordozta, és bűneimért kapott sebeket. Ezt mutatja: beteg, bűnös, nyomorult ember vagyok. Olyan beteg és bűnös, amin senki nem tud segíteni. Azért jött el az Úr, hogy ezeket a problémáinkat megoldja. Nincs más segítség, csak Ő. Ehhez azonban szükséges mindezzel őszintén szembenézni. Csak akkor jön változás az életünkbe, ha mindezt őszintén látjuk és elismerjük. Azonban jó látni, hogy van bűnbocsánat, és van gyógyulás, szabadulás, mert az Úr Jézus elhordozta a nekem járó büntetést. A bűnért büntetés jár, de úgy szeretett, hogy inkább elszenvedte a büntetést, csakhogy mi élhessünk. Aki ezt látja és jön, mint a tékozló fiú - Atyám vétkeztem ellened -, az megtapasztalja mindazt, amit a fiú is. Az Atya visszafogad Jézusért.
Az Úr nem véletlenül szenvedett, az Úr akarta volt, hogy gyötrődjön, és Isten vetette rá mindnyájunk vétkét. Mindenki vétkéért szenvedett az Úr. Ő Isten igaz szolgája, nem magának élt, hanem értünk. Ezzel lehetőséget hozott az életváltozásra. Nem kötelező továbbra is a bűn hatalma alatt élni. Meg lehet szabadulni, és újjá lehet születni, kegyelemből. Azt jelenti mindez, hogy az Úr természetét kapom meg. Új természetet kapok, a régit leveszi, és újjal ruház fel. Jézus természete kedves az Atya előtt, és általa már képes leszek az Úr akarata szerint élni. Az Úr Jézus azért jött, hogy Általa Isten akarata valósuljon meg ebben a világban. Az Ő akarata pedig az ember megmentése és a gonosz minden munkájának a lerombolása. A gonosz pusztít, azonban az Úr épít. Aki átadja Neki az életét, az is ebbe az építő munkába áll bele. Ővele szembeszállhatunk a gonosz minden munkájával. Isten Szentlelke képessé tesz arra, hogy nemet mondjunk a gonosznak, hogy ellenálljunk Neki. Mert Jézus a győztes.
A béna meggyógyítása után az emberek álmélkodnak, de vajon hányan indulnak el követni Őt (Lk 5,27-39)? Ki az, aki meglátja, hogy Jézusra van szüksége, és kész Érte mindent maga mögött hagyni? Álmélkodunk, vagy odamegyünk, és kérjük, hogy bennünk is cselekedjen hatalmasan? Nekem is mondja az Úr: kelj fel! Igen, keljek fel, mozduljak Felé, majd Vele együtt. De mozdulok-e? Kilépek-e megszokott életemből arra az útra, amire hív? Bizony, nem nagyon mozdultak, ezért is megy tovább. Azokkal foglalkozik, akik készek követni Őt. Az Úr Jézus nem telepszik le egy helyen, nem tart rendszeres alkalmakat, abban bízva, hogy majd csak meghalljuk, amit mond. Ő azt tartja, azért van a fülünk, hogy meghalljuk, amit Isten mond. Bár mindig azonnal meghallanánk üzenetét, és mozdulnánk, tennénk, amit mond.
Lévi előtt sem tartózkodik sokáig, szinte megállás nélkül megy tovább az Úr, de menet közben elhívja. Ezen rövid idő alatt kell dönteni: maradok, vagy indulok Utána? Hányszor lemaradunk, mert oly sokáig mérlegelünk. Valóban engem hív? Megéri itt hagyni mindent? És tényleg azt akarja, hogy innen álljak fel? Nem maradhatnék továbbra is a vámszedőhelyen? Mennyit tudunk spekulálni, Lévi azonban azonnal felállt onnan.
Miért állt fel a vámszedőasztal mellől? Mert meglátta, hogy nem ott helye, ott nem marad tiszta a keze. És Lévi azt is felismerte, hogy új lehetőséget kínál neki Jézus. Minden megváltozhat, lehet tiszta a keze és új a szíve. Már nem érezte magát jól és otthon a bűnben és a pénz mellett. Amikor feláll az asztaltól, nemet mond és hátat fordít mindannak, ahogyan eddig élt. Új életszemlélet kap. Most már nem ő, nem a gazdagodás, hanem Jézus lesz fontos. Nagyon fontos, Jézus nem azt mondja Lévinek, keress egy új munkahelyet, kövess engem. Jézus követésében kerül a helyére az életünk. Benne mindent megkapunk, amire szükségünk van.
Jézus Lévi házába megy, és ő követi oda a Mestert. Nem mondja, nem mehetsz be, nincs rend, nem igyekszik elrejteni a hamis, bűnös dolgokat, úgy fogadja, amint van. Innentől egy újat kezd Vele. Ez a Jézuskövetés, mindig szorosan a nyomában maradok, akkor is, ha olyan helyre megy, ami kellemetlenül érint, ahol feltárul az életem, a múltam. De Ő azért lép be a házunkba, hogy megtisztítsa azt, illetve gyógyulást adjon. Lévi látta, hogy beteg, ez a betegség kívülről nem mindig látható, bűn a neve, és belülről hat kifelé. Gyakran rejtetten, lappangva végzi pusztító munkáját. Aki azonban látja, hogy meg van fertőzve a bűntől, az Jézushoz jön. Jön, mert felismerte, hogy Ő az áldott Orvos. És Ő egészségessé tesz. Nem foltozgat, hanem egészen új élettel ajándékoz meg. A foltozásnak nincs értelme, amikor új ruhát kapunk. Vessük le a régi embert cselekedeteivel együtt, és öltsük fel a Tőle kapott új embert.


Az áldott orvos közeleg

1. Az áldott orvos közeleg, A drága főpap: Jézus; Szava szívünk enyhíti meg, Egyetlen üdvünk: Jézus. Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

2. Ki minden vétket megbocsát S bűnünk eltörli: Jézus. :/: Megnyitja a menny kapuját S vezérel minket Jézus. Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

3. Kiszenvedt Bárány, tisztelet S dicséret néked, Jézus! :/: Te vagy a legfőbb szeretet, Csak érted égek, Jézus. Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

4. Elmúlik minden fájdalom E drága névtől: Jézus! Édes örömmel hallgatom A te nevedet, Jézus! Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

5. Testvéreim, ó, jöjjetek, Áldjuk e nevet: Jézus! Dicsérve énekeljetek: Megváltó, drága Jézus! Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

6. Ti gyermekek, kicsik, nagyok, A tietek is Jézus. Csak az ő útján járjatok, És veletek lesz Jézus. Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

7. S ha egykor égbe térhetünk, Előttünk lesz majd Jézus. Trónjánál zendül énekünk E drága névtől: Jézus! Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése