2020. február 12., szerda

Az Úr hív


M
indenkit hív az Úr Önmagához, és az országába (Ézs 55,1-13). Oda, ahol megtapasztalhatjuk gondoskodását. Ingyen kínálja mindazt, ami táplál és erőt ad. Igazi lelki táplálékot, igéjét kínálja. De benne van az is, hogy minden szükségünkről gondoskodik. Az Úr Jézus is minidig hangsúlyozta, hogy ne féljünk a megélhetéstől, mert mennyei Atyánk gondoskodik rólunk. Ne engedjük, hogy ezek a kérdések eltereljenek a Neki való szolgálattól, a bizonyságtevő élettől.
Mindenki jöhet, egy feltétel van: aki szomjazik. Az fog jönni, aki átéli, hogy szomjas. Semmi nem csillapítja lelke szomjúságát, ezért jön, mert hiszi, hogy Isten megelégíti. Egyedül Ő tud megelégíteni, békességet adni.
Mennyire arról szól a mai élet, hogy pénzt adunk sok olyan dologért, ami nem segíthet, ami nem ad igazi megoldást. A világ ontja magából a pótmegoldásokat, el akar vonni Isten szeretetétől. Azonban, aki az igébe tekint, meglátja: a gonosz megtéveszt. A világ nem tud igazán megelégíteni, mert az embernek Istennel való élő kapcsolatra van szüksége. Sátán sok esetben azzal téveszt meg, hogy az általa kínált okkult vagy más egyéb módszerek adnak ideiglenes gyógyulást. De aki ilyen idegen hátterű megoldáshoz fordul, az Istennel való kapcsolatának megromlását tapasztalja. Az ilyen ember leszigeteltté válik Isten felé. Nem hallja már a szavát, sőt, megkeményedik az igével szemben. Látszatmegoldás ez. Ezeket az okkult, démonikus és pogány vallásokból származó gyógymódokat az ige bűnnek mondja. Azonban ezekből is van szabadítás. Urunk teljes gyógyulást, és új életet ad, annak, aki megvallja ilyen jellegű dolgait.
Minden problémánk abból adódik, hogy nem hallgatunk az Úrra, de most azt kéri, hallgassunk Rá. Akkor fog élni a lelkünk, ha hallgatunk az Úr szavára, vagyis komolyan vesszük, amit mond. Bátorít, sőt, sürget, hogy amíg megtalálható, addig keressük, és hívjuk segítségül. Nem elég keresni, hanem hívjuk Őt segítségül az életünkre nézve. Mindezt addig tegyük, amíg közel van. Az Úr Jézusban egészen közel jött hozzánk Isten. Így most megtalálhatjuk, és könnyen behívhatjuk az életünkbe. Mert nem ideiglenes segítségről van szó, hanem arról, hogy életünk gazdájává tegyük Őt, és így mindenben Rá figyeljünk.  Isten nem hangulatjavító akar lenni, hanem állandó társ, egy igazi jó barát, Akiben mindig lehet bízni, és állandóan számíthatunk Rá. Az Úr Jézus ez a Barát, meghalt a barátaiért, ezért bízhatunk Benne. Aki meghalt értünk, arra számíthatunk.
Az ige rámutat: Isten gondolatai mások, jobbak, mint a mi gondolataink.  Ezért jó, ha engedjük, hogy Ő alakítsa az életünket, és megvalósítsa terveit. Pont azzal rontjuk el, hogy nem figyelünk az Ő gondolataira, és nem lépünk arra az útra, amit mutat, amin vezetni akar. Pedig az Ő gondolata életet jelent; az úton, amire állít, megtaláljuk a helyünket. Azt is jó látni, hogy Isten igéje által munkálkodik, és az ige elvégzi a maga munkáját.
Esőhöz és hóhoz hasonlítja a szentíró Isten szavát. Belekerül szívünk talajába, és elvégzi munkáját. Nem tér vissza Hozzá üresen. Ezért bátran hirdessük, ne keseredjünk el, amikor nem látunk azonnal eredményt, higgyük, hogy az ige munkálkodik, ott, ahol hittel fogadják. Az ige elvégzi azt a munkát, amiért az Úr küldi.
Támadások közepette munkálkodik az Úr Jézus Krisztus, de nem adja fel a harcot, és nem vonul vissza, hanem az Atyát keresi (Lk 6,12-19). A nehéz időszakokban imádkozik. Egyedül félrevonul, és az Atya közelségét keresi. Az imádkozás nagyon fontos az Úr Jézus számára, mindent az Atya kezébe tesz, ami Vele történik. Imádkozik a keményszívűekért is. Istennek van hatalma ezeket a szíveket átalakítani. 
Egy egész éjszakai tusakodás után választja ki tanítványait. Elkérte őket az Atyától. Nem emberi tulajdonságok, képzettségeik alapján választotta ki őket, hanem azokat választotta, akiket az Atya adott Neki, akik akarták Őt követni. Ma talán egyiket sem választanánk teológusnak vagy gyülekezeti vezetőnek. Az Úr azonban mindig mélyebbre tekint. A belső szomjúságra figyel, és azt nézi, hogy ki az, aki bűneit látva Hozzá menekül. Ezek az emberek vártak a Megváltóra, keresték bűneikre a bocsánatot. Lehet, hogy nem lettek volna alkalmasak a társadalmi élet képviseletére, de az evangélium szolgálatára igen. Mert erre az Úr tesz alkalmassá. Ma is Ő tesz alkalmassá a jó hír továbbadására és az Atya akarata szerinti életre. Ma is belső szempontok alapján hív el és választ ki. Nem a tehetségünkre és a képzettségünkre, hanem odaszánt életünkre épít.
Az elhívást követi a tanítás, vagyis az Isten országa szerinti életre való felkészítés. Ezek az emberek nem ismerik még Isten országát, fogalmuk sincs, hogyan kell ebben élni, de az Úr megtanítja nekik. Nemcsak tanítja, hanem át is formálja, alkalmassá teszi őket erre. Ő nemcsak azt mondja, mit tegyünk, hanem erőt és képességet is ad hozzá.
Mindez azt mutatja, hogy nekünk is meg kell tanulni a krisztusi életet. A megtérést a növekedés, a tanulás követi. Nem vagyunk befejezett keresztyének. Nem tudunk mindent, folyamatosan kell tanulnunk. Kitől? Az Úr Jézus Krisztustól. Az igét rendszeresen olvasva és kutatva vezet az Úr, és tárja fel országa mélységeit.
A sokaság azért ment, hogy hallgassa Őt, és meggyógyuljon. Miért jövök én az alkalomra? Azért, hogy hallgassam Őt? Az istentisztelet azért van, hogy Őt hallgathassuk, hogy engedjük tanítani és formálni magunkat. Az Úr arra tanít, ami életet ad, ami a javunkra válik.


Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem

1. Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem, Míg üvölt a habtusa, S nő a vész a ten-
geren, Rejts el, rejts el, itt ne hagyj, Míg eláll a fergeteg; Biztonságos révet adj, S majd
fogadd el lelkemet.

2. Nincs nekem más enyhelyem, Szívem Téged hív s keres, Ó, maradj itt, Mesterem,
Őrizz, adj erőt, szeress! Véled állom a vihart, Hit s erő Te vagy, Te Szent, Szárnyad ár -
nyával takard Fejemet, a védtelent.

3. Csak Te kellesz, én Uram, Benned mindent meglelek; Támogasd, ki elzuhan, Gyó -
gyítsd meg, ki vak s beteg. Szent szavadra hallgatok, Tévedés az én bajom, Én hamis -
ság s bűn vagyok, Te igazság s irgalom.

4. Kegyelem vagy, égi jó, Mely minden bűnt eltörül, Hagyd, hogy gyógyító folyó Tiszto-
gasson meg belül. Élet-kút vagy, lüktetés, Vízmerítni drága hely, Ó, buzogj fel bennem
és Öröklét felé emelj.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése