2012. március 30., péntek

Jöjj hittel az Úrhoz


J
óel próféta a nép teendőjét az őszinte megtérésben fogalmazta meg (Jóel 2,12-27). Ehhez mély önmagukba nézés, vagyis bűnbánat szükséges. Nekünk is magunkba kell tekinteni az Úr előtt, mert csak így láthatjuk meg szívünk igazi tartalmát. Ez a magunkba tekintés, vagy szívünk megszaggatása az Ige olvasása által történhet meg, hiszen Isten szava világít rá bűneinkre, nélküle mindent rendben találunk.
Igen, erre van szükségünk, mély és őszinte bűnbánatra, mert más nem segít. Csak a felszínre került múlt az, ami bocsánatot nyer, és így általa megtisztul és felszabadul az életünk. Ha bármi is a mélyben marad, az mindig fenyegeti az Istennel és az egymással való kapcsolatunkat. A mélybe söpört dolgok egyszer a felszínre törnek, és mindent elborítanak. Aki azonban bűnei miatt sírva borul az Úr lábai elé, számíthat Isten irgalmasságára.
A próféta megtérésre szólít fel, de mindezt úgy teszi, hogy kiemeli Isten irgalmasságát, könyörületességét és türelmét. A megtérésnek mindig gyümölcse van, Isten áldása. Ezt hangsúlyozza Jóel, ha megtérnek, hátha visszatér az Úr, és áldást hagy maga után. A megtérésre Isten mindig válaszol, mégpedig jelenlétével és áldásával. Az Őt befogadó életben megdicsőíti magát, féltő szeretettel veszi körül népét. Csodálatos ez, ha Rá bízzuk magunkat, féltő szeretettel vesz körül. Még arra is gondja van, hogy ne gyalázzák övéit, hanem életüket látva felismerjék az Ő áldását.
A megtérő népnek szól minden fenyegetettség közepette: Ne félj, te föld! Igaz, most sáskajárás pusztít, de áll az Úr ígérete, és ha őszintén megtérnek, eltűnik a pusztítás nyoma, nagy dolgokat tapasztalnak. Igen, Urunk nagy dolgokra képes, még a tönkrement, leépült, a szenvedélyek által meggyötört életünket is képes helyreállítani. Bár most még a pusztítás látszik, de Isten helyreállító munkája is be fog következni. Csodás reménység ez, aminek igazi beteljesedését az Úr Jézus Krisztusban látjuk, Ő igazán helyreállítja a tönkrement életeket. Aki segítségül hívja, és bízik Benne , nem fog csalódni.
Igénkben is ezt ígéri, ha bíznak Benne, Hozzá fordulnak  őszinte szívvel, meglátják és örömmel tapasztalják a késői esőt. Bizony, mi is epedve várjuk, szomjazzuk a késői esőt, a megtérés, a Lélek kitöltetésének megújító esőjét. Mert a kiszáradt és elepedt lelket csak az Úr áldása képes megújítani. Kérjük és várjuk a megújító harmatot!
Bárcsak élnénk az Úr ígéretével, azt üzeni, hogy Ő kárpótolja népét mindazért, amit a sáskajárás tönkretett. Annak idején mi az államtól vártuk a kárpótlást és ím, itt van az Igében, Isten kárpótolja övéit. Csak Ő tudja kárpótolni mindazt, amit a bűn, a hitetlenség, az engedetlenség elvett tőlünk. Azt is ígéri, hogy népének nem kell pironkodni más népek előtt, mert látszódni fog rajtuk az áldás. Mi se szégyelljük az Úrhoz való tartozásunkat, hanem vállaljuk őszintén, bátran és örömmel, hogy az Övéi vagyunk.
Jézus a kereszt felé haladva is vonzza az embereket, és nyitott szemmel jár (Mt 20,29-34). Mindaz, ami Rá vár, nem készteti bezárkózásra, hanem továbbra is nyitott szívvel halad, és viszi a megújító, helyreállító kegyelmet.
Az út mellet két vakot látunk, akik meghallják mindazt, ami körülöttük történik. Nem látnak, de mégsem zárkóznak magukba, nem tartják ellenségnek a világot, mert ők mások, mert nekik hiányzik a látásuk, és csak az élet országútja mellett kaptak helyet. Ezek az emberek lényükben nyitottak, és nem adták fel a változás reménységét. Emberileg nem volt már lehetőségük, hiszen a látásukat senki nem tudta visszaadni, de ők nem adták fel, bíztak. Miben bíztak? Nem miben, hanem kiben, a Megváltóban, Akiről az Ószövetség alapján tudták, hogy megnyitja a vakok szemeit.  Reménységüket Isten szava éltette. Mi komolyan vesszük-e ennyire az Igét? Bízunk-e benne, akkor is, ha emberileg hiábavalónak tűnik? Ez a reménységük valósággá vált, amikor hallottak Jézusról, talán elmondták nekik, hogy a názáreti zsinagógában pont azt az ézsaiási részt idézte, amely az ő reménységük alapja is volt. Innentől kezdve reménykedve várták a Vele való találkozást. Azért kiáltoznak, mert felismerték, eljött életük megfordulásának ideje és lehetősége.
A sokaság akadályozása ellenére sem adják fel, hanem tovább kiáltanak, és segítségül hívják Dávid Fiát. Szomorú, hogy a Jézus körül levők nem segítik ezeket a vakokat, hanem inkább el akarják zárni előlük Jézust. Vigyázzunk, hogy ne váljunk akadályokká, hanem inkább segítsük Urunkhoz a keresőket, a gyógyulni vágyókat.
Jézus megáll, van ideje és ereje megállni a kereszt felé haladva is. Megkérdezi, mit akarnak, és ők mondják: hogy megnyíljék a szemünk. Ezek hiszik, hogy amit kérnek az Jézus számára lehetséges. Csak így, csak ezzel a hittel érdemes az Úr elé állni. Tudni kell, mit akarok, a lényeget, a legégetőbb kérdést vigyem elé, és higgyem, Ő megcselekszi. Nem alamizsnát kértek, nem is azt, hogy belekarolva kísérhessék egy darabon, hogy legyen szép emlékük, nem is fényképezkedni akarnak Jézussal, hanem látni. Ők látni akarnak. Ez a hit nem marad válasz nélkül, visszakapják látásukat. Jöjjünk mi is ilyen hittel Urunkhoz, mert számára semmi sem lehetetlen.



HAGYJAD az Úr Istenre Te minden utadat


1. HAGYJAD az Úr Istenre Te minden utadat, Ha bánt szíved keserve, Ő néked nyugtot ad. Ki az eget hordozza, Oszlat felhőt, szelet, Napját rád is felhozza, Atyád ő, áld, szeret.
2. AZ ÚRRA bízzad dolgod: Könnyebbül a teher; :/: Ezer baj közt is boldog, Aki nem csügged el. Minek a gond, a bánat? Mit gyötröd lelkedet? Az Istent kérjed, várjad, S megnyered ügyedet.
3. A TE irgalmasságod Van rajtam, Istenem, :/: Te jól tudod, jól látod, Hogy mi használ nekem. Sorsomat úgy intézed, Amint te akarod; Bölcs a te végzésed, Ha áld, ha sújt karod.
4. UTAD van számtalan sok, Uram, és eszközöd; :/: Reánk is szent áldásod Bőséggel öntözöd. Művednek akadálya, Szünetje nincs soha; Úgy téssz, amint kívánja Gyermekeid java.
5. BíZZáL, bánatos lélek! Mit bánt a bú, a gond? :/: Él még, ki annyi vészek Torkából már kivont. Bajaidból kiment ő, Szűnnek keserveid; Rád még a jó Teremtő Víg napot is derít.
6. ŐBENNE vesd halálig Jó reménységedet: :/: Ő biztos révbe szállít A bajból tégedet. Bár késik a segítség És nem találsz vigaszt: Eloszlik gond és kétség Előbb, mint véled azt.
7.                   Ő MEGCSELEKSZI végre Velünk azt, ami jó; :/: Ösvényünk erőssége Te vagy, Mindenható! Bár nehéz földi pályánk, Könny lepi és tövis, De örök pálma vár ránk: Utunk a mennybe visz.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése