2012. március 13., kedd

Félelem nélkül


M
ózes Izráel elé tárta Isten parancsolatait, rámutatva, hogy ezeket azért adta az Úr, hogy megtegyék (2Móz 35,1-20). Isten Igéjét meg kell cselekedni, azért szól, mert elmondja számunkra, hogy mi az Akarata, mit akar, hogy megvalósítsunk. Bizony gyakran elfelejtjük, hogy a Szentírás nemcsak lelki simogatás, hanem Isten számunkra készített terve, amit végre kell hajtani. Jó dolog tudni, hogy az Úr megvigasztal és erősít minket, de ne feledjük, hogy feladatot is bíz ránk. Pál apostol számára mindez világos volt, hiszen már a damaszkuszi úton azt kérdezi: Mit akarsz Uram, hogy cselekedjem? Álljunk elé ma is úgy, hogy kérdezzük, és amit megértünk, azt csináljuk is. Mert úgy gondolom, a baj nem azzal van, hogy nem tudjuk, mit akar Isten, hanem azzal, hogy nem vesszük komolyan, amit mond. Elméletet gyártunk a gyakorlatból, elszellemiesítjük az egyszerű dolgokat is.
Ismét a hetedik nap megtartása kerül a megcselekednivalók közt az első helyre. Istennek nagyon fontos a hetedik nap, és nagyon komolyan s veszi, hisz itt már elhangzik, hogy az, aki azon a napon dolgozik, meg kell halnia. Miért ilyen szigorú ez a törvény? Azért, mert ha nem tartjuk meg, nem szenteljük az Úrnak, kifejezzük megvetésünket, tiszteletlenségünket iránta. Hiszen ez a nap a Vele való közösségért adatott. Mennyei atyánk is félretesz ezen a napon értünk mindent, és ránk vár, mert velünk akar lenni. Bizony, hányszor hiába vár, mert Atyánknál minden fontosabb, ha elé járulunk, akkor is csak néhány percet szentelünk Neki, pedig Ő az élet, és ha nem tartjuk Vele a kapcsolatot, az élettől távolodunk el.
Istennel kapcsolatban lenni hasonló, mint  amikor a mélytengeri búvár aláereszkedik a tengerbe, de a mélységet járva is össze van kötve a hajóval. Minket az Ige és az imádság köt össze Istennel, rajtuk keresztül mennyei levegő áramlik a lényünkbe; ha ez megszakad, belülről halunk meg. Isten azonban azért küldte el Jézust, hogy megmentsen, hogy ne engedjen elpusztulni minket, ezért naponta keressük Őt. Magunkban elveszünk, de Jézus által megtartatunk, az örök életre.
A szent hajlék számára adományokat gyűjtenek, mindenki azt adja, amire a szíve indítja. Mire indít a szívünk? Odaadjuk-e mindig azt, amire a szívünk indít? Az özvegyasszony utolsó két fillérjét is odaadta, mert erre indította a szíve. Hálás volt, hogy annyija is van, és kész volt azt is odaadni.
A sátor és berendezései elkészítéséhez mindenki hozzájárulhatott, aki a különféle munkákhoz értett. Tehát nem mindenki kapott külön elhívást, csak az építkezés vezetője, azonban aki tudta, hogy neki van ajándéka arra a kézműves munkára, arra a feladatra, akkor ő is felajánlotta tudását, tehetségét. Mert minden tudást azért kaptunk, hogy az Úrnak ajánljuk, hogy Országa építésére használjuk fel. A tudás Isten országában teljesedik ki, és ott válik igazán áldássá. Ha kivesszük az Úr kezéből, a Neki való szolgálatból, átokká is válhat.
A tegnapi rész végén elhangzottakat a ma olvasottak fényében érthetjük meg (Mt 17,1-8). Amikor némelyekről beszél, akik meglátják Jézust az Atya országában eljönni, azok, akik felmennek Vele a hegyre, és átélik megdicsőülését. Három tanítvány élte át ezt a csodát, ő előttük lebbentette fel dicsőségének fátylát, mondhatnánk, elhúzta előlük a láthatatlan világ függönyét, és így betekintést nyertek oda.  Amikor az Igét olvassuk, mi is átélhetünk ebből egy keveset, mert az Íráson keresztül mi is bepillantást nyerhetünk Isten mennyei világába, átélhetjük lényének közelségét, betölthet az Ő szeretete és kegyelme.
A hegyen megláthatták, mennyire más Jézus lénye, mint az övék, senkit nem lehet Hozzá hasonlítani, mert Ő szent és tiszta. Fehérebb mindennél, mert Benne nincs bűn.
A hegyen Mózes és Illés, tehát a törvény és a prófétaság képviselői jelennek meg, beszélgetnek Jézussal. Az Úr az ő munkájukat teljesíti be, mert Ő töltötte be a törvényt igazán.
A tanítványok szerettek volna örökre abban a csodálatos világban maradni, távol a földi világ zajától, a szennytől, a küzdelemtől, fájdalomtól és szenvedéstől. Mi is szeretnénk kivonulni ebből a világból, szeretnénk, ha mindig békesség, öröm és megértés venne minket körül, azonban még itt van a helyünk, még itt van feladatunk. Azért vezet az Úr mélyebbre az Ő megismerésében, hogy tegyünk Róla bizonyságot.
A felhő Isten jelenlétét jelzi és kifejezi, egyedül Jézusra van szükségük. Ha Jézus velük van az elég. Az Ő szavára figyeljenek, mert abban van az élet. Az Atya számunkra is kijelöli az utat. Mindenkor Jézust hallgassuk. Ha bármiben tanácsra van szükségünk, bátran forduljunk Hozzá, és hallgassuk meg, amit mond. Mert Jézus szava elég, benne erő és megoldás van. De nem elég csupán meghallgatni, hanem cselekedjünk aszerint.
Milyen jó, hogy amikor megijedünk, amikor félünk, Ő mellénk lép, és így szól: ne féljetek! Így tehát ma se engedjünk teret a félelemnek, mert ha Ő jelen van, a félelemnek nincs helye, távoznia kell, hiszen Jézus mindeneknél hatalmasabb.

Mely igen jó az Úr Istent dicsérni

1. Mely igen jó az Úr Istent dicsérni,
Felségednek, én Uram, énekelni,
Szent nevedet dicsérvén magasztalni
És mindenütt e világon hirdetni.

2. Igen reggel irgalmadat hirdetni,
Igazságodról éjjel gondolkodni,
Hegedűvel, orgonával zengetni,
Minden éneklő szerszámmal tisztelni.

3. Csudaképpen én vigasztalást vészek,
Cselekedetidre hogyha tekintek,
Kezeidnek munkájában örvendek,
Teremtőmnek, Megváltómnak éneklek.

4. Az eszetlen ember ezt nem esméri,
A hitetlen bolond ember nem érti;
Kinek rólad nincs igaz esméreti:
Szent Fiadban mert nincs hite őnéki.

5. E világon gonoszok gyökereznek,
Kik mindenkor hamisan cselekesznek;
Mint a füvek, virágoznak, terjednek,
Hogy örökül-örökké elvesszenek.

6. Lám ezeket, Uram, felséges Isten,
Kik támadnak a te szent igéd ellen,
Viaskodnak a te híveid ellen:
Megbünteted, mert vagy örök Úr Isten.

7. Rólad, Uram, akik megemlékeznek,
Mint a pálmafa, szintén úgy zöldellnek;
Mint cédrusfák ugyan meggyökereznek
Az igazak, kik igaz hitben élnek.

8. Vallást tesznek minden emberek előtt,
Hogy az Isten igaz mindenek fölött;
Hamisságot soha nem cselekedett,
Mint kőszikla, ő ád nagy erősséget.

Isten áldásával.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése