2012. március 24., szombat

Követésben kiteljesedő élet


Í
me, minden kész, az Úr pedig elrendeli a hajlék felállítását, a berendezési tárgyak elhelyezését (2Móz 40,1-15). A gondosan végzett munkának megvan a gyümölcse, Isten is átveszi a munkát, és Ő mondja meg, mikor állítsák fel a sátrat. A hajlék felállítása új kezdetet jelent. A hűtlenség után újrakezdhetik az életet, újrakezdi velük Isten. A sátor Isten jelenlétét és megbocsátását szimbolizálja. Számunkra a Golgota jelenti az új kezdetet, ott töröltetik el minden vétkünk az Úr Jézus szenvedése által.
Az elkészített eszközök a helyükre kerülnek, oda, ahová Isten szánta őket. Mert minden ott van a helyén, és ott tölti be rendeltetését, ahová Isten tervezte. Így van ez az életünkkel is, akkor leszünk helyünkön, ha felismerjük, hova szánt Isten, milyen feladattal akar megbízni. A helyére került életnek békessége van, kiegyensúlyozottak a mindennapjai, mert harmóniában van az Atya akaratával, így önmagával és környezetével is.
Végül a sátort és minden benne lévő dolgot és a papokat is megkenetés által felszentelik az Úr szolgálatára. Az elkészített eszközök célja, hogy az Urat szolgálják és dicsőítsék, mindent ennek rendelnek alá. A papok élete is az Úr szolgálatának rendeltetik alá, az a feladatuk, hogy bemutassák az áldozatot népükért, és közvetítsék Isten kegyelmét. Milyen jó, hogy mi már odamehetünk bátran saját bűneinkkel a kereszt tövébe, a bűnbánatra bűnbocsánat az Úr válasza, mert Jézus kifizette minden adósságunkat. Töltse be mindezért hála a szívünket.
Az újszövetségi történetünkben egy embert látunk Jézushoz menni (Mt 19,16-24), és ez örömmel tölti el szívünket. Hiszen egy fiatal férfi keresi Jézust, mert fontossá vált számára az örök élet.  Vajon ma hány férfit, és egyáltalán hány embert, hány fiatalt érdekel az örök élet? Téged érdekel-e? Vagy teljesen a földi életre koncentrálsz? Az vezérel, hogy itt mindent megszerezz, minél jobb pozícióba kerülj, kiélvezd a pillanatot? De mi lesz később, amikor megkopik a szépség, elfogy az erő?
Időben, még most kell keresni, mi lesz a halál után, van-e örök élet? Hol találhatjuk meg a feleletet? Ma is Jézusnál. Őt keressük, és ahogyan ennek az embernek utat mutatott, úgy a számunkra  is megmutatja az életre vezető utat.
Jézus nem ad különleges parancsolatokat, hanem rámutat a második kőtábla igéire. Mindezzel elmondja, hogy Isten rég megmondta, mit vár el az embertől. Nincs szükség extra tettekre, parancsolatok garmadára, csak az Úrnak való engedelmességre. Azt kell komolyan venni, amit Isten kijelentett. Ez a férfi kijelenti, hogy mindezt megtartotta, mi fogyatkozás lehet még benne? Úgy látja, minden rendben van az életében, így az üdvösség jár neki.
Érthetjük kérdését úgy is, hogy a törvények betartása ellenére érzi, hogy valami hiányzik az életéből. Mi hiányozhat? Jómódú, mindene megvan. Mégis hiányzik valami? Sokan úgy gondolják, ha mindenük megvan, akkor boldogok lesznek, akkor megtalálják békességüket, önmagukat. Aztán később kiderül, a lényünkben űr keletkezik, mert a lelkünket az anyagi javak nem elégítik meg. Mi hiányzik hát?
Az Úr Jézus azt mondja: ha tökéletes akarsz lenni. Tehát tovább akarja vezetni. Megelégszel ezzel a felszínes élettel, vagy többre vágysz? De ahhoz, hogy többre juss, hogy betöltődjön az űr, nem több javakra, vagy valamilyen speciális tettre van szükség, hanem lelki szabadságra. Jézus rámutat, hogy ennek az embernek a szíve a javakhoz, a vagyonhoz kötődik, ezért nem boldog. Vallása is csak formalitás, mert nem személyhez fűződik, csak tradíciókhoz.
Az Úr elküldi ezt az embert, hogy vágja el a kötődést, majd induljon el követni Őt. Tehát mi hiányzik? A személyes Isten, az élő kapcsolat az Úrral. Ennek kialakításához azonban le kell szakadni bálványainktól és önmagunktól, csak üres szívvel, felszabadult élettel követhetjük Őt. Jézusban kitárul előttünk az örök élet kapuja.
Azonban a döntés a miénk. Mihez ragaszkodom, saját kincseimhez, vagy vágyom a mennyei kincsekre, mert felismertem, hogy a Krisztus által kínált kegyelem, az új élet, az üdvösség minden földi kincsnél és vagyonnál többet ér?
Ez az ember csalódott Jézusban, sőt megsértődött, mert Jézus megmondta, mit tegyen. De nem szimbolikus tettet kér, hanem húsba vágó, vagyonba vágó tettet, és mivel a vagyon megkötözte, sértve távozik. Sokan megsértődnek, amikor Jézus lényük mélyét érinti, amikor azt kéri, hogy mindent magunk mögött hagyva kövessük Őt. Megsértődsz, vagy komolyan veszed, amit mond? Ha igen, akkor Jézus követésében kiteljesedik az életed, és kincset lelsz Benne.



HOZZÁD JÖVÜNK URAM

Hozzád jövünk Uram Ó segíts! Ne szóljon Igéd hiába
A szívünk oly sötét ,Ó segíts, élessze Igéd világa!
Áldd meg, ó Uram az énekünk, legyen jobban tiéd életünk!
Ne szóljon Igéd hiába Ne szóljon Igéd hiába,

Ha fülünk Igédre nem figyel, lábunkkal járunk a sárban.
Vágyaink szakítnak Tőled el, nem fénylik mécsünk világa.
Ó Uram templommá hadd legyen,
a szívünk megszentelt hely legyen!
Ne szóljon Igéd hiába Ne szóljon Igéd hiába,

Ajkunkon hazugság bélyege, megrontott életünk átka.
Hogy állunk elődbe így Uram, naponként Téged imádva?
Nyisd meg a szemünk, hogy láthassunk!
Szenteld meg ajkunk, hogy áldhassunk!
Ne szóljon Igéd hiába Ne szóljon Igéd hiába,

A szívünk összetört ó Uram, itt állunk előtted gyászban.
A mélyből hozd ki az életünk, ne szóljon Igéd hiába.
Áldd meg Igédet, hogy érthessük,
dicsőségedre, hogy élhessünk!
Ne szóljon Igéd hiába Ne szóljon Igéd hiába,

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése