2020. február 1., szombat

Idős korban is tartalmas élet


A
z Úr szinte a nép elé áll, és határozottan felszólítja: de most hallgass rám (Ézs 44,1-28)! Fejezd már be a kételkedést, a hitetlenséget, és végre fogadd el, amit mondok. Ez nem erőszak, hiszen régóta tart Isten és Izráel kapcsolata. Az Úr kiválasztotta és elhívta őket, és ezalatt megtapasztalták, mit jelent Istenre hallgatni. Van mire emlékezniük, hiszen van múltja a hitüknek. Isten hatalmas dolgokat cselekedett velük. Azonban gyakran mégsem hallgattak Rá. Azért szól Isten most így, „de most hallgass rám”, végre vedd komolyan a szavam, mert azért vagy fogságban, mert nem vetted komolyan, amit mondtam. Azért szól hozzánk is így az Úr, vedd már komolyan a szót, az igét. Eddig nem vetted igazán komolyan, nem hallgattál arra, amit mondtam, azért tartasz ott, ahol épp vagy. De most engedd, hogy kiragadjalak problémáid mélységeiből, önszereteted bilincsei közül.
Szolgám, mondja az Úr, és ezzel azt fejezi ki, természetesnek kéne lenni, hogy hallgatsz rám. Mert a szolga feladata, hogy hallgasson Urára. Azért van, hogy tegye, amit a Gazda mond Neki. Az Úr Jézus tanítványa is szolga, aki figyeli Ura szavát, és kész az engedelmességre, a cselekvésre. Kész vagyok-e mindig az Úr szava iránti engedelmességre? Teszem-e, amit mond?
Nagy akadály a félelem, félünk mások véleményétől, és inkább nem mozdulunk. Mit fognak szólni, ha komolyan veszem az Urat, és elindulok megtenni, amit kér? Ehhez az Úr megismerésére van szükség. Aki személyesen ismeri, ahogyan a gyermekek a szülőt, az nem fog félni. Az az ember tudja, hogy bízhat Istenben, mert, amit mond, azt meg is cselekszi.
Nagy ígéreteket adott az Úr, ez ezek be is teljesedtek. Már pünkösd ígérete is megjelenik, kiöntöm Lelkemet. És ez meg is valósult. Isten Szent Lelke eljött a világba, munkája meg is látszódott. A Szentlélek Isten jelen van ma is, be akarja tölteni egész lényünket. A Lélek munkája mutatja, hogy az Úréi vagyunk. Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. A Lélek nélkül igazán nem is tudunk cselekedni. Erőtlenek és hatástalanok leszünk, de ha engedjük, hogy kiáradjon a szívünkbe, akkor nagy dolgok történhetnek. A Lélek kiemel a bezárkózottságból, és az evangélium hirdetésére ösztönöz. Akiben ott a Lélek, annak a legfontosabb az Úr szolgálata, Isten országának építése lesz. Építsünk Isten Lelkének erejére, és engedjük, hogy Ő határozza meg életünket, munkánkat.
Isten úgy áll elénk, mint akihez nincs fogható. Nincs, mert Ő élő személy, Ő az, Aki megteremtette a világot és benne az embert. Isten élő és tevékeny Lény. Örökkévaló Úr, nincs más Isten, csak egyedül Ő. Mégis az ember szíve gyártja a bálványokat, mert a gonosz megtéveszt. Bezzeg annak elhisszük a szavát, és komolyan vesszük, hogy a magunk által készített bálványok meg tudnak segíteni.
Izráelnek emlékeznie kell: Isten alkotta, Tőle kapta az életet. Bár mi is meglátnánk ezt, és minden spekuláció nélkül elfogadnánk. Aki elfogadja, annak hálás a szíve. Isten nem feledi el az övéit, és nem hagyja őket magukra. Mindig nyújtja a kezét, de ezt nekünk kell megragadni. Nekem kell Istenre építeni.
Bátran jöhetünk Hozzá, mert eltörölte bűneinket, mint a felleget, és mint a felhőt. Volt és nincs, azt jelenti ez. Jézus Krisztus vére által történik mindez. Aki bűnbánattal jön Őhozzá, és megvallja a bűneit, annak Isten megbocsát, a vétket pedig örökre eltörli. Nem emlegeti fel többet. Amit Jézuson számon kért, azt nem kéri számon rajtunk. Úr Jézus Krisztus, légy áldott, hogy magadra vetted bűneim büntetését, és nem nekem kell vállalni a büntetést, pedig én érdemelném.
Bízhatunk az Úrban, mert beteljesíti szolgája beszédét, amit általa mondott, az meg fog történni. Az Úr helyreállítja a romokat. Különösen az életek romjait. Mindezt az Úr Jézus által viszi végbe. Ez a világ lerombolja, tönkreteszi az életeket, a kapcsolatokat, de az Úr Jézus meg akarja építeni azokat. Azért jött, hogy megkeressen és az Atyával helyreállítsa a kapcsolatunkat, hogy örök életünk legyen. A Vele való életben átalakul a természetünk. Letisztogatja mindazt, ami a világból ránk rakódott. Ő ad új természetet.
Az Úr Jézust felviszik a jeruzsálemi templomba, bemutatják az Úrnak, megkapja a Jézus nevet (Lk 2,21-40). Azt a nevet, amit az Atya adott neki, és ez jelzi mindenkor: Szabadító érkezett a világba. Nem kell már szabadítóra, valami rendkívüli személyre várni, mert eljött Ő. Csak segítségül kell Őt hívni, és mindezt megtapasztaljuk.
Jeruzsálemben vannak azért olyan emberek, akik várják Isten munkáját, várják a Messiást. Ilyen ember Siemon és Anna. Simeon élő kapcsolatban volt Istennel, a Szentlélek töltötte be, és vezette. Simeon pedig engedte magát vezetni, engedte, hogy a Lélek mondja meg, mit és mikor tegyen. Ez megy nekünk nehezen, nem akarjuk engedni, hogy az Úr vezessen, hogy naponta megmondja, mit, mikor és hogyan tegyünk. Ez az ember teljes lényével rezonált a Szentlélekre. Meghallotta, mikor azt mondta, most indulj a templomba. Nem merült úgy bele semmibe, hogy ne jutott volna el a szívéig a szó, most indulj. Minket annyira leköt ez a világ, hogy nem is halljuk, ha az Úr szól. Sokszor még bibliaolvasás közben sem értjük, halljuk az Urat.
Simeont az éltette, hogy megláthatja az Úr Krisztusát. Ez volt a vágya, meglátni a Krisztust, ez adott értelmet idős napjainak. Mi ad értelmet nekem? Mi a legfontosabb? Vágyom az Úr Krisztus megismerésére? Ott van bennem, hogy nem akarok addig meghalni, amíg nem találkozom Vele, és nem kapom meg bűneim bocsánatát? Krisztus nélkül meghalni pokol. Jézussal élni és meghalni üdvösség.
Kijelentést kapott: nem hal meg addig, amíg nem látja meg az Úr Krisztusát. Azonban azt nem jelentette ki Isten, hogy egy gyermeket kell várnia. És ő mégsem csalódik, csak egy gyermek. Meglátja Benne a Krisztust. Krisztust csakis a Szentlélek által ismerjük fel. Ő is azért látta meg Benne a Megváltót, mert a Szentlélek Isten megmutatta neki. A Szentlélek jelenléte nélkül nem tárul fel előttünk a názáreti Jézus igazi, isteni Lénye. A Szentlélek nélkül a Biblia is csupán egy könyv a sok közül. Ezért fontos, hogy kérjük Isten Szentlelkét, és fogadjuk be az életünkbe.
Siemeon azt is látja, hogy jelül lesz Ő, Akinek sokan ellene mondanak. Ne tartozzam az ellene mondók közé, hanem engedjem, hogy szava iránytűm legyen. Tegyem, amit mond. Anna is várja a Megváltót. Ő is idős ember, mégsem magával van elfoglalva, nem is kesereg. Nem azt mondja, minek is élek, hanem kihasználja az időt. Mire? Imádkozásra. Imádkozik a Megváltó eljöveteléért és népéért. Értelmesnek látja az életét. Idős korban is van értelme az életnek, és van értéke. Imádkozhatunk, ehhez nem kell sok minden, csak leborulni az Úr előtt, és beszélgetni Vele. A legjobb időtöltés az Úrral lenni, és beszélgetni Vele. Az ilyen időtöltésből áldás fakad a környezet számára is. Mert a legjobb, ha az Úrnak beszélünk másokról. Ne embereknek mondjuk el, mit gondolunk a mellettünk élőkről, hanem Istennek, Ő tud változást adni. Amikor pedig lehetőséget kapunk, akkor, akiről eddig Istennek beszéltünk, annak most beszéljünk az Úrról. Az imádság által megkészített bizonyságtétel gyümölcsöt terem.


Jer, kérjük Isten áldott Szentlelkét

1. Jer, kérjük Isten áldott Szentlelkét Legfőképpen az igaz hitért, Hogyha jő a végóra,
mellénk álljon, Hazatérésre készen találjon, Könyörüljön.

2. Jer, Világosság, ragyogj fel nekünk, Hogy csak Krisztus légyen mesterünk, El ne
hagyjuk őt, mi hű Megváltónkat, Aki népének örökséget ad. Könyörüljél.

3. Ó, Szeretet, áraszd ránk meleged, Hadd kóstoljuk édességedet; Tiszta szívből min-
denkit hadd szeressünk, Egyességben és békében éljünk. Könyörüljél.

4. Ínségeinkben fő Vigasztalónk, Halál ellen megbátorítónk, Össze ne hagyj esni, ha el-
lenségünk Reánk jő s romlást készít már nékünk. Könyörüljél.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése